Confluente strategice intre Marea Neagra si Dunare:
poarta catre noi oportunitati de investitii inovative

Comunicate de Presa


Bucuresti, 21 mai 2012

Finantarea proiectelor dunarene prin inovatie si parteneriat.
Ziua Maritima Europeana marcata la Palatul Parlamentului

Pe 21 mai, sub egida Comisiei Europene, se marcheaza, in acest an, in portul Goteborg din Suedia, la nivel continental, ZIUA MARITIMA EUROPEANA. Acest eveniment a fost anticipat la finele saptamanii trecute, printr-un Forum, organizat la sediul Senatului Romaniei de catre Reteaua Regionala pentru Inovare Economica si Sociala in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, coordonata de EUROLINK-Casa Europei, intitulat "Confluente strategice intre Marea Neagra si Dunare: poarta catre noi oportunitati de investitii inovative" (Palatul Parlamentului, 17 mai 2012).

Forumul a avut un puternic caracter practic, permitand consultari directe intre reprezentantii principalelor ministere si agentii guvernamentale care gestioneaza domeniile prioritare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si Sinergiei Marii Negre, pe de o parte, si reprezentantii mediului de afaceri, academic si ONG, pe de alta parte. Obiectivul principal vizat a fost identificarea unor solutii integrate pentru a fi facilitata o cat mai eficienta implementare a SUERD, in consonanta cu prioritatile strategice acordate de Romania participarii la OCEMN si noile directii de dezvoltare din Bazinul Marii Negre. Organizatorii au favorizat schimbul de bune practici, promovarea de noi initiative si idei de proiecte, formarea unor consortii de parteneri strategici si transparenta modului de generare a unor proiecte de cooperare si investitii viabile, dincolo de mizele limitate ale unor interese strict nationale sau regionale.

Prima parte a lucrarilor s-a desfasurat sub presedintia Dlui Ambasador Liviu BOTA, fost Secretar General Adj. ONU. In mesajul din partea Comisiei de Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, Europarlamentarul Petru LUHAN a insistat asupra luptei care se da in aceasta etapa pentru imbunatatirea modului de programare a accesarii viitoarelor fonduri UE in domeniul coeziunii, cu un accent specific pe tentativa de a fi degajate resurse speciale pentru proiectele menite sa transpuna SUERD. Noul Coordonator SUERD, din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadorul Lucian FATU, a scos in relief diferentele implicate de tipul de implementare si finantare al proiectelor dunarene, cu un accent special pe provocarile pe care le implica principiul programarii "de jos in sus” al strategiei. Complementar, Secretarul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene (CODCR), Eric BARTHA, a evidentiat modul in care, prin intermediului Consiliului Consultativ SUERD, poate interactiona cu responsabilii principalelor domenii prioritare pentru a sustine proiectele cele mai importante si a monitoriza transparenta si fluenta intregului proces. Reprezentantul Fortelor Navale Romane, Contraamiral Cristian CUCOSEL, s-a concentrat in mesajul sau asupra dezvoltarii capacitatilor de aplicare a Acordului Schengen si importanta pe care merita sa o aiba integrarea acestor eforturi in cadrul mai larg al aplicarii SUERD si Sinergiei Marii Negre. Reprezentantul Prezidiului Academiei Romane, Prof. Univ. Dr. Nicolae PANIN, a elogiat functionarea Retelei Regionale, create si cu sprijinul Academiei Romane, si a incurajat un spirit partenerial cat mai sustinut pentru a nu fi ratate oportunitatile financiare ce se deschid si pentru mediul stiintific din Romania. Reprezentanta EximBank, Director Adriana DUMITRESCU, s-a referit la rolul pe care sistemul bancar, in speta banca Guvernului Romaniei, il poate avea pentru sprijinirea proiectelor selectate de investitii, de la cele strategice, pana la cele IMM.

Cea de-a doua sectiune a Forumului a fost moderata de Directorul televiziunii CaleaEuropeana.ro, Dan CARBUNARU. Presedintele Knowledge Management Institute, Octavian SERBAN, a formulat o serie de sugestii si recomandari privind deblocarea mai activa a procesului de absorbtie a fondurilor europene, in special printr-o combinatie inventiva intre procedeele Managementului Cunoasterii, Lobby-ul european si utilizarea Social Media. In completare, Vicepresedintele ACRAFE, Marian DOBRILA, ca principal reprezentant al comunitatii de consultanta, a evocat recenta initiativa a Pactului Societatii Civile in favoarea proiectelor cu fonduri europene si a indemnat pentru o responsabilizare mai puternica a reprezentantilor autoritatilor de management pentru depasirea situatiei actuale si o mai buna programare realista a viitoarei etape de accesare. Dr. Ionut PURICA, in calitatea sa de Director al Centrului Consultativ pentru Energie si Mediu al Academiei Romane, s-a focalizat asupra catorva proiecte si directii de actiune pe care Romania ar trebui sa le dezvolte pentru a-si castiga si consolida o mai consistenta independenta energetica si un rol mai respectabil in Bazinul Marii Negre. Au urmat o serie mai lunga de prezentari ale unor proiecte de succes sau a unor studii de caz, menite sa inspire si sa energizeze protagonistii chemati sa implementeze SUERD in vederea conlucrarii in sistem partenerial si transformarii cat mai profitabile in proiecte concrete a SUERD.

Partea finala a Forumului a avut un caracter festiv si s-a concretizat in ceremonia de decernare a Trofeelor "Black Sea-Danubian Social & Economic Innovator". Comitetul de Selectie a fost co-prezidat de Academician Cristian HERA, Vicepresedintele Academiei Romane si de Ambasador Liviu BOTA, ex-Secretar General Adj. al Organizatiei Natiunilor Unite. Din partea Retelei Regionale, Trofeele au fost inmanate de Presedintele Executiv al Casei Europei, Sever AVRAM. Lista completa a laureatilor editiei a doua poate fi consultata pe siteul www.HouseofEurope.ro . Ceremonia a fost mediatizata cu sprijinul principal al Televiziunii Romane si Radio Romania.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Partenerului Asociat - EximBank Romania si a Sponsorului Oficial - Romtelecom. Partenerii Media ai Forumului au fost: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm, Radio 3Net, Studioul Teritorial Radio Constanta, Agentia de presa RADOR, Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Pentru conformitate,
Secretariatul Consortiului Organizatoric
c/o EUROLINK-Casa Europei


Bucuresti, 20 aprilie 2012

Instrumente de lucru si solutii financiare pentru relansare economica si sociala in Regiunea Dunarii - Bazinul Marii Negre

In contextul pregatirilor pentru depunerea de proiecte de investitii si accesarea noilor oportunitati de finantare UE pentru Regiunea Dunarii - Bazinul Marii Negre, Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, prezidata de E.S. Domnul Ambasador Liviu BOTA, va organiza Forumul "Ziua Maritima Europeana in Romania”, sub genericul "Confluente strategice intre Marea Neagra si Dunare: poarta catre noi oportunitati de investitii inovative” - Bucuresti, Palatul Parlamentului, 17 mai 2012.

Reamintim ca aceasta este editia a II-a a unicului HIGH LEVEL STAKEHOLDERS FORUM din zona de jonctiune Dunare-Bazinul Marii Negre, realizat in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Biroul Coordonatorului National pentru Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), precum si cu amabilul sprijin al Comisiei Europene, Parlamentului Romaniei si al Academiei Romane. Reuniunea este gandita ca o confruntare benefica de expertiza si de idei intre principalii stakeholderi din mediul de afaceri, academic si sectorul neguvernamental cu reprezentantii institutiilor UE si autoritatilor publice centrale din Romania.

Participantii au posibilitatea practica de a se informa asupra noilor oportunitati de finantare europeana pentru Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, a forma consortii internationale viabile, a promova proiectele si initiativele actuale sau de perspectiva si a cunoaste in mod direct pe decidentii si liderii celor mai inovative proiecte din aceasta zona geo-economica. in acest context, va fi prezentat si Ghidul de implementare a proiectelor in cadrul SUERD, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe in parteneriat cu Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene.

Forumul cuprinde patru principale secvente / instrumente de lucru:

  • Know-How Transfer & Empowering Session: "Cum sa atragem noile finantari UE pentru Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii: solutii integrate Social Media si Knowledge Management pentru proiecte si afaceri europene”
  • Reuniunea Stakeholderilor la nivel inalt pentru implementarea Strategiei EU pentru Regiunea Dunarii si selectarea proiectelor prioritare in Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii, cu participarea reprezentantilor celor mai importante institutii europene in domeniu.
  • Sesiunea de negocieri pentru formare de consortii parteneriale prin Business Matching Point
  • Expozitia de Idei, Initiative, Proiecte, Retele inovative in Regiunea Dunarii - Bazinul Marii Negre

In final, va avea loc Gala de Decernare a Trofeelor „Black Sea-Danubian Social & Economic Innovator” (ed. II), care promoveaza si rasplateste excelenta in inovare, obiectiv important si al Centrului Regional de Excelenta FuturICT-Knowledge Accelerator, realizat in parteneriat cu ANCS si Academia Romana.

Pentru mai multe informatii asupra pachetelor de beneficii si a conditiilor de inscriere, puteti contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997, e-mail: info@houseofeurope.ro sau consulta pagina de internet: Ziua Maritima Europeana 2012.

Parteneri media (lista provizorie): Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Pentru conformitate,
EUROLINK-Casa Europei


Bucuresti, 12 aprilie 2012

Focus: noile oportunitati de finantare in regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre
High Level Stakeholder Forum cu ocazia Zilei Maritime Europene 2012

Cu ocazia celebrarii celei de-a doua editii a Zilei Maritime Europene in Romania, sub auspiciile Comisiei Europene, Reteaua Regionala pentru Inovare Economica si Sociala in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii va organiza la Palatul Parlamentului, in data de 17 mai 2012, unicul eveniment la nivel regional de Informare, Networking si Facilitare a finantarilor UE in domeniul inovarii economice si sociale. Reteaua Regionala a fost fondata in urma cu un an, este prezidata onorific de Ambasador Liviu BOTA si a creeat deja un Centru de Excelenta, afiliat la Flagship-ul FuturICT, in scopul de a sprijini racordarea beneficiarilor romani la importante surse de finantare UE si a promova in mod coerent proiectele prioritare ale sectorului de business si mediului academic, in special cu concursul unor prestigioase institutii precum: Ministerul Afacerilor Externe, Academia Romana si ANCS.

Structura reuniunii cuprinde o sesiune de informare, consiliere si networking, destinata sa recomande solutii integrate de tip Social Media si de Knowledge Management (KM) pentru mai buna promovare si accesare a noilor programe de finantare, prin implementarea SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunarii) si a Sinergiei Marii Negre. Invitati speciali de la Bruxelles, precum si din alte institutii financiare internationale vor face prezentari practice si vor dezbate studii de caz, inclusiv asupra cum trebuie facut lobby-ul institutional adecvat pentru deblocarea fondurilor UE.

In partea a doua a Forumului, reprezentantii principalelor institutii implicate din UE si din Romania vor prezenta instrumentele si oportunitatile actuale de finantare pentru proiectele complexe, dar si pentru sectorul IMM in zona vizata. In paralel, la standurile din incinta, vor fi prezentate proiecte actuale in derulare - ca exemple de bune practici -, va fi organizata o Bursa de Contacte pentru tabilirea a noi parteneriate de lucru si, in final, vor fi decernate Trofeele "Black Sea - Danubian Social & Economic Innovator". Invitatii la eveniment vor avea posibilitatea, in ziua de 18 mai 2012, sa participe la o vizita de studii si o dezbatere cu principalii operatori economici si reprezentanti ai autoritatilor din Constanta.

Pentru mai multe informatii asupra pachetelor de beneficii si a conditiilor de inscriere, puteti contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997, e-mail: info@houseofeurope.ro sau consulta pagina de internet: Ziua Maritima Europeana 2012.

Parteneri media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Pentru conformitate,
EUROLINK-Casa Europei