Sesiune de Formare SUERD - UAR, 8-9 februarie 2013

Fotografii de la eveniment (Flickr)


Elita expertizei dunarene, formata prin CIO-SUERD

~ concluzii la absolvirea noii promotii de la Uniunea Arhitectilor din Romania ~

Operatiunea declansata de Grupul de Actiune "Dunare-Marea Neagra" prin activitatile Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD) a continuat prin formarea celei de-a doua promotii de experti de mare calibru din diverse zone ale tarii (Moldova, Delta Dunarii, Bucuresti), posibila prin parteneriatul cu Uniunea Arhitectilor din Romania.

Astfel, un numar de noi 16 specialisti, motivati sa dezvolte si sa transfere prin proiecte concrete in zona riverana a Dunarii "modelul Toledo" de reforma spatiala, preconizata oficial de ministrii urbanismului din cele 27 de State UE, au absolvit cu succes sesiunea practica din zilele de 8 si 9 februarie 2013. Pe langa unificarea si coagularea expertizei respective si stimularea interactiunii intre arhitectii, urbanistii si inginerii participanti la lucrari, evenimentul a reusit sa emane si trei posibile proiecte concrete de mare interes public potential pe urmatoarele domenii: dezvoltarea unui concept integrat de eco-turism in zona Dunarii de Jos; sporirea magnetismului turistic si favorizarea cresterii durabile prin impunerea unui Model Periprava in cinci zone adiacente Deltei Dunarii; consolidarea unui lant flexibil si coerent de revitalizare a capitalului teritorial al oraselor portuare dunarene, proiect initial lansat la Academia Romana de un consortiu coordonat de EUROLINK-House of Europe in parteneriat cu mai multi stakeholderi importanti, inclusiv Academia Romana si un grup de parteneri internationali.

Participantii si-au declarat disponibilitatea de a sprijini - mai ales prin institutele de cercetare, catedrele universitare si asociatiile profesionale sau de afaceri pe care le reprezinta - eforturile Coordonatorului National SUERD din cadrul MAE, Dna Ministru Plenipotentiar Brandusa PREDESCU, dar au solicitat, pe de alta parte, o inter-actiune mai intensa intre autoritatile centrale responsabile de ariile prioritare si cei care incarneaza expertiza romaneasca, pe care o articuleaza si reuneste si initiativa CIO-SUERD. In acest sens, participantii au reiterat importanta care trebuie acordata de Guvern informarii, promovarii si facilitarii informatiilor-cheie legate de implementarea Stategiei pentru ca principiul-cheie de tip "bottom–up" sa fie realmente pus in practica, exact asa cum cere si recomanda Comisia Europeana. De aceea, afectarea unora dintre angajatii specializati in afaceri si proiecte europene din cadrul consiliilor judetene/municipale si ai primariilor, ca promotori, facilitatori si experti in chestiuni dunarene, dupa modelul bunelor practici din Germania si Austria ar fi de o mare importanta.

O alta recomandare din partea celor prezenti s-a referit la necesitatea creerii si in jurul Capitalei Romaniei a unui centru de transfer a cunostintelor dupa model Steinbeis - Triple Helix, care sa conecteze principalele platforme de cercetare - inovare ale metropolei la fluxurile competitivitatii pe care regiunile germane si austriece mai avansate le pot antrena si marketiza in mod energic si profitabil pentru toti actorii publici si privati implicati. In acest sens, prin parteneriatele si sinergiile pe care se straduie sa le activeze, coordonatorii CIO-SUERD au anuntat ca - in urma disponibilitatii aratata de Ambasada Austriei in Romania, dar si de Presedintia UE, reprezentata actualmente de Irlanda - va fi organizata la Bucuresti, in 23-24 mai 2013, in prezenta mediului de afaceri si comunitatii financiar-bancare, o editie speciala a Forumului Inovarii Sociale si Economice Dunare - Marea Neagra (aflat la editia a III-a) care sa stabileasca coalitii optime de parteneri si sa impulsioneze candidatura comuna a detinatorilor de interese in regiune la oportunitatile si programele de finantare UE si internationale existente si viitoare.Sesiune de Formare SUERD - UAR, 8-9 februarie 2013


Evenimentul se desfasoara la sediul si cu amabilul sprijin al Uniunii Arhitectilor din Romania, din Str. Jean Louis Calderon, nr. 48, in perioada 8-9 februarie 2013.


Avand in vedere rolul extrem de important pe care arhitectii, urbanistii, precum si constructorii implicati in proiecte majore ca project manageri urmeaza sa il detina in implementarea proiectelor de cooperare teritoriala din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Academia Romana si Uniunea Arhitectilor din Romania, in urma interesului deosebit starnit cu ocazia organizarii primei editii, desfasoara, in perioada 8-9 februarie 2013, o a doua editie a Sesiunii Practice de Formare "Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - instrument esential pentru relansarea cresterii durabile si reforma spatiala in context dunarean".

Sesiunea se va desfasura la sediul Uniunii Arhitectilor din Romania din Str. Jean Louis Calderon, nr. 48, in data de 8 februarie 2013 (intre orele 14.00-19.00), respectiv in data de 9 februarie 2013 (intre orele 9:30-14.30).


Mentionam ca, intre timp, organizatorii au reusit sa realizeze in parteneriat cu Academia Romana si cu amabilul sprijin al Bancii Nationale a Romaniei, lansarea oficiala a Clubului Suporterilor Regiunii Dunarii (IBR, 17 decembrie 2012), in prezenta Inaltului Reprezentant al Presedintiei UE in Romania, precum si a E.S. Ambasadorului Austriei in Romania. In acest context, am demarat deja initiativa in favoarea promovarii de catre Guvernul Romaniei a infiintarii, in cadrul Consiliilor Judetene si Municipale din intreaga tara, a unor Birouri de Promovare si Facilitare SUERD, care sa permita atat o mai buna gestionare a expertizei in domeniul amenjarii teritoriului/urbanism, cat si o diseminare mai eficienta a rezultatelor in progres ale implementarii strategiei.

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in limita locurilor disponibile, pe baza completarii Formularului de Inscriere.Motto

(...) cred ca acest program al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul SUERD ar trebui sa implice in mai mare masura universitatile din Romania si institutele de cercetare pe toata tematica desprinsa din acest program. Si poate ca aceasta implicare, pe care eu v-as ruga sa o acceptati, are si consecintele pe care le traim de buni ani incoace. Vorbim despre internationalizarea invatamantului superior si cred ca prin proiectele pe care un asemenea program le presupune am putea sa extindem relatiile de colaborare si de parteneriat intre universitatile participante (...).

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Bucuresti, Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra, in special prin viitorul Program de Cooperare Teritoriala destinat implementarii SUERD, caruia ii sunt afectate in perspectiva urmatorilor 7 ani un total de 11,9 miliarde Euro.


Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, dar subsumate specificului unui Capital Teritorial Dunarean unic si a unui Patrimoniu Natural si Cultural Dunarean, perfect integrat Patrimoniului Universal al Umanitatii, practic aproape toti absolventii cu diploma de licenta sau in curs de a fi obtinuta se pot alatura programului.

in asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aplicabila si finantata la scara tuturor celor 8 regiuni si 41 de judete:

 1. Pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 2. De cealalta parte, fondurile (estimate sa ajunga intre 2014-2020 pana la 7-8 miliarde Euro) pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite “de jos in sus”, prin implicarea comunitatilor, iar batalia se da acum pentru un cuantum cat mai consistent acordat proiectelor romanesti - pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc. sansa speciala este ca fondurile vor fi acordate si gestionate direct de la Bruxelles.

in acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD – Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, plasata sub Presedintia de Onoare a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasador Liviu BOTA.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatele incheiate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD va invita sa luati parte la Sesiunea de Formare "Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - instrument esential pentru relansarea cresterii durabile si reforma spatiala in context dunarean", ce va avea loc cu amabilul sprijin si la sediul Uniunea Arhitectilor din Romania, in perioada 8-9 februarie 2013.

In urma Sesiunii, va fi consolidat nucleul forte de arhitecti/urbanisti si constructori, specializati in managementul proiectelor dunarene, menit sa intareasca Reteaua Nationala PROFEX, lansata cu sprijinul Ministerul Educatiei si ANFP, la Palatul Parlamentului, in luna septembrie 2012. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Promotori si Facilitatori SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat de catre Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Academia Romana, cu sprijinul Uniunii Arhitectilor din Romania.


Cum ne inscriem in mod practic?

Avand in vedere numarul strict limitat de locuri si perioada scurta pentru inscrieri, persoanele motivate sunt invitate sa transmita, Formularul de inscriere in atentia Secretariatului Consortiului Organizatoric, pana cel tarziu in data de joi, 7 februarie 2013, orele 13.00.


Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro