Sub Patronajul de Onoare al E.S. Domnului Ambasador Liviu BOTA

Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica
in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii


Cronologie

Avem placerea sa va informam ca de la precedenta editie a Forumului Regional al Stakeholderilor desfasurat cu ocazia “Zilei Maritime Europene” (Palatul Parlamentului, mai 2011), atunci cand a fost fondata, la Bucuresti, Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre – Regiunea Dunarii, o serie de realizari au avut deja loc.

In luna august 2011, cu amabilul sprijin si in parteneriat cu Academia Romana si ANCS, precum si in prezenta reprezentantului DG Enterprise-Comisia Europeana - Prof. Steven BISHOP, a fost inaugurat, la sediul Casei Oamenilor de Stiinta din Bucuresti, Centrul Regional de Excelenta.

Intre timp, Reteaua a devenit membra a Consiliului Consultativ pentru procesul de implementare SUERD in Romania, fiind implicata in special in dimensiunea Relatiilor Internationale si Lobby-ului. In acest mod, organizatorii se focalizeaza in principal asupra unei combinari a preocuparilor comune legate de dezvoltarea zonei Dunare-Marea Neagra cu incurajarea inovarii sociale si economice la o scara mai larga, utilizand instrumentele IC&T, fructificand sansa fondurilor UE. In aceasta calitate, am reusit sa formulam o serie de propuneri tehnice concrete si sa fim implicati in pregatirea viitorului Manual de implementare a proiectelor in regiunea Dunarii, ce urmeaza sa fie editat de Ministerul Afacerilor Externe.

Drept un exemplu de initiative si proiecte concrete, am inaintat deja doua propuneri de cercetare inter-disciplinara. Primul, in cooperare cu Academia de Studii Economice si Centrul de Studii Europene al Universitatii Bucuresti, inititulat “Adaptarea politicilor spatiale din Romania la cerintele proiectelor transnationale-europene cu componente complexe de dezvoltare (transport, mediu, societate, economie) cu focus pe Strategia Dunarii” si cel de-al doilea, catre Flagship-ul FuturICT-Knowledge Accelerator, sprijinit de Comisia Europeana, in scopul pre-selectarii pe lista de proiecte strategice prioritatre, intitulat “Cai navigabile interioare inteligente”. De asemenea, in luna noiembrie 2011, sub Inaltul Patronaj al Presedintiei UE, cu ocazia celebrarii Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania (ed. VII), am organizat o larga dezbate si consultare publica dedicata “Cartei Albe a relansarii economice si sociale prin competitivitate si inovare” si am lansat CD-ul: “Ghid privind Noua Guvernanta Economica si Financiara UE”.

In acest an, in parteneriat cu Comitetul National pentru Dezvoltare si cu amabilul sprijin al Academiei Romane si ACRAFE, am initiat o serie de activitati si dezbateri privind sprijinul societatii civile acordat procesului de accesare al Fondurilor UE in Romania, incepand cu imbunatatirea implementarii programului european privind infrastructura de transport in Romania (martie 2012). In acest sens, am fondat un Task Force Mixt menit sa sprijine autoritatile de management din Romania si sa interactioneze cu consultantii Bancii Europene de Investitii si ai Bancii Mondiale.

Luand in considerare toate aceste elemente, ne propunem sa transformam cea de-a doua editie a Zilei Maritime Europene in Romania (Palatul Parlamentului, mai 2012) intr-un factor catalizator in vederea orientarii si mobilizarii atat a sectorului privitat, cat si a celui public pentru o interactiune mai buna si pentru favorizarea unor parteneriate inovative in domeniul competitivitatii economice si sociale in regiunea Dunare-Marea Neagra.


Coordonator

EUROLINK-Casa Europei logo

Fundatia EUROLINK-Casa Europei
- organizatie nonguvernamentala infiintata in martie 1997. Fundatia activeaza ca o organizatie independenta si non-partizana in domeniul informarii si formarii europene, menita sa aprofundeze si sa promoveze Ideea Europeana si aspiratiile unei Europe Unite.