Sesiune de Formare SUERD - USH - Brasov, 26-27 aprilie 2013Sesiune Formare SUERD - Brasov, 26-27 aprilie 2013
Promotia Brasov (USH Brasov, 26 - 27 aprilie 2013)
Colocviul Regional si Sesiunea de Formare Practica s-a desfasurat la sediul si cu amabilul sprijin al Universitatii Spiru Haret din Brasov, in perioada 26 - 27 aprilie 2013.

Comunicat de presa: "Brasovul poate propulsa centrul tarii in miezul proiectelor dunarene prin SUERD".


Potentialul de afaceri al zonei Brasov -
reconfigurat prin aplicarea SUERD

Zona Brasov joaca deja si ar putea juca un rol si mai dinamic in dezvoltarea social-economica a Romaniei daca va reusi in viitorul apropiat sa se cupleze la grupurile teritoriale economice UE, mai ales in contextul noii oportunitati reprezentata de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD). Aceasta strategie, ce se aplica deja din 2011 in 14 state cu o populatie de peste 115 milioane de locuitori, vizeaza patru mari piloni de interventie: conectivitatea (transport durabil, retele de energie, turism si cultura); protectia mediului, a resurselor de apa si managementul riscurilor; prosperitate si dezvoltare socio-economica (educatie, cercetare, dezvoltare rurala, competitivitate, piata interna); imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

In urma celei de-a treia editii a Forumului National pentru SUERD, cu sprijinul principal al Consiliului Judetean Brasov, precum si in parteneriat cu Universitatea Spiru Haret din Brasov si Sindicatul National al Specialistilor Experti in Achizitii Publice (SN SEAP), Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD) a decis sa organizeze la Brasov, in perioada 26 - 27 aprilie 2013, un nou Colocviu Regional si o Sesiune de Formare Practica pentru realizarea a trei obiective-cheie: reunirea resurselor de promovare si expertiza pentru implementarea SUERD in Regiunea de Centru; consultarea detinatorilor de interese si propulsarea a 1-2 proiecte majore de sustinut in cadrul SUERD; pregatirea beneficiarilor potentiali pentru consortiile de parteneriat ce vor fi incheiate cu ocazia Forumului Inovare Dunare-Marea Neagra (IBR, 23-24 mai 2013).

Parteneri institutionali:

Universitatea Spiru Haret
Universitatea Spiru Haret
Brasov


S.N. - S.E.A.P.
Sindicatul National al Specialistilor Experti in Achizitii Publice
- S.N. S.E.A.P. Brasov


Sponsori Tehnici:

Centrul de Consultanta Transilvania
Centrul de Consultanta Transilvania


Pensiunea LILIANA & GEORGEL 3 - Moeciu de Sus

Phaeton Gala
Phaeton Gala. PR & Lobby ConsultingPartener Media Asociat:

Agerpres
Agentia Nationala de Presa - Agerpres


Parteneri Media:

TV H20, Opinia Nationala, Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aplicabila si finantata la scara tuturor celor 8 regiuni si 41 de judete:

 • Pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
 • De cealalta parte, fondurile (estimate sa ajunga intre 2014-2020 pana la 7-8 miliarde Euro) pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

In consecinta, in baza recomandarilor si cu amabilul sprijin al Academiei Romane si al Ministrului Educatiei si Cercetarii, Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, avand drept Presedinte Fondator Onorific pe Dl Ambasador Liviu BOTA, va invita sa luati parte la Sesiunea Practica de Formare "Noile competente si oportunitati de finantare prin programele Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)".

Sesiunea de Formare SUERD se va desfasura la sediul Universitatii Spiru Haret din Brasov, in perioada 26 - 27 aprilie 2013.Evenimentul este organizat de EUROLINK - Casa Europei in parteneriat cu Universitatea Spiru Haret din Brasov, cu amabilul sprijin al urmatoarelor institutii: Consiliul Judetean Brasov, Biroul Coordonatorului National SUERD (MAE), Centrul de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica "Acad. David Davidescu", Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala (CINAQ), Sindicatul National al Specialistilor Experti in Achizitii Publice (SN SEAP).

Partener Media Asociat: Agentia Nationala de Presa - Agerpres.
Parteneri Media Permanenti: TV H20, Opinia Nationala, Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Prin participarea la Sesiunea de Formare, participantii vor intelege cadrul general si perspectivele oferite de SUERD si vor avea posibilitatea sa se implice - in calitate de promotor, facilitator, formator - in colective de elaborare si prelucrare proiecte europene. Competentele si abilitatile vizate sunt urmatoarele: intelegerea cadrului institutional si decizional care deriva din adoptarea SUERD, stimularea capacitatii de participare si implicare in procesul de consultare si planificare a implementarii SUERD; intelegerea si utilizarea adecvata a instrumentelor financiare UE in context transfrontalier; consolidarea abilitatilor practice privind integrarea instrumentelor Social Media in procesul de relationare si lobby corelat SUERD.

Absolventii Sesiunii de Formare: pot fi recomandati in mod expres coordonatorilor ariilor prioritare pentru a se alatura ca experti tehnici; iau parte la simularea generarii si sustinerii a 1-2 proiecte majore pentru zona Brasov prin SUERD; devin membri ai Retelei Nationale PROFEX si se pot implica in Grupul de Actiune "Dunare-Marea Neagra" pentru a lucra ulterior in implementarea viitoarelor proiecte SUERD.

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in limita locurilor disponibile, pe baza completarii Formularului de Inscriere.Motto

Pentru viitorul cadru financiar multi-anual UE, se are in vedere lansarea unui nou instrument financiar comunitar de asigurare a asistentei tehnice pentru proiectele Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si a unei linii bugetare in bugetul national pentru anul 2013, dedicata pentru proiectele Strategiei. In prezent, Strategia Dunarii se afla in faza implementarii de proiecte concrete la nivel national si macro-regional.

Raportul Ministerului Fondurilor Europene
Forumul Anual al Dunarii, ed. I
De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra, in special prin viitorul Program de Cooperare Teritoriala destinat implementarii SUERD.

Prin parteneriatele incheiate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.


Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, plasata sub Presedintia de Onoare a marelui diplomat al Natiunilor Unite, Ambasador Liviu BOTA.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA Prorector Relatii Internationale, Universitatea Spiru Haret / Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin ce se soldeaza?

Cursantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Promotori si Facilitatori SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat de catre Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Universitatea Spiru Haret din Brasov.


Inaintea Sesiunii de Formare, pentru o corelare consistenta cu viziunea Consiliului Judetean Brasov si a altor decidenti politico-administrativi din regiune, se va desfasura Colocviul Regional: "Atuurile judetului Brasov ca vector de conectare cu regiunile economice europene prin SUERD" - Consiliul Judetean Brasov, 26 aprilie 2013, orele 11.00-13.00.

Colocviu Regional - CJ Brasov, 26 aprilie 2013

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro