logoELK.jpg

Romanian - British Exchange Partnership Programme

Trident.gif

Programul de Stagii Profesionale Remunerate in Anglia

global.gif

Centrul de Excelenta al Casei Europei "EUROLINK" din Bucuresti, Membra a Federatiei Internationale a Caselor Europei (FIME), cu Statut Consultativ la Consiliul Europei, are placerea sa anunte reluarea Programului de Stagii Profesionale, incepand cu luna ianuarie 2003.


Programul ofera participantilor o sansa unica de a-si asigura un start exceptional in cariera profesionala prin:


Acest program a devenit recent operational, gratie parteneriatului cu prestigioasa organizatie din Londra, TRIDENT Transnational Trust, prezidata de Lady Wall, membra in Camera Lorzilor. Tinerilor participanti din Romania li se ofera conditii preferentiale de integrare in International Internship Programme prin TWES (Training and Work Experience Scheme), un aranjament special in cadrul Work Permit Scheme al Departamentului pentru Educatie si Munca (DfEE) al Guvernului Britanic.

Calitatea expertizei in Resurse Umane

Intreg programul este rezultatul colaborarii a doua importante organizatii educationale non-profit, cu o vasta experienta in domeniu in ultimele patru decenii: TRIDENT si FIME.

Originalitatea proiectului rezulta din deschiderea posibilitatii - atat pentru studenti din statele membre ale Uniunii Europene, cat si pentru cei din tarile candidate - ca acestia sa imbratiseze o noua cultura, sa castige incredere de sine, sa-si dezvolte aptitudinile lingvistice si sa-si amelioreze sansele profesionale pe piata internationala a muncii. Programul nu are un termen limita de acceptare a candidaturilor si nu presupune o competitie directa intre candidatii romani.

Grupul-tinta din Romania

Eligibili pentru acest program sunt tinerii cu varsta intre 22 si 35 de ani care sunt:

Alte candidaturi ale doritorilor care nu se incadreaza in grupa de varsta amintita pot fi in mod exceptional luate in considerare.

Conditii si documente ale candidaturii

Dosarul de candidatura (de completat inaintea interviului telefonic):

Exemple de domenii:

Marketing / Public Relations

Finance / Banking

International Trade / Logistic

Information Technology

Engineering

Alte specializari pot fi acceptate, in functie de experienta proprie a candidatilor.

Exemple de organizatii-gazda:

Bank of England, Catbury Schweppes, Ford Motors,

IBM, Lloyds Bank, London Stock Exchange, Marks & Spencers, Savoys Hotels,

Shell, Unilever, Vauxall Motors etc

Durata stagiului: in medie 6 (sase) luni, cu posibilitate de prelungire la fata locului prin contactarea TRIDENT.

Locatia: majoritatea stagiilor se desfasoara in Londra, dar - la cerere - pot fi plasate si in alte zone din Anglia.

Facilitarea participarii include:

Alte servicii oferite participantilor pe durata stagiului:

Remuneratia pe durata stagiului

Programul de internship este conceput drept o combinatie de formare profesionala la inalte standarde si o activitate de lucru propriu-zisa. Conform legislatiei britanice in vigoare, companiile /organizatiile care gazduiesc asemenea stagii trebuie sa asigure o remuneratie minima de 4,10 lire sterline / ora. In mod orientativ, precizam ca remuneratia medie fixata prin fisa de post este de 6 lire sterline / ora, in cadrul unui program de circa 35 de ore / saptamana. In general, in cazul  stagiarilor ne-membre ale UE, compensatia baneasca este destinata sa acopere costurile curente de subzistenta, la standarde decente, in pensiuni familiale sau "youth hostels". Participantii pot opta pentru completarea pe cont propriu a acestor venituri, daca lucreaza ore suplimentare in alte firme, la sfarsitul saptamanii sau in timpul lor liber, in limitele prevazute de legislatia curenta.  

