Ulm - Germania

Sesiunea Practica de Informare si Training
pentru Expertii si Specialistii Strategiei Dunarii

Incepand cu anul 2014, am intrat intr-un ciclu complet nou de lucru al finantarilor UE pentru proiecte de investitii. Intreaga logica a accesarii banilor se schimba, mai cu seama pentru proiectele cu impact macro-regional, luand in considerare ca toate cele 41 de judete ale Romaniei fac parte din macro-regiunea celor 14 state semnatare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD).

Atat pentru a forma consortii viabile muti-nationale, cat si pentru a initia proiecte integrabile in cadrul SUERD, cateva elemente cheie sunt necesare: identificarea partenerilor adecvati; realizarea lobby-ului pentru a plasa proiectele pe cele mai bune axe de finantare; atragerea surselor de co-finantare externa, care merg uneori pana la 40% din valoarea proiectului; redactarea propriu-zisa a unor proiecte complementare cu obiectivele partenerilor din alte sub-regiuni dunarene.

Inca din anul 2012, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD) a activat un parteneriat oficial cu Academia Romana prin Centrul de Bio-Diversitate "Acad. David Davidescu" pentru a pregati in practica accesarea viitorului program "Dunarea" , dar si depunerea altor proiecte mari sau mici pe cele 11 arii prioritare SUERD. Acum, in noua abordare impusa de Comisia Europeana, atat beneficiarii privati, cat si cei publici au sansa sa initieze parteneriate extinse si sa atraga astfel sume considerabile pentru cele mai diverse initiative cu impact macro-regional: turism si cultura; reducerea riscurilor de mediu; educatie antreprenoriala si stimularea sectorului IMM; imbunatatirea navigarii pe cursul Dunarii etc.

Sesiune Experti SUERD - Bucuresti

Formarea ca Expert in Proiecte si Afaceri Dunarene -
racordare la expertiza europeana pentru un nou viitor al Macro-regiunii Dunarii

Filiera de formare in studii si afaceri dunarene exista demult in aproape toate tarile aflate pe cursul fluviului, de la Viena la Budapesta si pana la Belgrad. Recent, sub egida European Danube Academy, aflata in Ulm, orasul care gazduieste si Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene (CODCR) a fost castigat un proiect pregatitor pentru a se genera un program integrat de Master in Studii Dunarene la scara tuturor celor 14 State Membre SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunarii) Obiectivul central consta in abilitarea absolventilor cu un nivel inalt de expertiza pentru a putea sa redacteaze cereri de finantare, precum si sa conduca proiecte UE si sa scrie rapoarte de inalt nivel calitativ.

Prin contactele si parteneriatele nationale si internationale deja create, Catedra Internationala Onorifica „Jean Bart” in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), fondata in septembrie 2011, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii si in parteneriat cu Academia Romana, a demarat in toata tara o suita de sesiuni de informare si formare practica in numeroase centre universitare, precum si un program on-line de tip post-universitar, in special in intentia de a racorda expertiza interna in raport cu retelele si consortiile parteneriale pan-europene si a agrega proiecte majore cu participare multi-nationala.

In acest spirit, reluam, odata cu inceputul noului exercitiu financiar 2014-2020, seria de sesiuni special adresate celor ce doresc sa lucreze pe viitor in calitate de Experti Dunareni in multiple domenii inter-disciplinare aferente celor 11 arii prioritare SUERD si in special in proiectele la care participa comunitatile locale si universitatile romanesti, din domenii precum: turism si cultura; protectia mediului si combaterea riscurilor; navigabilitate-infrastructura; consolidare institutionala si cooperare dunareana; IT&C si societatea cunoasterii etc.

Numara-te ACUM printre Expertii si Specialistii SUERD!

Toti cei interesati in a dobandi aceasta perfectionare inter-disciplinara spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training ce va avea loc in data de 7 februarie 2014 (orele 10.00-18.00), la sediul Academiei Romane din Calea 13 Septembrie nr 13, et. VII. Modulul contine informatii de ultima ora, aplicatii practice si studii de bune practici privind pregatirea si depunerea proiectelor europene cu impact dunarean catre ariile prioritare de interes major pentru Romania, inclusiv catre noul program specific, ce va fi activat in curand de la Budapesta.

Parteneri si speakeri invitati Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana; Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU, Presedinte Executiv Fundatia GIEDD; Jamil BENABDALLAH - Consultant Dezvoltarea Turismului Detente Consultants; KMC Octavian SERBAN, MBA - Presedintele Knowledge Management Institute Romania; Prof. Asoc. Dr. Iolanda MIHALACHE - Presedinte Asociatia PartNET; Conf. Univ. Dr. Arh. Gheorghe IONASCU - Academia Oamenilor de Stiinta; Dr. Georgeta GHETE DANAU - Presedinte Asociatia CINAQ; Sever AVRAM - Director Executiv Platforma CLDR; Sandu ZAMFIRESCU - Secretar General, Fundatia EUROLINK-Casa Europei.

Absolventii primesc Certificat de Absolvire semnat in co-tutela, din partea CIO-SUERD si Centrului de Biodiversitate al Academiei Romane si sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.

Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in baza principiului "Primul venit - primul servit", in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 4 februarie 2014.

Partener Media Asociat: Agerpres. Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, ZiarulAlb.ro, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Prezentari si teme de lucru

Cuvant introductiv: "Folosirea inovativa a conceptului de eco-economie si integrarea lui in Strategia bio-economica a Uniunii Europene" - Acad. Alexandru T. BOGDAN.

Cadrul general de implementare al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - piloni, axe prioritare, sistem de coordonare, monitorizare si evaluare a proiectelor

Noutatile preconizate a fi transpuse in practica in perioada 2014-2020 prin noul program "Dunarea" ca si alte linii de finantare complementare

Cerinte si criterii specifice privind utilizarea mixului de finantari pentru proiectele majore. Rolul lobby-ului institutional la nivel european pentru impunerea ideilor si nevoilor majore identificate.

Studii de caz – proiecte majore multinationale:

 • "Greenways along the Danube" - Detente Consultants
 • "Dezvoltarea turismului cultural si de croaziera de-a lungul Dunarii prin regenerarea durabila a oraselor port"

"Managementul Cunoasterii - factor determinant in accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene" - KMC Octavian SERBAN, MBA

Exercitiu de simulare: Realizarea unei analize situationale si de interese privind pregatirea unui proiect major si formarea consortiului de parteneri pentru succesul acestuia.Beneficiile individuale pentru participantii:

 • Absolventii primesc Certificat de Absolvire
 • Absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.
 • Absolventii iau parte la exercitiul comun de generare a unei propuneri de proiect major in care isi pot afirma competentele personale
 • Absolventii primesc mapa de curs care contine informatiile actualizate si oportunitatile de implicare, consiliere si training ale CIO-SUERD, precum si alte informatii despre activitatile grupurilor de lucru din cadrul axelor prioritare SUERD

Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
CLDR map
Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR RomaniaMotto

(...) cred ca acest program al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul SUERD ar trebui sa implice in mai mare masura universitatile din Romania si institutele de cercetare pe toata tematica desprinsa din acest program. Si poate ca aceasta implicare, pe care eu v-as ruga sa o acceptati, are si consecintele pe care le traim de buni ani incoace. Vorbim despre internationalizarea invatamantului superior si cred ca prin proiectele pe care un asemenea program le presupune am putea sa extindem relatiile de colaborare si de parteneriat intre universitatile participante (...).

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Bucuresti, Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra.

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD):

 • pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 • de cealalta parte, fondurile pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, grupul-tinta este format din urmatoarele categorii:

 1. Cadre universitare, masteranzi si cercetatori implicati in proiecte de dezvoltare si inovare;
 2. Manageri publici si functionari si experti din administratie, care au lucrat sau doresc sa lucreze in proiecte de cooperare si de investitii de tip european;
 3. Experti si consultanti din sectorul public si din cel privat, specializati in furnizarea de consultanta / consiliere in proiecte europene;
 4. intreprinzatori si manageri din sectorul IMM, care doresc sa beneficieze de finantari pentru proiecte de investitii, prin Pilonul special SUERD "Cresterea Prosperitatii Economice";
 5. Militanti si lideri ai sectorului ONG, in special din cadrul organizatiilor profesionale si ale partenerilor sociali (sindicate si patronate).

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD – Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
 • Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU – Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatul institutional cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Prin ce se soldeaza?

Participantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Experti si Specialisti SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat in co-tutela de catre Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu" si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD. De asemenea, participantii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care numara in prezent peste 400 de persoane din toata tara.


Cum ne inscriem in mod practic?

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii si transmiterii Formularului de Inscriere.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro