Sesiune de Formare SUERD - Oradea, 18 mai 2013Sesiune Formare SUERD - Oradea, 18 mai 2013
Promotia Oradea (18 mai 2013)

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii poate relansa proiectiv zona Muntilor Apuseni

In urma recentei reuniuni anuale a Forumului National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD la nivel ministerial, s-a dat unda verde constituirii consortiilor parteneriale si pregatirii din timp a proiectelor ce vizeaza implementarea SUERD ce se aplica integrativ pentru 14 State membre si ne-membre UE si este adecvata tuturor celor 8 regiuni actuale de dezvoltare ale tarii. Prin aceasta Strategie exista sansa incheierii unor coalitii/parteneriate de succes pentru investitii majore in toate marile domenii: infrastructura, mediu-energie, turism, patrimoniu cultural, reforma institutionala.

Cu o redutabila experienta in accesarea fondurilor de cooperare trans-frontaliera si intra-carpatica, zona din nord-vestul Romaniei, care are drept centru de modernizare cardinal Municipiul Oradea are de acum sansa unei repozitionari radicale, care sa rezolve in mod pragmatic nu doar probleme legate de riscurile de mediu reprezentate de afluentii Dunarii, ci implicarea in proiecte de anvergura europeana, apte sa conecteze zona Carpatilor Occidentali in raport cu proiectele majore din proximitatea cursului Dunarii.

In acest sens, multumita parteneriatului cu Academia Romana, AGER - filiala Bihor si Universitatea de Vest "Vasile Goldis", Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD) - platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean - organizeaza Sesiunea Practica de Formare pentru Promotori si Facilitatori SUERD, la Hotel Continental Forum Oradea, in data de 18 mai 2013.

Participantii la Sesiunea de Formare SUERD realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Promotori si Facilitatori SUERD", cu anexa detaliata a modulelor, eliberat in co-tutela de catre Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si Catedra Internationala Onorifica SUERD, in parteneriat cu Academia Romana.

Parteneri institutionali:

Universitatea de Vest Vasile Goldis
Universitatea de Vest "Vasile Goldis"AGER BIHOR
Asociatia Generala a Economistilor din Romania
- Filiala Bihor


Sponsori Tehnici:

Qelly Exim Oradea

Qelly Exim Oradea


Remtours Oradea

Remtours Oradea


Phaeton Gala

Phaeton Gala. PR & Lobby ConsultingPartener Media Asociat:

Agerpres
Agentia Nationala de Presa - Agerpres


Parteneri Media:

Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, ZiarulAlb.ro, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aplicabila si finantata la scara tuturor celor 8 regiuni si 41 de judete:

 • Pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 • De cealalta parte, fondurile (estimate sa ajunga intre 2014-2020 pana la 7-8 miliarde Euro) pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

In consecinta, in baza recomandarilor si cu amabilul sprijin al Academiei Romane si al Ministrului Educatiei si Cercetarii, Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, avand drept Presedinte Fondator Onorific pe Dl Ambasador Liviu BOTA, va invita sa luati parte la Sesiunea Practica de Formare "Noile competente si oportunitati de finantare prin programele Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)".

Sesiunea de Formare SUERD se va desfasura la Hotel Continental Forum Oradea, in data de 18 mai 2013.Evenimentul este organizat de EUROLINK - Casa Europei in parteneriat cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si AGER BIHOR, cu amabilul sprijin al urmatoarelor institutii: Consiliul Judetean Bihor, Biroul Coordonatorului National SUERD (MAE), Centrul de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica "Acad. David Davidescu", Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala (CINAQ).

Partener Media Asociat: Agentia Nationala de Presa - Agerpres.
Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Prin participarea la Sesiunea de Formare, participantii vor intelege cadrul general si perspectivele oferite de SUERD si vor avea posibilitatea sa se implice - in calitate de promotor, facilitator, formator - in colective de elaborare si prelucrare proiecte europene. Competentele si abilitatile vizate sunt urmatoarele: intelegerea cadrului institutional si decizional care deriva din adoptarea SUERD, stimularea capacitatii de participare si implicare in procesul de consultare si planificare a implementarii SUERD; intelegerea si utilizarea adecvata a instrumentelor financiare UE in context transfrontalier; consolidarea abilitatilor practice privind integrarea instrumentelor Social Media in procesul de relationare si lobby corelat SUERD.

Absolventii Sesiunii de Formare: pot fi recomandati in mod expres coordonatorilor ariilor prioritare pentru a se alatura ca experti tehnici; iau parte la simularea generarii si sustinerii a 1-2 proiecte majore pentru zona Crisana prin SUERD; devin membri ai Retelei Nationale PROFEX si se pot implica in Grupul de Actiune "Dunare-Marea Neagra" pentru a lucra ulterior in implementarea viitoarelor proiecte SUERD.

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in limita locurilor disponibile, pe baza completarii Formularului de Inscriere.Motto

Pentru viitorul cadru financiar multi-anual UE, se are in vedere lansarea unui nou instrument financiar comunitar de asigurare a asistentei tehnice pentru proiectele Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si a unei linii bugetare in bugetul national pentru anul 2013, dedicata pentru proiectele Strategiei. In prezent, Strategia Dunarii se afla in faza implementarii de proiecte concrete la nivel national si macro-regional.

Raportul Ministerului Fondurilor Europene
Forumul Anual al Dunarii, ed. I
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore, in special prin viitorul Program de Cooperare Teritoriala destinat implementarii SUERD.

Prin parteneriatele incheiate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.


Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, plasata sub Presedintia de Onoare a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasador Liviu BOTA.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA Prorector Relatii Internationale, Universitatea Spiru Haret / Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin ce se soldeaza?

Cursantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Promotori si Facilitatori SUERD", cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat de catre Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis".


Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro