Sesiune de Formare SUERD - Eco-Bio-Diplomatia, 14 martie 2013

Promotia Sesiunii de Formare pentru Experti SUERD - Eco-Bio-Diplomatia - Bucuresti, 14 martie 2014


ECO-BIO-DIPLOMATIA - noua abordare UE
in contextul aplicarii Strategiei UE a Macro-Regiunii Dunarii (SUERD) si Sinergiei Marii Negre

Sesiune de Informare si Training pentru Experti SUERD
Academia Romana - Centrul de Biodiversitate
14 martie 2014

La prima vedere doar, intre Planul Strategic UE pentru Eco-Bio-Economie, adoptat deja oficial in 2012 la scara comunitara, Diplomatie ca motor important de promovare a acestuia si re-lansarea economica durabila a Macro Regiunii, din care prin SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunarii) - alaturi de alte 13 State - face parte integranta si Romania sunt prea putine conexiuni. Totusi, intr-o Europa in profund proces de schimbare, aceasta noua abordare care este destinata sa consolideze noua "Retea Diplomatica Verde", devine tot mai decisiva pentru Romania ca Stat Membru UE si al Regiunii Dunarii pentru a impune marile proiecte de dezvoltare ale viitorului.

Tocmai de aceea, am intitiat acest modul inter-disciplinar introductiv care se adreseaza mai ales expertilor si consultantilor din diverse domenii (de la diplomatie la agronomie/dezvoltare rurala la biologie si stiinte economice si juridice) cu obiectivul explicit de a extinde viabil corpul Retelei Nationale PROFEX in sprijinul SUERD (initiat in septembrie 2012, cu un numar de peste 450 de membri, in parteneriat cu Academia Romana prin Centrul de Bio-Diversitate "Acad. David Davidescu", ca for principal de formare post-universitara si cercetare inovare al Romaniei) si a dezvolta, prin parteneriate extinse multi-nationale, proiecte majore in cadrul liniilor notabile de finantare din perioada 2014-2020, axat prepronderent pe aplicatii practice si absorbtie eficienta a fondurilor europene si internationale consacrate pilonilor SUERD si Sinergiei Marii Negre.

 • Viziunea Eco-Bio-Economiei - definire si perspective actuale dupa adoptarea Planului Strategic UE in domeniu - 210 si al implementarii programelor de finantare UE 2014-2020, cu accent special pe zona spatiului carpato-dunarean-pontic. Importanta asigurarii unei securitati eco-bio-economice reale si a noii viziuni asupra securitati alimentare din cele mai dezvoltate State Membre UE si la nivel comunitar din perspectiva transpunerii unei Dezvoltari Durabila Inteligente/Smart Sustainable Development (SSD) printr-un Eco-Bio-Management al viitorului, eco-bio-durabil, inteligent, armonios, integrat si inovativ, dedicat dezvoltarii durabile inteligente si eco-bio-imbunatatirii continue, bunastarii si imbunatatirii calitatii vietii, prin folosirea inovativa si rationala a resurselor de mediu.
 • Eco-Bio-Diplomatia - un concept original pentru o dezvoltare durabila inteligenta intr-o lume globalizata, in contextul Eco-Bio-Economiei - o diplomatie inteligenta a viitorului, dedicata unei Dezvoltari Durabile Inteligente Integrate a planetei Pamant si a Umanitatii, prin cooperarea internationala intre natiuni, prin promovarea Eco-Bio-Economiei, a bunastarii globale, a calitatii vietii, prin folosirea inovativa si rationala a resurselor de mediu. Dezvoltarea Durabila Inteligenta si liniile de forta integrative ale conceptelor internationale de eco-economie, eco-diplmatie, bio-economie si bio-diplomatie la nivel international si european, diplomatia verde: tipare conceptuale internationale. Studii de caz si exemple de bune practici de dezvoltat - Green Diplomacy Network; UNEP-WCMC; paralelisme si diferentieri intre eco-bio-diplomatia de tip european si alte tipuri de demersuri si arii geo-economice de aplicare in contextul promovarii "eco-bio-calitatii in toate"; conceptul original de Eco-Bio-Geo-Diplomatie si relatiile sale polivalente cu elementele cheie ale unei Dezvoltari Durabile Inteligente in context eco-bio-economic global in sprijinul sistemelor de alimentatie durabile pentru securitatea hranei si nutrititiei pentru o Sanatate Integrata a Mediului (Integrated Environment Health), Siguranta si Securitatea Alimentara (Food Safety and Security), Biodiversitate Integrata (Integrated Biodiversity), Bioetica Integrata (Integrated Bioethics). (www.ecobiodiplomacy.com)
 • Implementarea unui Sistem de Management al Calitatii in vederea aplicarii de succes a strategiilor de eco-bio-economie in UE si terte tari si a proiectelor fanion si majore in domeniu: exercitii de simulare si transfer de bune practici. Evaluarea impactului dorit asupra aplicarii SUERD
 • Cadrul general de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - piloni, axe prioritare, sistem de coordonare etc; cai de utilizare eficienta a pilonului referitor la cooperare internationala si securitate si la managementul riscurilor de mediu
 • Rolul lobby-ului institutional si al campaniilor de relatii publice pentru impunerea prioritatilor si nevoilor majore legate de aplicarea viziunii strategice UE in domeniul bio-eco-economiei in cadrul Macro Regiunii Dunarii si cu accent special pe Romania
 • Studii de caz si exercitii de simulare

Absolventii cursului primesc Certificat de Absolvire" eliberat in co-tutela de Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul SUERD, fondata in septembrie 2012, sub Patronajul Onorific al Ambasadorului Liviu BOTA, fost Secretar General Adjunct ONU si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane. De asemenea, absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, urmand ca ulterior sa fie cooptati pentru a colabora in cadrul Observatorului International Carpato-Danubiano-Pontic pentru Eco-Bio-Geo Diplomatie.

Sesiune Experti SUERD - Bucuresti

Formarea ca Expert in Proiecte si Afaceri Dunarene -
racordare la expertiza europeana pentru un nou viitor al Macro-regiunii Dunarii

Prin contactele si parteneriatele nationale si internationale deja create, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), fondata in septembrie 2011, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii si in parteneriat cu Academia Romana, a demarat in toata tara o suita de sesiuni de informare si formare practica in numeroase centre universitare, precum si un program on-line de tip post-universitar, in special in intentia de a racorda expertiza interna in raport cu retelele si consortiile parteneriale pan-europene si a agrega proiecte majore cu participare multi-nationala.

In acest spirit, reluam, odata cu inceputul noului exercitiu financiar 2014-2020, seria de sesiuni special adresate celor ce doresc sa lucreze pe viitor in calitate de Experti Dunareni in multiple domenii inter-disciplinare aferente celor 11 arii prioritare SUERD si in special in proiectele la care participa comunitatile locale si universitatile romanesti, din domenii precum: turism si cultura; protectia mediului si combaterea riscurilor; navigabilitate-infrastructura; consolidare institutionala si cooperare dunareana; IT&C si societatea cunoasterii etc.

Eco-Bio-Diplomatia

Numara-te ACUM printre Expertii si Specialistii SUERD!

Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training ce va avea loc in data de 14 martie 2014 (orele 10.00-18.00), la sediul Catedrei Internationale Onorifice "Jean Bart" - Casa Academiei Romane. Modulul contine informatii de ultima ora, aplicatii practice si studii de bune practici privind pregatirea si depunerea proiectelor europene cu impact dunarean catre ariile prioritare de interes major pentru Romania.

Parteneri si speakeri invitati Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana; Carmen PODGOREAN - Coordonatorul National SUERD - Ministerul Afacerilor Externe (t..b.c); Dr. Viorica BOBOC - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Prof. univ. dr. Petre PRISECARU - Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane; dipl. ing. Dana COMSA initiator si co-autor Eco-Bio-Diplomatia, Trainer, Cercetator Stiintific onorific si Membru onorific al Consiliului Stiintific al Centrului de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica "Acad. David Davidescu" al Institutului National de Cercetari Economice "Costin C. Kiritescu" al Academiei Romane; Jamil BENABDALLAH - Consultant Dezvoltarea Turismului Detente Consultants; Dr. Georgeta GHETE DANAU - Presedinte Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala "CINAQ"; Sever AVRAM - Director Executiv Platforma CLDR; Sandu ZAMFIRESCU - Secretar General, Fundatia EUROLINK-Casa Europei.

Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in baza principiului "Primul venit - primul servit", in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 10 martie 2014.

Partener Media Asociat: Agerpres. Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, ZiarulAlb.ro, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".Beneficiile individuale pentru participantii:

 • Absolventii primesc Certificat de Absolvire
 • Absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.
 • Absolventii iau parte la exercitiul comun de generare a unei propuneri de proiect major in care isi pot afirma competentele personale
 • Absolventii primesc mapa de curs care contine informatiile actualizate si oportunitatile de implicare, consiliere si training ale CIO-SUERD, precum si alte informatii despre activitatile grupurilor de lucru din cadrul axelor prioritare SUERD
 • Absolventii sunt cooptati pentru a colabora in cadrul Observatorului International Carpato-Danubiano-Pontic pentru Eco-Bio-Geo Diplomatie

Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
CLDR map
Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR RomaniaMotto

(...) cred ca acest program al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul SUERD ar trebui sa implice in mai mare masura universitatile din Romania si institutele de cercetare pe toata tematica desprinsa din acest program. Si poate ca aceasta implicare, pe care eu v-as ruga sa o acceptati, are si consecintele pe care le traim de buni ani incoace. Vorbim despre internationalizarea invatamantului superior si cred ca prin proiectele pe care un asemenea program le presupune am putea sa extindem relatiile de colaborare si de parteneriat intre universitatile participante (...).

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Bucuresti, Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra.

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD):

 • pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 • de cealalta parte, fondurile pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, grupul-tinta este format din urmatoarele categorii:

 1. Cadre universitare, masteranzi si cercetatori implicati in proiecte de dezvoltare si inovare;
 2. Manageri publici si functionari si experti din administratie, care au lucrat sau doresc sa lucreze in proiecte de cooperare si de investitii de tip european;
 3. Experti si consultanti din sectorul public si din cel privat, specializati in furnizarea de consultanta / consiliere in proiecte europene;
 4. intreprinzatori si manageri din sectorul IMM, care doresc sa beneficieze de finantari pentru proiecte de investitii, prin Pilonul special SUERD "Cresterea Prosperitatii Economice";
 5. Militanti si lideri ai sectorului ONG, in special din cadrul organizatiilor profesionale si ale partenerilor sociali (sindicate si patronate).

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
 • Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatul institutional cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Prin ce se soldeaza?

Participantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Experti si Specialisti SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat in co-tutela de catre Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu" si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD. De asemenea, participantii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care numara in prezent peste 400 de persoane din toata tara.


Cum ne inscriem in mod practic?

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii si transmiterii Formularului de Inscriere.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro