Sesiune de Formare SUERD - Chilia Veche, 15-16 martie 2013


Evenimentul s-a desfasurat in localitatea Chilia Veche (judetul Tulcea), in perioada 15-17 martie 2013.

Sesiune de Formare SUERD - Chilia Veche, 15-16 martie 2013

Fotografii de la eveniment (Flickr)Nu de "salvatori-miracol" are nevoie Delta,
ci de investitii prin SUERD

~ concluziile sesiunii CIO-SUERD, 15-17 martie 2013 ~


Sub tirul unor interese manifestate in ultimii 23 de ani in mod divergent, rapace si adeseori anarhic, spatiul magic al Deltei Dunarii risca tot mai mult sa alunece in sub-dezvoltare economica, inclusiv prin secatuirea propriilor rezerve de bio-diversitate si de magnetism turistic.

Tocmai de aceea, la invitatia comunitatii din comuna de frontiera cu Ucraina, Chilia Veche, Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD, fondata sub Presedintia Onorifica a E.S. Dlui Ambasador Liviu BOTA in septembrie 2012), platforma educationala, de comunicare si lobby realizata in parteneriat cu Academia Romana s-a deplasat in perioada 15-17 martie 2013 in zona, spre a constitui un prim vector de expertiza inter-disciplinara si de lobby pro-dunarean. In context, au avut loc in primul rand consultari cu lideri proeminenti reprezentand sectorul administratiei publice, mediul de afaceri, din cercetarea stiintifica, responsabili ai amenajarii spatiale, turism, mediu si ai politicilor sociale din sub-regiune. Ulterior, un numar de noi 23 promotori si specialisti din judetul Tulcea si din alte judete din proximitate (Galati, Braila, Constanta si Vrancea) au participat si absolvit o sesiune de formare practica, axata pe intelegerea problemelor strategice legate de oportunitatile de relansare social-economica a zonei si pe solutiile reflectate in proiecte de investitii coerente, in special antrenand partenerii corporativi din Ucraina si Republica Moldova si introducand mai profund in mentalitate si practica povestile de succes ale tarilor mai avansate din bazinul danubian.

In urma desfasurarii reuniunii de la Primaria Chilia Veche, participantii au avansat in atentia Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ca si a coordonatorilor guvernamentali ai ariilor prioritare co-tutelate de ministerele romanesti si a Comisiei Europene prin DG Regio un set de propuneri si recomandari esentiale:

 • 1. Necesitatea revizuirii urgente a legislatiei si procedurilor institutionale actuale pentru a fi combatute actualele paralelisme, suprapuneri si ambiguitati in sistemul de gestionare si control al rezervatiei populate a Deltei;
 • 2. Revederea obiectivelor strategice si coagularea unui Master Plan coerent si consensual pentru toti decidentii si detinatorii de interese legitime in zona, in vederea promovarii pe viitor a unei cresteri durabile a Deltei si zonei sale de confluenta cu litoralul, a unui stil coerent de promovare a unui turism echilibrat si prietenos in raport cu mediul, dar si din unghiul ameliorarii calitatii vietii majoritatii celor 15 000 de locuitori;
 • 3. Constituirea unei ramuri zonale in cadrul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra" in jurul comunitatii din zona Chilia Veche si localitatile invecinate, cu sprijinul Consiliului Judetean si al comunitatii responsabile de afaceri din zona in vederea propunerii de proiecte realiste si pragmatic orientate privind conectarea turismului si orientarea politicilor sociale spre racordare la fluxurile/implementarea SUERD la nivel macro-regional.
 • Propunerile de proiecte schitate in cursul jocului de simulare de la final vor fi sintetizate si transmise, de asemenea, spre luare la cunostinta si recomandare catre autoritatile abilitate. Mentionam ca la dezbateri si vizita de documentare ce au avut loc a participat si reprezentantul zonal al Partenerului Media Asociat al CIO-SUERD - Agentia Nationala de Presa AGERPRES si al Bibliotecii Nationale a Romaniei.

  Pentru informatii suplimentare si rezervari la viitoarele evenimente organizate de CIO-SUERD si de Clubul Suporterilor Regiunii Dunarii, cei interesati pot vizita www.HouseofEurope.ro si se pot adresa Secretariatului Tehnic la info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.230.49.97.

  Partener Media Asociat: Agerpres. Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

  Pentru conformitate,
  EUROLINK-Casa Europei


  Contact:

  Catedra Internationala Onorifica SUERD
  Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
  Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
  E-mail: info@houseofeurope.ro