Versiunea in limba romana

Cu ocazia
ZILEI MARITIME EUROPENE
High Level Stakeholder Forum (ed. IV)

logo_emd_cmjn_en-150x150“Forumul Inovarii Social-Economice Dunare-Marea Neagra

~ Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent in contextul

INOVARII pentru Regiunea Dunare – Marea Neagra ~

Bucuresti – Romania, 22-23 mai 2014

 

High Level Stakeholders Event – cea de-a patra editie a Zilei Maritime Europene in Romania, urmeaza a fi organizata, conform traditiei, sub egida Comisiei Europene – DG MARE si cu amabilul sprijin al unor prestigioase institutii precum: Senatul Romaniei – Comisia pentru Egalitatea de Sanse, Biroul Coordonatorului National SUERD – Ministerul Afacerilor Externe, Academia Romana, Institutul Bancar Roman.

In acest an, genericul Forumului este Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent in contextul INOVARII pentru Regiunea Dunare – Marea Neagra”. Structura evenimentului este puternic orientata catre dimensiunea practica, in scopul principal al formarii unor consortii relevante de parteneri din sectorul public si privat, in vederea depunerii unor proiecte multi-nationale majore pe diverse linii de finantare ce au in vedere incurajarea antreprenoriatului, educatţia antreprenoriala, inovarea, sprijinirea societatii cunoaaterii etc., ca modaliati concrete de crestere a competitivitatii economice si sociale a macro-regiunii Dunarii, implicit a mediului de afaceri din Romania.

Formatul Forumului include:

Project Market Place – negocieri de business face-to-face intre organismele de gestiune SUERD si ale Sinergiei Marii Negre, pe de-o parte, si promotorii de proiecte de investitii (coalitii de primarii din zona riverana Dunarii; universitati si centre de cercetare; mediul de consultanta; reprezentanti ai sectorului bancar si ai fondurilor de investitii, etc.), pe de alta parte.

Dezbateri:

 • Prezentarea versiunii draft a Scrisorii Deschise privind îmbunătăţirea managementului SUERD în România;
 • Management de tip SMART pentru Proiecte de investitii;
 • Rolul educatiei antreprenoriale pentru promovarea relansarii economice a macro-regiunii;

Sesiune de Training & Exercitiu de simulare in echipa:

 • Inovarea in cadrul noului program de finantare al UE “Orizont 2020” – Oportunitati de afaceri inovative, in  special pentru IMM si centre de cercetare. Valorificarea finantarilor din cadrul Programului “Orizont 2020” in beneficiul macro-regiunii dunarene, cu accent pe proiecte avand in centru “Trilaterala de la Ruse” – Bulgaria, Serbia, Romania

Trofeu2014

Ceremonia de Gala a decernării Trofeelor “Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator 2014″ – in urma unei Competitii Internationale, vor fi recompensate cele mai inovative idei, initiative, proiecte si retele din zona de confluenta geo-economica Dunare-Marea Neagra.

Trofeele si Diplomele de Excelenta, atribuite in urma evaluarii Comitetului Consultativ de Selectie, sunt concepute ca instrumente de promovare si lobby direct in favoarea impunerii pe lista scurta a proiectelor prioritare in atentia decidentilor europeni si a coordonatorilor Ariilor Prioritare SUERD.

Comitetul Consultativ de Selectie este condus de Academician Alexandru T. BOGDAN – Director al Centrului de Biodiversitate al Academiei Romane, iar din acesta mai fac parte si alte importante personalitati  din domeniul de afaceri, al consultantei, academic si cultural din tara si din alte state europene:

 • Sever AVRAM – Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei
 • Jamil BENABDALLAH – Consultant, Detente Consultants
 • Olivia COMSA – Expert Euratom (Bruxelles)
 • Printul Michel de LAUFENBOURG – Secretar General, Fundatia GIEDD
 • Iolanda MIHALACHE – Presedinte, Asociatia PartNET
 • Wienfried SENKER – Presedinte, East-West Management München-Bukarest
 • Octavian SERBAN – Presedinte, Knowledge Management Institute/Knomacons
 • Ion VACIU – Director, Comunicatii Mobile

Inscrieri Deschise – Competitia Internationala!

Lansarea cartii “Apusul si marea” de Dan MOCANESCU

Vernisarea Expozitiei de Grafica si Pictura – Marcel CHIRNOAGA si Monica CERCHEZ-CHIRNOAGA

 

Audienta

 • reprezentanti ai retelelor regionale, parteneriatelor de tip public-privat (PPP), proiectelor si organizatiilor transfrontaliere, grupurilor academice interdisciplinare, universitatilor si centrelor de cercetare;
 • reprezentanti ai agentiilor de consultanta si asociatiilor profesionale de afaceri;
 • reprezentanti ai camerelor de comert bilaterale si nationale;
 • reprezentanti diplomatici;
 • reprezentanti ai sectorului ONG;
 • jurnalisti.

Evenimentul este deschis participantilor din Statele Membre SUERD. Numarul participantilor la Forum este de aprox. 150-200 reprezentanti si delegati, inclusiv jurnalisti ce reprezinta partenerii media.

ZMElogoInscrieri deschise!

  Formular de Inscriere


DanubeBridge

Agenda previzionala

Prima zi – 22 mai 2014

Locatia: Palatul Parlamentului – Senatul Romaniei – Sala de Consiliu “Constantin Stere”

(Calea 13 Septembrie – Intrarea A1)

09.30 – 10.00   Inregistrarea participantilor.

10.00 – 10.30 Lansarea cartii “Apusul si Marea” de Dan MOCANESCU.

10.30 – 11.30   Deschiderea Oficiala

Mesaje de salut din partea urmatoarelor institutii:

 • Senatul Romanniei – Comisia pentru Egalitatea de Sanse: Senator Marian VASILIEV – Presedinte; Membru Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre
 • Comisia Europeana
 • Aria Prioritara SUERD “Capacitate Institutionala si Cooperare” – Platforma Urbana a Regiunii Dunarii – Viena
 • Ambasada Republicii Austria in Romania
 • Academia Romana
 • Ministerul Afacerilor Externe – Cordonatorul National SUERD
 • Ministerul Educatiei
 • Fortele Navale Romane
 • Catedra Internationala Onorifica “Jean Bart” in sprijinul SUERD
 • Reprezentantul FNGCIMM
 • Reprezentantul FGCR
 • Alti reprezentanti ai Partenerilor si Sponsorilor Forumului

11.30 – 12.00 Prezentarea si dezbaterea versiunii draft a Scrisorii Deschise privind imbunatatirea managementului SUERD in Romania

12.00 – 13.00 Sesiune de dezbateri: “Management de tip SMART pentru Proiecte de investitii”
Co-moderare:

 • Director General Carmen PODGOREAN – Coordonatorul Naţional SUERD România
 • Sever AVRAM – Grupul de Acţiune “Dezvoltare Integrată: Dunăre – Marea Neagră”
 • Prof. univ. dr. Ing. Cristiana SIRBU – Fundatia GIEDD

O serie de schimbari dramatice privind regulile de finantare, procedurile birocratice si oportunitatile de investitii sunt pe cale sa se intample in perioada imediat urmatoare. Noua structura a Parteneriatelor Public-Private, mixul de surse de finantare si importanta crescanda a lobby-ului institutional trebuie sa fie luate in considerare de catre partile interesate, in special de catre consultanti si manageri.

Noul mod de gandire al UE, prin concentrarea dezvoltarii economice in cadrul unor macro-regiuni speciale – Marea Baltica, regiunea Dunarii, Marea Adriatica si Marea Neagra -, sunt pe cale sa determine un tip nou de cooperare intre parteneri publici si privati si de o abordare mult mai pragmatica in a imbunatati competitivitatea, in special in noua noastra arie de colaborare tripartita intre Bulgaria, Serbia si Romania.

Aceste noi tendinte necesita masuri concrete prin consultari intre regiuni, municipii si orase, si, de asemenea, o viziune de standardizare a principalelor proiecte de investitii in cadrul macro-regiuni noastre, in diversele domenii sprijinite de cei patru piloni SUERD, in special cu privire la dezvoltarea urbana, lupta impotriva schimbarilor climatice, promovarea unui nou turism verde, asigurarea unor medii politice si economice mai sigure pentru toti partenerii dunareni.

13.00 – 13.45   Sesiune de networking & Degustare de vinuri alese oferita de Ethic Wine – Vinarte, Viile Sandu

13.45 – 15.15   Sesiune de dezbateri: “Rolul educatiei antreprenoriale pentru promovarea relansarii economice a macro-regiunii”

Co-moderare:

 • Prof. univ. dr. Carmen COSTEA – Consiliul Consultativ SUERD
 • KMC Octavian SERBAN – Knowledge Management Institute – Romania / Knomacons

Intregul sistem educational din Europa se afla la o rascruce, in special cu privire la capacitatea sa de a raspunde nevoilor pietei, precum si la transmiterea necesara de valori etice catre generatiile viitoare. Conflictul interior intre hiper-specializare si preocuparea pentru cultivarea unei responsabilitati morale a tinerilor a devenit un obstacol major ce trebuie depasit in anii următori. Acest lucru inseamna ca mediul academic si in special universitatile ar trebui sa deschida mult mai mult spre inovare la toate nivelurile, folosind cooperarea cu mediul de afaceri si comunitatile locale ca pe un vector educational.

Din aceste motive, avand in vedere refacerea credibilitatii si rolului social al mediului academic in regiunile noastre de la Dunare si Marea Neagra, dorim sa formulam o directie clara de actiune si sa prezentam recomandari pragmatice catre universitati si sectorul de afaceri. In acest sens, este necesar sa folosim mai bine programele de finantare ale UE, precum COSME, Europa Creativa, Orizont 2020 si programele de cooperare teritoriala (cum ar fi SEE si programele de la Marea Neagra) si sa integram in special cele mai bune practici din Germania si Austria privind educatia duala in Romania si in zona noastra conexa.

16.15  – 16.00   Ceremonia de Gala a decernarii Trofeelor “Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator 2014″

Un concurs multi-national a fost lansat, cu scopul de a recompensa cele mai atragatoare si eficiente idei, initiative, proiecte si retele de cooperare regionala, co-finantate sau care urmeaza ss fie finantate din fonduri europene in Bazinul Marii Negre / Regiunea Dunarii.

Obiectivul general al concursului este de a contribui la o transformare economica si sociala si integrare a regiunilor europene din bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii, printr-o utilizare mai inteligenta si o recompensare a potentialul de inovare al acestora.

 Castigatorii editiei 2014 sunt:

 •     URBAN INCERC
 •     Asociaţia CINAQ
 •     Fundaţia Friedrich Ebert
 •     Fundaţia Acţiunea Ecologică Română
 •     Global EcoVillage
 •     Vienna Consulting Engineers
 •     Donaubüro Ingolstadt
 •     Petra SZAVICS
 •     ARIES
 •     ASCENDIA
 •     Jandarmeria Romana
 •     City of Budapest
 •     Urban Platform Danube Region
 •     EUSDR PAC 11
 •     Primaria Cernavoda
 •     Gheorghe IONASCU

 

A doua zi – 23 mai 2014

Locatia: Institutul Bancar Roman (IBR)

(Negru Voda nr 3 – Intrarea A1)

9.00 – 9.30   Vernisarea Expozitiei de Grafica si Pictura – Marcel CHIRNOAGA si Monica CERCHEZ-CHIRNOAGA.

9.30 – 11.30 Workshop practic & Exercitiu de simulare in echipă:
Inovarea in cadrul noului program de finantare al UE “Orizont 2020” – Oportunitati de afaceri inovative, in  special pentru IMM si centre de cercetare. Valorificarea finantarilor din cadrul Programului “Orizont 2020” in beneficiul macro-regiunii dunarene, cu accent pe proiecte avand in centru “Trilaterala de la Ruse” – Bulgaria, Serbia, Romania

Acest modul special, sustinut de reprezentantii speciali din Romania si UE ai Programului “Orizont 2020”, este dedicat in principal antreprenorilor, managerilor si consultantilor interesati sa aplice la diferitele linii de finantare pentru dezvoltarea de noi afaceri inovatoare.

De asemenea, expertii europeni ai Programului “Orizont 2020” si ai Ministerului Educatiei vor prezenta un studiu de caz exemplificativ si vor realiza un Exercitiu de simulare in echipa, pe baza formularului-cadru al Comisiei Europene

Un factor cheie de succes va fi integrarea obiectivelor majore ale Strategiei Dunarii cu cele ale Programului “Orizont 2020”, cu scopul de a stabili noi parteneriate, sinergii si solutii concrete. Participantii vor avea ocazia de a intelege mai bine in practica ce inseamna “un impact cu valoare adaugata dunareana” si cum sa promoveze capacitatile lor actuale logistice si de cunoastere, in scopul de a face fata noilor tendinte de competitivitate ale UE din intreaga piata la nivel mondial.

Speakers & Invitati:

 • Dl Adrian PASCU – Consilier al Punctului de Contact al Programului “Horizon 2020” pentru Romania
 • Dna Olivia COMSA – Expert al Comisiei Europene / Cercetator, CITON – Centrul de Inginerie Tehnologica Obiective Nucleare

11.30 – 13.00 Project Market Place – Negocieri de business “face-to-face” pentru consortii de proiecte, stabilite in avans de catre partile interesate/participanti.

Practic, ne propunem un numar de 8 mese rotunde, unde moderatorii vor prezenta pe scurt idei de proiecte si initiative conexe, in scopul de a identifica partile interesate si parteneri de consortii pentru viitoarele oportunitati, apeluri si proiecte comune majore SUERD.

ZMElogo


 

 1. Aria Prioritara SUERD 1A “Mobilitate – Cai navigabile interioare”, coordonata de Austria si Romania

Propunere concreta de proiect:

“Dezvoltarea turismului cultural si de croaziera de-a lungul Dunarii prin regenerarea durabila a oraselor-port”. Tari invitate: Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldova

Moderatori: Jamil BENABDALLAH (Franta); Ing. Marcel A. BURDUCEA

 

 1. Aria Prioritara SUERD 2 “Energie”, coordonata de Ungaria si Republica Ceha

Propunere concreta de proiect:

 “Crearea primului parc eco-agro-industrial in zona Dunarii de Jos”. Tari invitate: Ungaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Romania”

Moderatori: Mariana MIRCEA; Olivia COMSA

 

 1. Aria Prioritara SUERD 3 “Cultura & Turism”, coordonata de Bulgaria si Romania

Propunere concreta de proiect:

 “Reabilitarea turismului balnear romanesc in contextul imbatranirii populatiei in Europa”. Tari invitate: Austria, Republica Ceha, Ungaria, Bulgaria, Romania

Moderatori: Andreea Clara MUNTEANU; Dorin DRULA

 

 1. Aria Prioritara SUERD 6 “Biodiversitatea”, coordonata de Landul Bavaria (Germania) si Croatia

Propunere concreta de proiect:

“Observatorul International Carpato-Danubiano-Pontic pentru Eco-Bio-Geo-Diplomatie”

Moderatori:  Prince Michel de LAUFENBOURG (Franta); Dr. Iudith IPATE

 

 1. Aria Prioritara SUERD 8 “Competitivitate”, coordonata de Landul Baden-Württemberg (Germania) si Croatia.

Propunere concreta de proiect:

“Dezvoltarea Retelei clusterelor inovative danubiene – concentrare pe hub-ul de inovare Bulgaria-Serbia: de la Giurgiu prin Calafat-Vidin catre Belgrade-Novi Sad”. Tari invitate: Landul Baden Wurttemberg (Germania), Municipalitatea Viena (Austria); Bulgaria, Romania, Moldova, Ucraina.

Moderator: Prof. univ. dr. Ing. Cristiana SIRBU

 

 1. Aria Prioritara SUERD 9 “Oameni & Competente”, coordonata de Austria si Moldova.

Propunere concreta de proiect:

“Inovarea sociala pentru o incluziune sociala profunda in macro-regiunea Dunarii. O mai buna cooperare intre administratia publica si sectorul ONG pentru o incluziune sociala a minoritatii rome”. Tari invitate: Landul Baden Wurttemberg (Germania), Slovacia, Bulgaria, Romania, Moldova

Moderator: Prof. univ. dr. Iolanda MIHALACHE

 

 1. Aria Prioritara SUERD 10 “Capacitate Institutionala & Cooperare”, coordonata de Municipalitatea Viena (Austria) si Slovenia.

Propunere concreta de proiect:

“Dimensiunea Romano-Bulgara pentru consolidarea Platfomei Urbane a Regiunii Dunarii”

Tari invitate: Bulgaria si Romania

Moderatori: Jörg MIRTL (Viena); Sever AVRAM

 

8.    Aria Prioritara SUERD 11 “Cooperarea in domeniul securitatii si combaterii crimei organizate”, coordonata de Germania si Bulgaria.

Propunere concreta de proiect:

“Intarirea capacitatii Jandarmeriei Romane de protectie a transportului naval”
Tari invitate: Bulgaria si Romania

Moderatori: Ovidiu VASILICA; Catalin SLAMNA; Bogdan COSTEA

13.00 – 13.30 Sesiune de networking & Degustare de beri artizanale oferita de Bere Zăganu si de vinuri, oferita de Crama Darie.

BlackSea

Inscrierile se fac conform principiului Primul venit-primul servit, in baza primirii Formularului de Inscriere, pana in data de 19 mai 2014. Pentru detalii suplimentare, cei interesati sunt rugati sa contacteze Secretariatul Consortiului Organizatoric prin e-mail: info@houseofeurope.ro sau la tel./fax: 021.230.49.97.

ZMElogoInscrieri deschise!

  FormularInscriere


Comments are closed.