Versiunea romana

Forumul Inovarii Integrale Dunare-Marea Neagra (ed. VI)
„Necesitatea si Oportunitatea Inovarii Integrale.
Creativitatea ca Strategie de Dezvoltare in Bazinul Dunare-Marea Neagra”
Bucuresti, Senatul Romaniei, 14-15 aprilie 2016

Conform Raportului Oficial „Starea Regiunii Dunarii”, elaborat dupa 5 ani de la declansarea aplicarii SUERD in Romania si in celelalte 13 state ale macro-regiunii, relansarea afacerilor si investitiilor de succes depind in cea mai mare masura de introducerea in practica a unui concept profund si coerent, de „Inovare Integrala”, care sa dinamizeze mentalitatile, practicile si ritmul concret de implementare al proiectelor.

Intrucat comunitatile locale si universitatile din Romania au reusit sa constientizeze doar intr-o mica masura importanta racordarii la acest nou trend, am decis sa plasam cea de-a sasea editie a Forumului Inovarii Dunare-Marea Neagra sub semnul acestui imperativ: Necesitatea si Oportunitatea Inovarii Integrale in Bazinul Dunare-Marea Neagra.

Scopul central al organizarii Forumului este de a promova pe larg si a demonstra avantajele cooperarii transnationale la nivelul Regiunii Dunarii, sub egida SUERD, si coaguland mecanismele si metodele cele mai avansate prin crearea „comunitatilor de practici”, internationalizarea clusterelor, renasterea industriala a ramurilor cele mai promitatoare si constituirea unui hub al inovarii integrale la nivelul protagonistilor din sectorul public si privat al Dunarii de Jos si a Litoralului Marii Negre.

Fondarea si activarea Comunitatii Dunarene de Practici in favoarea Inovarii reprezinta o continuare a demersurilor facute prin punerea bazelor Centrului de Cooperare Inter-Academica (septembrie 2015) si se refera in mod specific la formarea unui mecanism de schimb de idei, bune practici si metode de lucru prin care sa fie impartasite in mod cat mai util tuturor celor implicati cunostintele acumulate si prin care sa fie valorizate intr-o maniera cat mai inovativa aceasta cunoastere pentru cresterea impactului asupra competitivitatii social-economice si calitatii vietii unui numar cat mai mare de cetateni ai macro-regiunii.

La acest eveniment, a confirmat deja participarea noul Coordonator pentru Cooperare si Consolidare Institutionala SUERD, Dl Rudolf SCHICKER, precum si Presedintele Institutului International pentru Inovare Integrala din Landul Baden Wurttemberg, Prof. univ. dr. George TEODORESCU, initiatorul si coordonatorul DAC – Danubius Academic Consortium, in care sunt afiliate universitati si centre de cercetare din sase state membre SUERD, inclusiv CLDR Romania, membra in Consiliul Director DAC.

In prima zi, invitatii si speakerii vor aduce in centrul atentiei diversele noi posibilitati de cooperare intre principalii actori ai procesului de inovare si ai Strategiei Dunarii. Pornind de la DAC, vor fi evocate rezultatele obtinute pana acum pentru regandirea procesului educational in spiritul inovarii integrale / antreprenorial in regiunea Dunarii de Jos, care acuza inca un decalaj important fata de zona din amonte. Vor fi puse bazele unei mai stranse cooperari pe baza impartasirii cunoasterii si a creerii unei comunitati de practici online a stakeholderilor Dunarii de Jos, cu o concentrare speciala pe beneficiarii din Romania, Bulgaria si Serbia.

Ziua a doua este destinata in intregime activitatilor de networking, match-making si a vizitelor de documentare la obiective propuse de institutii sau organizatii membre CLDR si DAC, care isi propun strangerea legaturilor, formarea consortiilor si depunerea unor proiecte majore de succes, inclusiv in cadrul Fondului pentru Investitii Strategice.

Agenda Forumului

Forumul va fi organizat cu sprijinul Comisiei de Afaceri Europene a Senatului Romaniei avand ca Amfitrion pe Dl Senator Octavian MOTOC si ca Invitat de Onoare pe Coordonatorul National SUERD – Ministerul Afacerilor Externe, Dna Ambasador Silvia DAVIDOIU , al Institutului de Studii Populare, al altor autoritati sau institutii motivate sa relanseze procesul industrializarii Romaniei in noul context al specializarilor inteligente si al cooperarii transfrontaliere si transnationale.

Consortiul Organizatoric: Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre – Regiunea Dunarii, Asociatia „Comunitatile Locale Riverane Dunarii” (CLDR), Danubius Academic Consortium (DAC), Academia Romana – Centrul de Biodiversitate, Catedra Internationala Onorifica „Jean Bart” (CIO-SUERD).

Parteneri institutionali: Comisia de Afaceri Europene a Senatului României; Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii (INCDMTM); Knowledge Management Institute – Romania; USH Pro Business Center; International Institute for Integral Innovation.

Cu amabilul sprijin al urmatoarelor institutii: Biroul Coordonatorului National SUERD – Ministerul Afacerilor Externe – Romania; ACRAFE – Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene; Camera de Comert Bilaterala Bulgaria-Romania

 

Invitati Speciali (lista previzionala):

 • Reprezentantul Asociatiei Industriilor din Landul Baden Wurttemberg – Dl Senator Wolfgang WOLF
 • Directorul General al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana – Dl Sebastian METZ
 • Șeful Advantage Austria – Consilierul Comercial al Ambasadei Austriei – Dl Rudolf LUKAVSKY
 • Coordonatorul National SUERD (MAE) – E.S. Dna Ambasador Silvia DAVIDOIU
 • Danubius Academic Consortium – Prof. George TEODORESCU
 • Ambasada Slovaciei – E.S. Dl Ambasador Ján GÁBOR
 • Ambasada Germaniei – Dl Achim TROESTER
 • Senatul Romaniei – Dl Senator Octavian MOTOC
 • Camera Deputatilor – Dl Deputat Florian NICOLAE
 • Ministerul Comunicatiilor – Dl Cosmin Dorin TEODORU
 • Directorul Centrului de Biodiversitate – Dl Academician Alexandru T. BOGDAN
 • Presedintele CLDR Romania, Primarul Orasului Harsova – Dl Tudor NADRAG
 • Directorul Executiv Institutul de Studii Populare – Dl Razvan ORASANU
 • Directorul General Institutul National de Mecatronica – Prof. GHEORGHE Gheorghe
 • Presedintele Knowledge Management Institute Romania – Dr. Octavian SERBAN
 • Directorul USH Pro Business Center/Consiliul National pentru Export – Prof. Costin LIANU
 • Senior Advisor/Asociația CLUSTERO – Dna Christina LEUCUȚA
 • Directorul Adjunct al Centrului Interuniversitar Bulgaria-Romania (BRIE) – Prof. Juliana POPOVA
 • Directorul Executiv Asociatia Municipalitatilor Dunarene – Bulgaria – Dna Maria TZANKOVA
 • Directorul revistei „Comunicatii Mobile” – Dl Ion VACIU
 • Secretarul Consiliului Judetean Ilfov – Dna Monica TRANDAFIR
 • Presedintele Asociatiei CINAQ – Dr. Georgeta GHETE
 • Presedintele Asociatiei PartNET – Prof. Iolanda MIHALACHE
 • Coordonatorul Catedrei Internationale Onorifice “Jean Bart” – Prof. Asociat Sever AVRAM
 • Secretarul General al Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR) – Nicolae MIRICĂ

Prin organizarea celei de-a șasea ediţii a Forumului Inovării Dunăre-Marea Neagră (Senatul României, 14-15 aprilie 2016), Consorțiul Organizatoric își propune să profite de prezenţa unui număr mare de invitaţi și oaspeți de onoare, spre a putea sprijini formarea de consorţii de parteneriat şi de a grupa pe beneficiarii potenţiali interesaţi de proiecte majore/prioritare pentru interesele sectorului public şi mediului privat din România.

În continuarea unei tradiţii instaurată în 2011, Grupul de Acţiune “Dunăre-Marea Neagră”, coordonat de EUROLINK-Casa Europei a iniţiat un puternic lobby instituţional în favoarea unor idei şi iniţiative-cheie, cu caracter profund inovativ, prin conferirea Titlului de Inovator – Investitor în Bazinul Dunăre – Marea Neagră, în vederea răsplătirii sau încuraja caracterul inovativ al unor proiecte/inițiative în contextul macro-regional.

Titlul Inovator / Investitor in Bazinul Dunare – Marea Neagra – 2016

 • BLAXY PREMIUM RESORT & HOTEL – Innovator & Investor in the Black Sea Area
 • TRAVEL FOCUS ROMANIA ASSOCIATION – Innovation in Entrepreneurship & Tourism Consultancy
 • CAESAR FOUNDATION – Social & Civic Innovation
 • FEDERATIA AGRICULTORILOR FERMIERUL – Innovator in Agriculture and Bioeconomy
 • MECHATREC Cluster – Technological Innovation
 • TDP Partners – Innovator in Project  Management & Consultancy
 • A HEAT GROUP – THEME BUCHAREST – Innovator in Welnes & Spa Tourism

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, FNTM, TVH si Opinia Nationala. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, AGRO TV, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, BrandInfo.ro, PRwave.ro, 24ph.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economica, ”Buletin Dunarean”.

Part MediaForum

Comments are closed