Reforma europeana a politicilor spatiale prin proiectele SUERD - UAR, 12-13 decembrie 2012

In urma Sesiunii de Formare de la sediul Uniunii Arhitectilor din Romania (12-13 decembrie 2012), a fost consolidat primul nucleu forte de arhitecti/urbanisti si constructori, specializati in managementul proiectelor dunarene, menit sa intareasca Reteaua Nationala PROFEX, lansata cu sprijinul Ministerul Educatiei si ANFP, la Palatul Parlamentului, in luna septembrie 2012.Reforma europeana a politicilor spatiale prin proiectele SUERD - UAR, 12-13 decembrie 2012


Evenimentul se desfasoara la sediul si cu amabilul sprijin al Uniunii Arhitectilor din Romania, din Str. Jean Louis Calderon, nr. 48, in perioada 12-13 decembrie 2012.


Avand in vedere rolul extrem de important pe care arhitectii, urbanistii, precum si constructorii implicati in proiecte majore ca project manageri urmeaza sa il detina in implementarea proiectelor de cooperare teritoriala din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), in vigoare inca din iunie 2011, Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Academia Romana, cu amabilul sprijin al Uniunii Arhitectilor din Romania, organizeaza Sesiunea Practica de Formare cu numele "Reforma europeana a politicilor spatiale prin proiectele de dezvoltare teritoriala din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii".

Reuniunea va avea loc la sediul Uniunii Arhitectilor din Romania din Str. Jean Louis Calderon, nr. 48, in perioada 12-13 decembrie 2012.


Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in limita locurilor disponibile, pe baza completarii Formularului de Inscriere.Motto

(...) cred ca acest program al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul SUERD ar trebui sa implice in mai mare masura universitatile din Romania si institutele de cercetare pe toata tematica desprinsa din acest program. Si poate ca aceasta implicare, pe care eu v-as ruga sa o acceptati, are si consecintele pe care le traim de buni ani incoace. Vorbim despre internationalizarea invatamantului superior si cred ca prin proiectele pe care un asemenea program le presupune am putea sa extindem relatiile de colaborare si de parteneriat intre universitatile participante (...).

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Bucuresti, Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra, in special prin viitorul Program de Cooperare Teritoriala destinat implementarii SUERD, caruia ii sunt afectate in perspectiva urmatorilor 7 ani un total de 11,9 miliarde Euro.


Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, dar subsumate specificului unui Capital Teritorial Dunarean unic si a unui Patrimoniu Natural si Cultural Dunarean, perfect integrat Patrimoniului Universal al Umanitatii, practic aproape toti absolventii cu diploma de licenta sau in curs de a fi obtinuta se pot alatura programului.

in asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aplicabila si finantata la scara tuturor celor 8 regiuni si 41 de judete:

 1. Pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 2. De cealalta parte, fondurile (estimate sa ajunga intre 2014-2020 pana la 7-8 miliarde Euro) pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite “de jos in sus”, prin implicarea comunitatilor, iar batalia se da acum pentru un cuantum cat mai consistent acordat proiectelor romanesti - pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc. sansa speciala este ca fondurile vor fi acordate si gestionate direct de la Bruxelles.

in acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD – Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, plasata sub Presedintia de Onoare a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasador Liviu BOTA.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatele incheiate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD va invita sa luati parte la Sesiunea Practica de Formare "Reforma europeana a politicilor spatiale prin proiectele de dezvoltare teritoriala din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii", ce va avea loc cu amabilul sprijin si la sediul Uniunea Arhitectilor din Romania, in perioada 12-13 decembrie 2012.

in urma Sesiunii, va fi format primul nucleu forte de arhitecti/urbanisti si constructori, specializati in managementul proiectelor dunarene, care sa intareasca Reteaua Nationala PROFEX, lansata cu sprijinul Ministerul Educatiei si ANFP la Palatul Parlamentului in luna septembrie 2012.


Cum ne inscriem in mod practic?

Avand in vedere numarul strict limitat de locuri si perioada scurta pentru inscrieri, persoanele motivate sunt invitate sa transmita, Formularul de inscriere in atentia Secretariatului Consortiului Organizatoric.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro