Ulm

Sesiunea de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD
Academia Romana, 31.10.2014

Rolul SUERD pentru atragerea finantarilor si dezvoltarea afacerilor de succes in context dunarean
Comunicat de presa: Infiintarea Asociatiei CLDR România


Sesiune intensiva de formare:

"Rolul SUERD pentru atragerea finantarilor si dezvoltarea afacerilor de succes in context dunarean"
Academia Romana, Bucuresti, 31 octombrie 2014

Schimbarea multor elemente cheie din modul de finantare a proiectelor in UE, in perioada 2014-2020, obliga atat pe consultanti, cat si pe managerii de proiect si pe beneficiarii potentiali sa se conecteze la noul sistem ce va fi implementat in principal prin clustere, parteneriate public-private si retele de parteneri.

In cazul macro-regiunii geo-economice din care facem parte, subsumata oficial prin SUERD,in cadrul careia toate cele 41 de judete sunt perfect eligibile, provocarea este si mai mare datorita decalajelor economice care s-au adancit in perioada crizei intre partea de sus si partea de jos a statelor dunarene. De aceea, formarea unei abordari si expertize solide este o prioritate si o prima treapta a introducerii si in Romania a unei formari in domeniul "Proiectelor si Afacerilor Dunarene, ca deschidere a noii filiere de "Studii Dunarene, pe care Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart", in parteneriat cu Academia Romana, prin Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu", o promoveaza cu amabilul sprijin al Europäische Donau-Akademie Ulm (Academia Dunarii - Landul Baden Wurttemberg, gazda aleasa pentru editia de anul viitor al Forumului SUERD).

Toti cei interesati sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD, ce va avea loc in data de vineri, 31 octombrie 2014 (orele 09.00-18.00), la Casa Academiei Romane din Calea 13 Septembrie, nr 13, Bucuresti. Modulul contine informatii de ultima ora, aplicatii practice si studii de bune practici privind pregatirea si depunerea proiectelor europene cu impact dunarean catre ariile prioritare de interes major pentru Romania.

In urma absolvirii acestei sesiuni, participantii vor putea fi cooptati in cadrul Registrului National al Expertilor Dunareni ale carui baze au fost puse in septembrie 2012 si vor fi invitati sa participe, dupa caz, la proiectele pe care le initiaza Asociatia Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (in curs de legalizare juridica) in parteneriat in special cu Asociatia Municipalitatilor si Oraselor din Austria si Asociatia Municipalitatilor si Oraselor din Germania. Absolventii primesc, de asemenea, Certificat de Absolvire eliberat in co-tutela de Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul SUERD si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane.

Parteneri si speakeri invitati: Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane; Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Cercetator, Institutul de Economie Mondiala; Dr. Olivia COMSA - Cercetator, Magurele High Tech Cluster; Dr. Octavian SERBAN - Presedinte, Knowledge Management Institute/Knomacons; Prof. Sever AVRAM - Coordonator General CIO-SUERD; Sandu ZAMFIRESCU - SEO & Social Media Specialist, Phaeton Gala.

Pentru confirmarea participarii, cei interesati sunt rugati sa completeze Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in limita celor 20 de locuri disponibile, in baza principiului "Primul venit - primul servit, pana cel tarziu in data de 29 octombrie 2014.Pentru informatii complete, cei interesati se pot adresa Secretariatului Consortiului Organizatoric - CIO-SUERD: tel./fax: 021.2304997; e-mail: info@houseofeurope.ro


Formarea ca Expert in Proiecte si Afaceri Dunarene -
racordare la expertiza europeana pentru un nou viitor al Macro-regiunii Dunarii

Prin contactele si parteneriatele nationale si internationale deja create, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), fondata in septembrie 2011, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii si in parteneriat cu Academia Romana, a demarat in toata tara o suita de sesiuni de informare si formare practica in numeroase centre universitare, precum si un program on-line de tip post-universitar, in special in intentia de a racorda expertiza interna in raport cu retelele si consortiile parteneriale pan-europene si a agrega proiecte majore cu participare multi-nationala.

In acest spirit, reluam, odata cu inceputul noului exercitiu financiar 2014-2020, seria de sesiuni special adresate celor ce doresc sa lucreze pe viitor in calitate de Experti Dunareni in multiple domenii inter-disciplinare aferente celor 11 arii prioritare SUERD si in special in proiectele la care participa comunitatile locale si universitatile romanesti, din domenii precum: turism si cultura; protectia mediului si combaterea riscurilor; navigabilitate-infrastructura; consolidare institutionala si cooperare dunareana; IT&C si societatea cunoasterii etc.

Numara-te ACUM printre Expertii si Specialistii SUERD!

Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD, ce va avea loc la sediul Casei Academiei Romane din Calea 13 Septembrie, nr 13, Bucuresti, in data de vineri, 31 octombrie 2014, orele 09.00-18.00.

