Crowdfunding

Sesiunea de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD


Academia Romana,
13 martie 2015


"Conditii si oportunitati pentru finantarea
proiectelor de investitii in macroregiunea Dunarii"

Termen-limita: 11 martie 2015. Formular de Inscriere


Sesiune intensiva de formare:

"Conditii si oportunitati pentru finantarea
proiectelor de investitii in macroregiunea Dunarii"
Academia Romana, Bucuresti, 13 martie 2015

Recenta lansare a Programului de finantare transnational "Dunarea", precum si apropiata deschidere a apelurilor pentru programele de cooperare transfrontaliera, precum Romania-Bulgaria (previzionat pentru luna mai 2015), in care se pot finanta cu predilectie proiecte cu impact la nivel dunarean extins, deschid atat pentru mediul de business, cat si pentru cel public sau academic perspective incurajatoare pe tot teritoriul Romaniei, cu aplicabilitate la cele 41 de judete plus Bucuresti.

Simplificarea regulilor si urgenta iesirii din perioada de criza obliga la o disciplinare si o coordonare mult mai riguroasa, precum si la o utilizare rationala a tuturor resurselor umane si economice ce pot fi puse la lucru, in baza consultarii structurate cu coordonatorii ariilor prioritare principale SUERD: Turism-Patrimoniu Cultural, Mediu-Combaterea Schimbarilor Climatice, Conectivitate- Infrastructura, Cooperare si Consolidare Internationala, Social-Romi.

De aceea, in acest context, "Comunitatile Locale Riverane Dunarii" - CLDR Romania, prima asociatie nationala, care asigura la nivel european o reprezentare si un lobby efectiv pe langa decidentii de la Viena (Platforma Urbana) si Bruxelles (Punctul de Contact al Strategiei coordonat de Guvernul landului Baden Wurttemberg), mai ales, si-a desemnat experti pentru cele 4 Grupuri de Lucru ale Strategiei Dunarii - ARGE (Viena), decise de Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarii si a format, si la nivel national, in oglinda propriile sale Grupuri de Lucru pe domeniile:

 • Economie, turism si transporturi;
 • Cultura, stiinta si educatie;
 • Dezvoltare durabila, energie si mediu;
 • Societate civila, politici sociale, femei si tineret.

Astfel, continuand Campania Nationala de selectare a consultantilor, specialistilor si expertilor inaugurata in parteneriat si la sediul Academiei Romane, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), in parteneriat cu Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane, anunta organizarea unei noi Sesiuni de Informare si Training SUERD la sediul Casei Academiei Romane, in data de vineri, 13 martie 2015, incepand cu orele 9.30.

Scopul principal al sesiunii consta in acomodarea participantilor atat cu particularitatile noului Cadru Financiar UE 2014-2020, in special cu cerinte legate de sistemul "crowdfunding", precum si cu pasii concreti care pot conduce la castigarea de proiecte cu ecou si impact real dunarean in mai multe trepte: prin Fonduri Structurale; programe transfrontaliere; programe transnationale la nivel macroregional. Totodata, cursantii se vor familiariza si cu oferta principalelor organizatii si institutii care sprijina implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si cu criteriile / indicatorii vizati pentru a se realiza asa-numita "valoare adaugata dunareana" a proiectelor.

In urma absolvirii acestei sesiuni, participantii vor putea fi cooptati in cadrul Registrului National al Expertilor Dunareni ale carui baze au fost puse in septembrie 2012 si vor fi invitati sa participe la proiectele pe care le initiaza Asociatia "Comunitatile Locale Riverane Dunarii", in parteneriat in special cu Asociatia Municipalitatilor si Oraselor din Austria si Asociatia Municipalitatilor si Oraselor din Germania. Absolventii primesc, de asemenea, Certificat de Absolvire eliberat in co-tutela de Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane.

Parteneri si speakeri invitati: Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane; Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Cercetator, Institutul de Economie Mondiala; Prof. Sever AVRAM - Coordonator General CIO-SUERD.

Pentru confirmarea participarii, cei interesati sunt rugati sa completeze Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in limita celor 20 de locuri disponibile, in baza principiului "Primul venit - primul servit, pana cel tarziu in data de 11 martie 2015.Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".

Pentru informatii complete, cei interesati se pot adresa Secretariatului Consortiului Organizatoric - CIO-SUERD: tel./fax: 021.2304997; e-mail: info@houseofeurope.ro


Formarea ca Expert in Proiecte si Afaceri Dunarene -
racordare la expertiza europeana pentru un nou viitor al Macro-regiunii Dunarii

Prin contactele si parteneriatele nationale si internationale deja create, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), fondata in septembrie 2011, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii si in parteneriat cu Academia Romana, a demarat in toata tara o suita de sesiuni de informare si formare practica in numeroase centre universitare, precum si un program on-line de tip post-universitar, in special in intentia de a racorda expertiza interna in raport cu retelele si consortiile parteneriale pan-europene si a agrega proiecte majore cu participare multi-nationala.

In acest spirit, reluam, odata cu inceputul noului exercitiu financiar 2014-2020, seria de sesiuni special adresate celor ce doresc sa lucreze pe viitor in calitate de Experti Dunareni in multiple domenii inter-disciplinare aferente celor 11 arii prioritare SUERD si in special in proiectele la care participa comunitatile locale si universitatile romanesti, din domenii precum: turism si cultura; protectia mediului si combaterea riscurilor; navigabilitate-infrastructura; consolidare institutionala si cooperare dunareana; IT&C si societatea cunoasterii etc.

Numara-te ACUM printre Expertii si Specialistii SUERD!

Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD, ce va avea loc la sediul Casei Academiei Romane din Calea 13 Septembrie, nr 13, Bucuresti, in data de vineri, 13 martie 2015, incepand cu orele 9.30.

Tematica Sesiunii de Training pentru Experti SUERD

"Conditii si oportunitati pentru finantarea proiectelor de investitii in macroregiunea Dunarii "


9.30 - 10.00 Remarci introductive:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Ec. Dr.H.C., Prof.H.C. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica "Acad. David Davidescu" al Academiei Romane
 • Prof. univ. dr. Petre PRISECARU - Institutul de Economie Mondiala
 • Prof. univ. dr. Ionut PURICA - Consultant Banca Mondiala/Institutul de Prognoza Economica
 • Dl Tudor NADRAG - Presedintele Asociatiei CLDR Romania/Primarul Orasului Harsova
 • Dl Sever AVRAM - Coordonator General Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart"

10.00 - 11.00

Cadrul general de implementare al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)
 • Pilonii si axele prioritare SUERD
 • Sistemul de coordonare al implementarii Strategiei la nivel european si national
 • Care sunt prioritatile si oportunitatile finantabile pentru sectorul public si privat din România in context dunarean?

11.00 - 12.45

Meniul finantarii destinate implementarii SUERD
 • Ce schimbari importante aduce perioada 2014-2020 in privinta atragerii finantarilor europene?
 • Care sunt noile instrumente financiare europene si internationale la indemana beneficiarilor?
 • Cum punem in aplicare tehnicile de "crowdfunding" si care sunt rigorile prioritizarii proiectelor?
 • 12.45-14.00 Pauza de pranz

  14.00 - 15.00

  Specificitatea proiectelor cu valoare adaugata dunareana: complementaritate, transfer de bune practici si evitarea relelor practici (peer-review), coordonare focalizata (place-based approach) a obiectivelor, integrativitate si concentrarea pe impact (outcomes).

  15.30 - 16.30

  Studiu de caz: Analiza privind finantarea in sistem "crowdfunding" a unui proiect complex multinational. Utilizarea combinata a fondurilor private, nationale, structurale, transfrontaliere, transnationale.

  Exercitiu de simulare in echipa: Parcurgerea etapelor unei cereri de finantare cadru pentru un proiect in context dunarean

  16.30

  Recomandari si concluzii pentru implicarea în implementarea Planului de Actiune referitor la SUERD, in special in context macro-regional.

  Inmanarea Certificatelor de Absolvire  Beneficiile individuale pentru participantii:

  • Absolventii primesc Certificat de Absolvire, eliberat in co-tutela de CIO-SUERD si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane
  • Absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.
  • Absolventii vor fi invitati sa participe, dupa caz, la proiectele pe care le initiaza Asociatia Comunitatilor Locale Riverane Dunarii
  • Absolventii iau parte la exercitii in echipa si de simulare
  • Absolventii primesc mapa de curs care contine informatiile actualizate si oportunitatile de implicare, consiliere si training ale CIO-SUERD, precum si alte informatii despre activitatile grupurilor de lucru din cadrul axelor prioritare SUERD

  Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
  CLDR map
  Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR Romania
  De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

  Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra.

  In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD):

  • pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
  • de cealalta parte, fondurile pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

  In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

  Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

  Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, grupul-tinta este format din urmatoarele categorii:

  1. Cadre universitare, masteranzi si cercetatori implicati in proiecte de dezvoltare si inovare;
  2. Manageri publici si functionari si experti din administratie, care au lucrat sau doresc sa lucreze in proiecte de cooperare si de investitii de tip european;
  3. Experti si consultanti din sectorul public si din cel privat, specializati in furnizarea de consultanta / consiliere in proiecte europene;
  4. intreprinzatori si manageri din sectorul IMM, care doresc sa beneficieze de finantari pentru proiecte de investitii, prin Pilonul special SUERD "Cresterea Prosperitatii Economice";
  5. Militanti si lideri ai sectorului ONG, in special din cadrul organizatiilor profesionale si ale partenerilor sociali (sindicate si patronate).

  Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

  Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

  1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
  2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
  3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
  4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
  5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
  6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

  De ce prin CIO-SUERD?

  Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

  CIO SUERD – Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

  Coordonatori Stiintifici principali:

  • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
  • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
  • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
  • Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU – Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila

  Coordonator proiect:

  Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

  Prin parteneriatul institutional cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

  Prin ce se soldeaza?

  Participantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Experti si Specialisti SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat in co-tutela de catre Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu" si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD. De asemenea, participantii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care numara in prezent peste 500 de persoane din toata tara.  Cum ne inscriem in mod practic?

  Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii si transmiterii Formularului de Inscriere.

  Contact:

  Catedra Internationala Onorifica SUERD
  Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
  Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
  E-mail: info@houseofeurope.ro