Sesiune Experti SUERD - Craiova, 22 martie 2014

Promotia Craiova (Muzeul Olteniei - sectia de Stiinte ale Naturii, 22 martie 2014)
Comunicat de presa: "Primul Centru Transfrontalier dunarean la Craiova - mod de sprijin concret al obiectivelor strategice ale Trilateralei de la Russe


Sesiune Experti SUERD - Craiova

Deschiderea Centrului Transfrontalier
de Competitivitate si Training SUERD la Craiova
si formarea grupului de expertiza - management pentru proiecte cu impact dunarean

Sesiune de Informare si Training pentru Experti SUERD
Municipiul Craiova - 22 martie 2014

In urma acordului la nivelul primilor ministri ai recentei reuniuni trilaterale Romania-Bulgaria-Serbia, Municipiul Craiova revine in centrul eforturilor de relansare economica, sprijinite a avea loc prin implementarea in curs a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD).

Astfel, in vederea operationalizarii Centrului Transfrontalier de Competitivitate si Training SUERD, in data de 21 martie 2014, cu amabilul sprijin si la sediul Consiliului Judetean Dolj, va avea loc evenimentul de lansare al acestei initiative, destinata sa se racordeze la cei doi mari centri de decizie si proiectare din landul Baden Wurttemberg si din cadrul Municipalitatii Viena si sa asigure reunirea expertizei si potentialului de business la nivel zonal si in stransa cooperare cu subregiunile in oglinda din Bulgaria si Serbia. Mentionam ca acest moment se va petrece in cadrul proiectului european de generare a Retelei de Turism Integrat Transfrontalier, coordonat de Fundatia "Actiunea Ecologica Romana" si partenerii internationali ai acesteia. Mentionam, in acest context, ca aceste centre de competitivitate si training SUERD formeaza Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR Romania), care este veriga romaneasca a Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena, fondata de Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene in cooperare cu Coordonatorul pentru Cooperare SUERD.

Toate cadrele universitare, cercetatorii, specialistii, doctoranzii, consultantii sau managerii din sectorul public sau privat au oportunitatea sa participe la o Sesiune speciala de Informare si Training pentru Experti SUERD, organizata la sediul Muzeului Olteniei Craiova (Sectia de Stiintele Naturii - Str. Popa Sapca nr 8, Craiova), in data de 22 martie 2014, intre orele 9.30-13.30, in parteneriat cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu", GIEDD si "Actiunea Ecologica Romana", precum si a altor distinsi parteneri si colaboratori din cadrul Universitatii din Craiova si al agentiilor Madival Proiect Consulting - Craiova si Preciss Consulting - Bucuresti.

In urma absolvirii acestui modul, participantii vor primi Certificate eliberate in co-tutela de Academia Romana si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD "Jean Bart" si vor fi cooptati sa lucreze in cadrul Centrului Transfrontalier de Competitivitate si Training SUERD, avand drept obiectiv central agregarea hub-ului de inovare dunarean Bucuresti-Craiova-Calafat-Vidin-Belgrad-Novi Sad. In cadrul SUERD, amintim ca Bulgaria gestioneaza impreuna cu Romania axa prioritara pentru Cultura-Turism, iar Serbia pe cea de Cercetare, Educatie si IT&C , gestionata impreuna cu Slovacia, iar toate cele 41 de judete ale Romaniei sunt potentiali beneficiari ai finantarilor proiectelor cu impact dunarean.

Totodata, in perioada martie-mai 2014, la Bucuresti, cu sprijinul Consiliului Consultativ SUERD, urmeaza sa se constituie Grupurile Mixte de Lucru (Task-Force), care vor decide asupra proiectelor majore pe care Romania le poate sustine spre finantare in raport cu axele prioritare si Comisia Europeana, in ajunul desfasurarii Forumului Anual al Dunarii (Viena, iunie 2014), expertii formati putand propune idei de proiect si alatura acestor eforturi comune de aplicare cu succes si in timp util a Strategiei Dunarii in Romania.

Pentru informatii complete, cei interesati se pot adresa persoanelor de contact pe plan local: Dl Prof. Teclu CODRESI - Fundatia "Actiunea Ecologica Romana" - tel: 0351.40.40.77; e-mail: office@aer-fundatie.ro; Dna Mihaela PLESA - Fundatia GIEDD - tel: 0251.414.000, e-mail: fundatiagie@yahoo.com; Dna Florina VLAD - Madival Proiect Consulting - tel: 0251.428.866, e-mail: office@madivalconsulting.ro; iar la Bucuresti - Secretariatul Organizatoric Platforma CLDR/CIO-SUERD: tel./fax: 021.2304997; e-mail: info@houseofeurope.ro.

Formarea ca Expert in Proiecte si Afaceri Dunarene -
racordare la expertiza europeana pentru un nou viitor al Macro-regiunii Dunarii

Prin contactele si parteneriatele nationale si internationale deja create, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), fondata in septembrie 2011, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii si in parteneriat cu Academia Romana, a demarat in toata tara o suita de sesiuni de informare si formare practica in numeroase centre universitare, precum si un program on-line de tip post-universitar, in special in intentia de a racorda expertiza interna in raport cu retelele si consortiile parteneriale pan-europene si a agrega proiecte majore cu participare multi-nationala.

In acest spirit, reluam, odata cu inceputul noului exercitiu financiar 2014-2020, seria de sesiuni special adresate celor ce doresc sa lucreze pe viitor in calitate de Experti Dunareni in multiple domenii inter-disciplinare aferente celor 11 arii prioritare SUERD si in special in proiectele la care participa comunitatile locale si universitatile romanesti, din domenii precum: turism si cultura; protectia mediului si combaterea riscurilor; navigabilitate-infrastructura; consolidare institutionala si cooperare dunareana; IT&C si societatea cunoasterii etc.

Numara-te ACUM printre Expertii si Specialistii SUERD!

Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training ce va avea loc la sediul Muzeul Olteniei - Craiova (Sectia de Stiintele Naturii - Str. Popa Sapca nr 8, Craiova), in data de 22 martie 2014, orele 9.30-13.30. Modulul contine informatii de ultima ora, aplicatii practice si studii de bune practici privind pregatirea si depunerea proiectelor europene cu impact dunarean catre ariile prioritare de interes major pentru Romania.

Tematica Sesiunii de Training pentru Experti SUERD

"Sansa relansarii afacerilor prin proiectele bio-eco-economice in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii: Judetul Dolj si Ecoregiunea aferenta ca pol de agregare a noii abordari europene"

 • Analiza situationala si de interese a zonei de proximitate judetului Dolj, cu contributia reprezentantilor autoritatilor publice, mediului de afaceri si academic.
 • Inventarierea nevoilor de dezvoltare in context si cu impact dunarean, incepand cu Ecoregiunea "Danubius III". Cum se face transferul de bune practici la nivel macro si sub-regional?
 • Modalitati concrete de lucru privind furnizarea consultantei, comunicarii cu factorii de decizie SUERD si depunerii proiectelor cu impact dunarean.
 • Formularea Planului de Actiune pe termen scurt si mediu, modalitati de introducere a managementului cunoasterii in procesul decizional si stabilirea responsabilitatilor concrete in vederea omologarii Centrului Zonal de Competitivitate si Training SUERD.

Parteneri si speakeri invitati: Prof. Sever AVRAM - Coordonator General Catedra Internationala Onorifica SUERD / Director Executiv al Platformei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR); Prof. Teclu CODRESI - Presedinte, Fundatia "Actiunea Ecologica Romana"; Ec. Dorin DRULA - Consultant, Preciss Consulting - Bucuresti; Prof. univ. dr. Mirela MAZILU - Universitatea din Craiova, Centrul de Cercetare in Turism Inovativ: Conf. univ. dr. ing. Petre SAVESCU - Universitatea din Craiova; Conf. univ. dr. Ing. Cristiana SIRBU - Presedinte Executiv, Fundatia GIEDD; Ec. Florina VLAD - Consultant, Madival Proiect Consulting - Craiova; Sandu ZAMFIRESCU - Secretar General, EUROLINK-Casa Europei.

Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in baza principiului "Primul venit - primul servit", in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 19 martie 2014.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".Beneficiile individuale pentru participantii:

 • Absolventii primesc Certificat de Absolvire si afiliere personala la Centrul Transfrontalier de Competitivitate si Training SUERD din cadrul Platformei CLDR
 • Absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.
 • Absolventii iau parte la exercitiul comun de generare a unei propuneri de proiect major in care isi pot afirma competentele personale
 • Absolventii primesc mapa de curs care contine informatiile actualizate si oportunitatile de implicare, consiliere si training ale CIO-SUERD, precum si alte informatii despre activitatile grupurilor de lucru din cadrul axelor prioritare SUERD

Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
CLDR map
Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR RomaniaMotto

(...) cred ca acest program al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul SUERD ar trebui sa implice in mai mare masura universitatile din Romania si institutele de cercetare pe toata tematica desprinsa din acest program. Si poate ca aceasta implicare, pe care eu v-as ruga sa o acceptati, are si consecintele pe care le traim de buni ani incoace. Vorbim despre internationalizarea invatamantului superior si cred ca prin proiectele pe care un asemenea program le presupune am putea sa extindem relatiile de colaborare si de parteneriat intre universitatile participante (...).

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Bucuresti, Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra.

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD):

 • pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 • de cealalta parte, fondurile pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, grupul-tinta este format din urmatoarele categorii:

 1. Cadre universitare, masteranzi si cercetatori implicati in proiecte de dezvoltare si inovare;
 2. Manageri publici si functionari si experti din administratie, care au lucrat sau doresc sa lucreze in proiecte de cooperare si de investitii de tip european;
 3. Experti si consultanti din sectorul public si din cel privat, specializati in furnizarea de consultanta / consiliere in proiecte europene;
 4. intreprinzatori si manageri din sectorul IMM, care doresc sa beneficieze de finantari pentru proiecte de investitii, prin Pilonul special SUERD "Cresterea Prosperitatii Economice";
 5. Militanti si lideri ai sectorului ONG, in special din cadrul organizatiilor profesionale si ale partenerilor sociali (sindicate si patronate).

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
 • Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatul institutional cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Prin ce se soldeaza?

Participantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Experti si Specialisti SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat in co-tutela de catre Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu" si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD. De asemenea, participantii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care numara in prezent aproximativ 500 de persoane din toata tara.


Cum ne inscriem in mod practic?

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii si transmiterii Formularului de Inscriere.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro