Repetitie generala pentru promovarea proiectelor de tara in cadrul SUERD

Forumul_Inovarii

Repetitie generala pentru promovarea proiectelor de ţara in cadrul SUERD

~ Forumul Inovarii Dunare-Marea Neagra, 22-23 mai 2014 ~

In prezenta a peste 100 de reprezentanti ai factorilor de decizie, precum si ai stakeholderilor / beneficiarilor potentiali ai implementarii la nivel macro-regional a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), a avut loc, la sediul Senatului Romaniei si al Institutului Bancar Roman, in zilele de 22-23 mai 2014, cea de-a patra editie a Forumului Inovarii Social-Economice Dunare-Marea Neagra, cu ocazia celebrarii Zilei Maritime Europene in Romania, sub auspiciile Comisiei Europene – DG MARE si coordonarea Platformei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) de sub egida Fundatiei EUROLINK-Casa Europei. Printre invitaţii de onoare si speakerii prezenti la Forum, mentionam: ambasadorii sau sefii de misiune economica si comerciala din 10 state dunarene; inaltii reprezentanti ai Senatului Romaniei – Dl Senator Marian VASILIEV si ai Camerei Deputatilor – Dl Deputat Florian NICOLAE; reprezentantii Ariilor Prioritare SUERD pentru Cooperare (Viena), Securitate (Sofia), Turism-Cultura si Mediu (Bucuresti); Coordonatorul National SUERD, Director General Carmen PODGOREAN – Ministerul Afacerilor Externe; mesagerul DG MARE – Comisia Europeana; reprezentantii Academiei Romane prin INCE; reprezentantii Fortelor Navale Romane si Jandarmeriei Romane, reprezentantii Partenerilor Institutionali ai evenimentului – Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii – FNGCIMM si Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR; reprezentantii Fundatiei GIEDD – A.S. Printul Michael de Laufenburg si Prof. univ. dr. Ing. Cristiana SIRBU.

In acest cadru, au fost supuse dezbaterii si completarii setul de observatii si recomandari pe care Secretariatul Platformei CLDR le va transmite catre principalii centri decizionali de la Bruxelles, Viena si Stuttgart, mai ales, dar si catre autoritatile centrale romanesti cu rol marcant in cadrul energizarii procesului de implementare. In sinteza, majoritatea invitatilor si participantilor au relevat sansa exceptionala de omogenizare si coordonare integrativa a politicilor de relansare economica si sociala din zona riverana Dunarii. Din unghi de vedere practic, s-a remarcat urgenta imbunatatirii macro-managementului SUERD, cu un accent special pe componentele de de-birocratizare, cresterea gradului de transparenta, concentrarea pe doar cateva proiecte majore prioritare de tara, ameliorarea radicala a sistemului de inter-comunicare si consultare, cu predilectie in raport cu cele trei axe prioritare coordonate in co-tutela de Guvernul Romaniei. Totodata, in cadrul sesiunii de la Institutul Bancar Roman, a fost reamintita importanta bancabilizarii solid argumentate a proiectelor SUERD, precum si faptul ca sistemul bancar ar trebui sa se implice mult mai intens in pre-selectarea si sprijinirea proiectelor majore de tara in cadrul SUERD.

Prin componentele practice ale Forumului – sesiunea de training asupra Programului „Horizon 2020” si „SUERD Project Market Place” -, precum si prin decernarea Trofeului si a Diplomei de Excelenta „Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”, evenimentul s-a constituit intr-o „repetitie generala” in vederea unei prezenţe pragmatice si coerente a delegaţiei romanesti la lucrarile Forumului Anual al Dunarii (Viena, 26-27 iunie 2014).

Trofeele_InovariiO lista detaliata a organizatiilor, companiilor, initiativelor si personalitatilor laureate va fi in curand disponibila pe site-ul www.houseofeurope.ro/Danube-BlackSea-Innovation

Partenerii Institutionali ai evenimentului: FNGCIMM, FGCR si FNTM. Sponsori Tehnici: EventLink360, CESIRO, EthicWine, Bere Zaganu, Crama Darie si Phaeton Gala. Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Nasul TV, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicaţii Mobile, Opinia Naţionala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administraţie Locala, Euroconsultanţa-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, “EU-RO Clearing Funds”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *