MASA ROTUNDA
pentru Relansarea Dialogului Social
in Romania

Casa Universitarilor din Bucuresti, 15 februarie 2012


Justificare

In ultima perioada, atat tensiunile sociale, cat si lipsa de comunicare dintre diferitele segmente ale societatii romanesti s-au adancit. La cinci ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sentimentul majoritar este ca, in loc ca romanii sa culeaga roadele multasteptate, Statul a devenit contributor net si mai mult s-a impovarat ca datorie publica internationala, dar fara beneficiile legitime pentru cetateni. Din nefericire, pentru a contracara in vreun fel scadentele acumulate, nici credibilitatea principalelor institutii publice nu a sporit in mod evident. Pana in prezent, tentativele de relansare a unui dialog la nivel national intre executiv, patronate si sindicate, pe de-o parte, precum si intre Societatea Civila si Puterea in exercitiu s-au soldat cu rasunatoare esecuri.

Pornind de la aceste considerente, Fundatia EUROLINK-Casa Europei din Bucuresti, care coordoneaza platforme nationale sau reprezinta importante retele europene, in parteneriat cu Institutul Verde, organizeaza in data de 15 februarie 2012, la Casa Universitarilor din Bucuresti, Masa Rotunda pentru Relansarea Dialogului Social in Romania, pentru a pune bazele unui nou si generos cadru de consultari si dialog social structurat.

Tematica

In scopul de a selecta in mod concludent prioritatile majore ale societatii romanesti, in cursul acestui an, avem in vedere dezbaterea urmatoarelor teme-cheie:

  • stabilirea si impunerea pe agenda publica a unui calendar realist si strict al consultarilor structurate intre, pe de-o parte, reprezentantii tuturor grupurilor politice din Parlamentul Romaniei si, pe de alta parte, delegatii Societatii Civile participanti la Masa Rotunda, calendar impus de necesitatea detensionarii sociale si de redobandirii rolului si credibilitatii institutiilor publice centrale;
  • punerea in aplicare a Legii Lustratiei (blocarea depunerii candidaturii la Parlamentul Romaniei sau Parlamentul European a persoanelor care au facut parte din conducerea centrala a PCR, UTC, UASCR sau care au fost agenti ai fostei Securitati), pentru a elimina in cat mai mare masura impostura profesionala, arbitrariul juridic si incoerenta administrativ-organizatorica si pentru a reforma clasa politica si a recompune, pe baze noi, viitorul leadership/spectru parlamentar;
  • lansarea unei consultari nationale cu privire la alegerea formei de guvernamant ideale a Statului Roman, in lumina recentelor proteste si solicitari ale opiniei publice din intreaga tara.

In acest cadru, vom supune atentiei si vom propune spre difuzare si semnare Apelul pentru schimbare adevarata, initiat de un grup de personalitati marcante din tara si strainatate.

La finele rundei I a Mesei Rotunde, se preconizeaza formarea unui Task-Force (Grup de Lucru) care sa genereze baza inspirativa de idei si recomandari in vederea configurarii unui spectru politic si administrativ mult mai credibil, mai competent si mai sanatos din punct de vedere moral pentru urmatoarea etapa de dezvoltare a societatii romanesti.

Invitati

Printre personalitatile marcante, neafiliate partizanal, invitate sa onoreze evenimentul mentionam: sociologul Calin ANASTASIU; ex-disidentul politic Prof. Dr. Liviu ANTONESEI, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi; Ambasador Sergiu CELAC, fost ministru al Afacerilor Externe; Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA, Asociatia de Stiinte Alternative; poetul si jurnalistul de origine romana Dinu FLAMAND, ex-realizator Radio France Internationale (Paris); Dr. Calin GEORGESCU, Centrul National pentru Dezvoltare Durabila; realizatoarea Lucia HOSSU-LONGIN, Televiziunea Romana; regizorul Sorin ILIESIU; Prof. Tudor MAXIM, Alianta Civica; Dan MOCANESCU, Presedinte Studioul Cinematografic Sahia Film; Sandra PRALONG, Presedintele Asociatiei Romane de Relatii Publice; Prof. Dr. Michael SAPHIR, Universitatea Babes Bolyai / ex-Analist principal Radio Europa Libera (Munchen); scriitorul si ex-disidentul Dorin TUDORAN, ex-director Electoral Systems Foundation Institute (Washington DC, SUA); Ion VACIU, Director “Comunicatii Mobile”.

Sunt invitati in mod special, de asemenea, trei dintre tinerii lideri care s-au afirmat in cadrul protestelor din Piata Universitatii: Mihai Bumbes (Asociatia Militia Spirituala); Locotenent Alexandru Gheorghe; Asist. Univ. Dr. Claudiu Craciun.

Amfitrioni:

Aurora MARTIN (editor, “Sfera Politicii”); Sever AVRAM (Presedinte Executiv, Fundatia EUROLINK-Casa Europei); Miroslav TASCU-STAVRE (Presedinte, Institutul Verde).

Sunt convocati sa-si exprime punctul de vedere reprezentanti ai unor institutii cu credibilitate in Romania: Avocatul Poporului; Consiliul Economic si Social; Statul Major General al Armatei; Presedintia Academiei Romane; Banca Nationala a Romaniei; Serviciul de Informatii Externe; UPLR; Patriarhia Bisericii Ortodoxe; Arhidieceza Bisericii Romano-Catolice din Bucuresti; Biserica Romana Unita cu Roma; diaspora romana; ONG-uri reprezentative. In calitate de observatori, vor fi invitati inalti reprezentanti ai urmatoarelor entitati: Casa Regala a Romaniei; Presedintia Uniunii Europene; misiunile diplomatice ale Statelor Membre UE, SUA si Canada (membre OSCE), precum si ai Comisiei Europene in Romania.

Reprezentanti mass-media invitati:
Sfera Politicii, Realitatea TV, Money Channel TV, Radio Europa FM, Radio France International, Jurnalul National, Adevarul, Agentia NewsIn, CaleaEuropeana.ro, DCNews.ro.

Participarea se face pe baza de Invitatie nominala, iar rezervarea locului devine ferma in momentul confirmarii scrise.

Informatii suplimentare: tel./fax: 021.2304997 sau e-mail: info@houseofeurope.ro.