Tematica Sesiunii de Training pentru Experti SUERD

"Rolul SUERD pentru atragerea finantarilor si dezvoltarea afacerilor de succes in context dunarean. Modul introductiv intensiv in domeniul studiilor dunarene"


I. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - document cardinal pentru integrarea dezvoltarii Romaniei in context dunarean

 • Cadru general, obiective, cai de actiune si perspective.
 • Domenii prioritare, axe tehnice si intrunirea standardelor unitare de project management
 • Planul Strategic UE in domeniul bio-economiei si influenta sa asupra regandirii dezvoltarii social-economice pe termen mediu si lung a Romaniei.

II. Surse si posibilitati de finantare europeana / internationala curente si de viitor, in cadrul noului exercitiu financiar 2014-2020

 • Programul Danube START (Viena)
 • Axa Danube - Programul SEE (Budapesta)
 • Programele de Cooperare Transfrontaliera (in special Romania-Bulgaria si Romania-Serbia)
 • Oportunitati pentru intreprinzatorii si managerii din sectorul privat prin Programul COSME
 • Oportunitati pentru specialistii si cercetatorii din domeniul dezvoltarii si inovarii prin Programul Orizont 2020
 • Oportunitati pentru profesionisti si creatori din domeniul audio-vizualului si cultural-artistic prin programul Europa Creativa

Exercitiu de simulare: Realizarea unei analize situationale si de interese privind sustinerea, promovarea si pregatirea unui proiect major si formarea consortiului de parteneri.

III. Utilizarea instrumentelor KM (Managementul Cunoasterii) pentru implementarea cu succes a proiectelor SUERD

 • Criteriile specifice ale proiectelor cu impact dunarean
 • Maximizarea eficientei procesului de implementare al proiectelor SUERD prin adaptarea instrumentelor KM la nevoile beneficiarilor de finantare
 • Relatia dintre evaluarea profesionista a proiectelor si impactul pragmatic scontat pentru proiectele la nivel macro-regional. Situatia actuala si perspectiva "standardizarii"

Exercitiu practic in echipa: Aplicarea criteriilor SMART pentru redactarea si gestionarea proiectelor in relatie cu "specializarile smart" la nivel regional, impuse de Comisia Europeana. Cum transferam know-how-ul acumulat catre clustere si parteneriate public-private

IV. Specificul comunicarii si activitatilor de networking si lobby in context SUERD

 • Formularea planului de comunicare si networking - treapta obligatorie pentru formarea si functionarea consortiilor parteneriale de succes
 • Rolul lobby-ului institutional si al campaniilor de relatii publice pentru impunerea prioritatilor si nevoilor majore pe agenda procesului SUERD

Exercitiu de simulare: Energizarea partenerilor si stakeholderilor SUERD prin utilizarea instrumentelor Social Media si a platformelor electronice in noul context macro-regional.

Invitati si speakeri: Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane; Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Cercetator, Institutul de Economie Mondiala; Dr. Olivia COMSA - Cercetator, Magurele High Tech Cluster; Dr. Octavian SERBAN - Presedinte, Knowledge Management Institute/Knomacons; Prof. Sever AVRAM - Coordonator General CIO-SUERD; Sandu ZAMFIRESCU - SEO & Social Media Specialist, Phaeton Gala.

Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in baza principiului "Primul venit - primul servit", in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 29 octombrie 2014.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro.
Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".Beneficiile individuale pentru participantii:

 • Absolventii primesc Certificat de Absolvire, eliberat in co-tutela de CIO-SUERD si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane
 • Absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.
 • Absolventii vor fi invitati sa participe, dupa caz, la proiectele pe care le initiaza Asociatia Comunitatilor Locale Riverane Dunarii
 • Absolventii iau parte la exercitii in echipa si de simulare
 • Absolventii primesc mapa de curs care contine informatiile actualizate si oportunitatile de implicare, consiliere si training ale CIO-SUERD, precum si alte informatii despre activitatile grupurilor de lucru din cadrul axelor prioritare SUERD

Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
CLDR map
Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR Romania
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra.

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD):

 • pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 • de cealalta parte, fondurile pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, grupul-tinta este format din urmatoarele categorii:

 1. Cadre universitare, masteranzi si cercetatori implicati in proiecte de dezvoltare si inovare;
 2. Manageri publici si functionari si experti din administratie, care au lucrat sau doresc sa lucreze in proiecte de cooperare si de investitii de tip european;
 3. Experti si consultanti din sectorul public si din cel privat, specializati in furnizarea de consultanta / consiliere in proiecte europene;
 4. intreprinzatori si manageri din sectorul IMM, care doresc sa beneficieze de finantari pentru proiecte de investitii, prin Pilonul special SUERD "Cresterea Prosperitatii Economice";
 5. Militanti si lideri ai sectorului ONG, in special din cadrul organizatiilor profesionale si ale partenerilor sociali (sindicate si patronate).

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD – Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
 • Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU – Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatul institutional cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Prin ce se soldeaza?

Participantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Experti si Specialisti SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat in co-tutela de catre Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu" si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD. De asemenea, participantii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care numara in prezent aproximativ 500 de persoane din toata tara.Cum ne inscriem in mod practic?

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii si transmiterii Formularului de Inscriere.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro