Asurzitoare neliniste creativa sau portretul artistului roman la 20 de ani si ceva …

La simpaticul spatiu de la “Teatrelli”, in “Silent Struggle”, am avut surpriza de a fi martor al unui spectacol manifest in care apare alaturi de charismaticul Bogdan BOLOHAN, artist complet, regizor si scenograf cu relief, mai cunoscuta sa colega de generatie, actrita complexa de teatru si film, Lia SINCHEVICI.

O coredrama cu tempo cvasi infernal, dar cu substrat cathartic, revelator … in care Bolohan trece prin toate retortele limbajelor – acrobatie, meditatie yoga, break dance si introspectie abisala. Tesatura scenariului cuprinde treceri razante prin toate starile si provocarile posibile din calea unui destin de tanar creator, dar si de tanar, in genere. Lipseste, din fericire, alunecarea in trivial, facil sau in superficialitati cu pretentii, ca in multe alte cazuri. In unele cazuri, ar fi fost mai benefica o juxtapunere de planuri in contratimpi mai duri, adica indrazneli de rupere a curgerii confesive pentru a pulveriza orice monocordism sau monotonie stagnanta a mesajului.

Absorbtia tuturor otravilor Lumii ca o cale spre a purifica realitatea si a secreta Poezia, cum gandea deja Rimbaud,  reprezinta cumva tema trecuta prin faustianism, Mahler, Ken Russel, generand o lectura psihanalitica provocativa a dramei artistului post post modernist, sfasiat de morburile epocii si de asaltul autismului social din Romania. De felicitat autorul si echipa pentru virtuozitate, pentru parteneriatul creativ si sugestiile spirituale generate ….

Lia SINCHEVICI, un fel de iubita lui Apostol Bologa din “Padurea Spanzuratilor” a lui Liviu Ciulei, evolueaza ritualic, purifica uneori pietrificant, alteori extatic aerul prea incins al  scenei.  Si restul echipei feminine potentzeaza coborarea in abis si declanseaza stari de o frenezie reflexiva ce deschid ritmic dileme si terapii subtile, nebanuite…

La “Teatrelli”, se confirma talente viguroase, asadar, si se arunca sageti de foc pentru zari mai proaspete si mai pure pentru anii ce vin ai dezvoltarii noastre in zona spectacolele cu potential sintetic si de un neo expresionism incitant …

avatar

About

Secretary

View all posts by