Bazele formării profilului de Investigator Financiar European

~ Sesiune de Formare ~

Neptun – Hotel Q, 2-8 iulie 2017

Locatia

Q Hotel (3 stele) – Neptun dispune de toate facilitatile necesare, asigurand relaxarea mult dorita intr-un ambient placut si racoros.

Elemente-cheie

Sesiunea de Training este organizată în parteneriat de către EUROLINK-Casa Europei, Asociația CINAQ, CEIFAC, GRASCO și UPLR.

Grup-tinta

Experți sau persoane care doresc să se specializeze ca Investigatori Financiari și ca Ofițeri Judiciari specializați în domeniul financiar.

Certificare

Diploma de Absolvire și Anexa de Studii vor fi eliberate în co-tutelă de Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” și Asociația CINAQ.

Argument

În Comunicarea din 22 noiembrie 2010 privind „Strategia de securitate internă a Uniunii Europene în acțiune: cinci pași către o Europă mai sigură”, Comisia Europeană pledează pentru o adoptarea unei strategii menite a „perturba rețelele infracționale internaționale și lupta împotriva stimulentelor financiare care să le motiveze. (…)

În statele Uniunii Europene, filiera profesională a Investigatorului Financiar prezintă un rol crucial în eficientizarea activităţii de recuperare a produsului infracţiunii. Indiferent de complexitatea circuitelor sau a ingineriilor economice la care recurg organizaţiile criminale, este clar că astăzi răspunsul penal clasic nu este suficient pentru a demonta aceste structuri criminale, fie că acestea funcţionează la nivel internațional, regional sau local, dacă nu se caută în paralel și probele care să permită identificarea și confiscarea acestor bunuri ilegal. Se conturează, astfel, o nouă știință destinată diseminării cunoștințelor teoretice în practică în domeniul combaterii criminalității generatoare de profit, creându-se, astfel, premisa unui model unic de formare a investigatorilor financiari. Disciplina ANALIZA FINANCIARĂ este, exempli gratia, obiect de studiu al Colegiului European de Investigații Financiare și Analiză Financiar-Criminală (CEIFAC) din cadrul Universității din Strasbourg.

.

Obiectivul central este formarea și îmbunătățirea cunoașterii cu privire la identificarea și furnizarea probatoriului în domeniul infracționalității financiare în cursul investigațiilor. Ca oportunitate profesională, profesiile derivate în acest domeniu se referă în special la cei care doresc să candideze ulterior la posturi din cadrul EUROPOL, EUROJUST, OLAF – agenții sau rețele ale Uniunii Europene, dar și la nivel național, în cadrul în special al noilor instituții create precum ANABI și în alte structuri care sunt implicate în dezvoltarea instrumentelor de cooperare privind specializări precum unitățiile de informații financiare (Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor) și la metode tot mai complexe de investigare financiară. Aceste specializări s-au impus pe piața muncii  ca domenii de frontieră între studiile juridice și cele economico-financiare. Ele sunt în special stimulate ca dezvoltare datorită extinderii utilizării plăților virtuale (tranzacții prin card și bani virtuali). Așadar, misiunea principală pentru care vizăm această specializare este aceea ca autoritățile publice sau instituțiile financiar-bancare să poată recupera bunurile sau sumele de bani rezultate în urma acțiunii unor rețele ilegale de spălare a banilor.

Competente si abilitati vizate

La finele Sesiunii, absolvenții vor dobândi următoarele competențe și abilități:

  • identificarea oportunităților de investigare financiară în raport cu recomandările FATF
  • înțelegerea exactă a termenilor şi etapelor procesului de investigare a infracționalităţii economico-financiare cu caracter transnaţional şi cel al recuperării produsului infracţiunii
  • integrarea unor investigaţii financiare paralele, pro-active, în cauzele generatoare de profit în raport cu diferitele tipologii de spălare a banilor
  • deprinderea cu tehnicile creative de elaborare a planului de anchetă (”Think Outside The Box”), în vederea identificării beneficiarilor reali ai firmelor folosite ca paravan pentru derularea unor activităţi infracţionale
  • aprofundarea jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului pertinente în materia culegerii de probe şi a recuperării produsului infracţiuni
  • aprofundarea diferitelor forme de recuperare a produsului infracțiunii
  • cunoaşterea unor exemple practica judiciară recentă conturată în materia recuperării produsului infracţiuni
  • cunoaşterea instrumentelor de cooperare judiciară în materie penală ce urmează a fi utilizate în investigarea cauzelor transnaţionale cu componentă de recuperare a produselor infracţiunilor.

Q Hotel din Neptun este situat in nordul statiunii Neptun, una dintre locatiile cele mai cautate de catre turisti. Pozitionarea sa in aproprierea Garii Neptun reprezinta un atuu pentru turisti, iar plaja situata la numai 300 m de hotel este una dintre cele mai frumoase plaje din statiune.

Pachetul de servicii turistice include cazare cu mic dejun (bonus oferit de hotel: camera poate fi rezervata in regim de single sau double, fara cost suplimentar pentru insotitor), precum si un tichet de masa in valoare de 100 lei/zi/camera.

Facilitati: piscina copii si loc de joaca pentru copii; piscina exterioara; sezlonguri; spatiu pentru bagaje; televizor LCD; minibar; aer conditionat; terasa si bar; gradina; internet wireless; parcare auto, etc.

Partener Media Asociat:

Parteneri Media: TVH, Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, Opinia Națională, SmartFinancial.ro, BrandInfo.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, CalendarEvenimente.ro, Tribuna Economica, 24PHarte.ro, ”Buletin Dunărean”.

INSCRIERI DESCHISE!

Grup-tinta

Experți sau persoane care doresc să se specializeze ca Investigatori Financiari și ca Ofițeri Judiciari specializați în domeniul financiar care să lucreze sau să coopereze în principal cu CEPOL (Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii), EUROPOL, EUROJUST, unitățile de informații financiare/recuperare a produsului infracțiunii, cu studii în domeniul juridic, economico-financiar, social-politic sau management, dar și ANAF sau organele judiciare.

Sesiunea de Formare este organizată în parteneriat de către Fundația EUROLINK-Casa Europei și Asociația Profesională a Formării în Administrația Publică Locală – CINAQ, cu sprijinul CEIFAC – Colegiul European de Investigații Financiare și Analiză Financiară Criminalistică, al GRASCO – Laboratorul de Cercetare și stabilire de strategii pentru neutralizarea Criminalității Organizate – Universitatea din Strasbourg (Franța) și al UPLR – Uniunea Profesiilor Liberale din România.

Special Guest Speaker (Mesaj introductiv): Conf. Univ. dr. Chantal CUTAJAR – Universitatea din Strasbourg, Director CEIFAC/ GRASCO, Viceprimar al Municipiului Strasbourg.

Lectori: Dr. Camelia BOGDAN – cercetător, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științele Sociale, visiting fellow al Institutului de Studii Juridice Avansate, Londra, absolvent al Colegiului de Investigatii Financiare, Strasbourg; Dr. Georgeta GHEȚE-DĂNĂU, Președintele Asociației Profesionale a Formării în Administrația Publică Locală – CINAQ; Lector univ. dr. Gabriela DAVID – Universitatea de Vest “Vasile Goldis”;  Av. Ana Maria MUNTEANU – Senior Consultant – IntelDiligence; Sever AVRAM, Președintele Executiv al Fundației EUROLINK-Casa Europei/Coordonator General CIO-SUERD.

Diploma de Absolvire va fi eliberată în co-tutelă de Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD), proiect fondat în parteneriat cu Academia Română, și Asociația Profesională a Formării în Administrația Publică Locală (CINAQ), fiind însoțită de o Anexă pentru detalierea competențelor acumulate în cursul sesiunii de formare.

INSCRIERI DESCHISE!

Inscrierile se fac conform principiului ”Primul venit-primul servit”, in baza completarii Formularului de Inscriere, in limita a maxim 20 locuri disponibile, pana in data de 19 iunie 2017. Detalii suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: info@houseofeurope.ro ori telefonic la tel./fax: 021.230.49.97.