Cu ocazia interviului telefonic cu angajatorul, fiecare candidat isi poate negocia individual nivelul de remuneratie de plecare. La aceasta se adauga alte bonusuri oferite de angajator: abonamentul de transport public in zona metropolitana, tichete pentru masa de pranz, etc). Remuneratia si bonusurile respective reprezinta doar punctul de plecare, ele putand creste in functie de performantele concrete ale stagiarului.   

Pasii candidaturii si costuri de selectie / participare pentru candidatii romani:

1.     PRESELECTIE GRATUITA A CANDIDATILOR:

Un mesaj expediat prin e-mail sau prin posta pe adresa Casa Europei - EUROLINK, care sa contina FISA DE INSCRIERE de mai jos (se completeaza in limba engleza):

FISA DE INSCRIERE

Preselectie gratuita pentru

Programul International de Stagii Profesionale Remunerate in Anglia

 

Nume _____________________ Prenume  __________________ Varsta   ______   Sex  ______

Adresa completa   ____________________________________________________________ 

Numere de telefon (fix, mobil) ____________________________________________________

E-mail   _____________________________________________________________________

Studii absolvite   ______________________________________________________________

Diplome si calificari obtinute _____________________________________________________

Profesia / Functia actuala  ______________________ Institutia   ________________________

Situatia financiara estimativa (trebuie sa permita indeplinirea conditiilor de participare)  _________

Trei prioritati de interes profesional, in ordinea preferintei   ______________________________

Durata si perioada aleasa pentru stagiu (min. 6 luni) ____________________________________

De unde ati aflat despre program:  Radio Romania Actualitati ______  Radio Europa FM ________

Internet _____ Liste e-mail _____ Ziare _____ Afise _____ Prieteni _____  Alte surse _________ 

Trimiteti o copie a acestei fise la adresa: eurolink@b.astral.ro

2.     TESTAREA CANDIDATILOR:

Doar candidatii preselectati in mod gratuit, care prezinta coordonatele avute in vedere de partenerii britanici, vor fi invitati sa sustina un test oral / scris in limba engleza (vocabular general, motivarea candidaturii, prezentarea pe scurt a planului personal de cariera).

Contributia baneasca catre EUROLINK, care se achita inaintea sustinerii testului, la Bucuresti, este in valoare de 40 lire sterline (echivalent in lei, la cursul BNR) si nereturnabila, indiferent de rezultatul ce va fi transmis ulterior in scris fiecarui candidat.

N.B.: Toate celelalte sume ce urmeaza a fi achitate sunt conditionate de rezultatul interviului telefonic ce va fi sustinut cu reprezentantul TRIDENT. Candidatii sunt rugati sa aiba in vedere ca valoarea totala a obligatiilor lor financiare va trebui achitata gradual, in decursul a circa 6 - 8 luni (perioada medie pana la inceperea efectiva a stagiului).

3.     CONSILIEREA CANDIDATILOR SI EXPEDIEREA DOSARULUI COMPLET DE CANDIDATURA

Pe baza consilierii Centrului de Excelenta al EUROLINK, candidatii completeaza toate documentele si anexele necesare completarii dosarului de candidatura. EUROLINK expediaza dosarul partenerilor englezi, impreuna cu evaluarea si scrisoarea de recomandare a candidatului. Pentru expedierea dosarului, in sistem scrisoare cu valoare declarata - documente originale, candidatul isi asuma achitarea taxelor postale. Informarea acestora despre stadiul candidaturii se face numai prin Secretariatul Centrului de Excelenta al EUROLINK.

4.     INTERVIUL TELEFONIC:

Doar candidatii selectati vor fi intervievati telefonic de reprezentantul TRIDENT Transnational Trust, pe baza unei notificari prealabile, convenite de comun acord cu acestia. Candidatii acceptati in urma interviului telefonic au de virat prin transfer bancar suma de 100 lire sterline (plus comision bancar) catre TRIDENT si, concomitent, o contributie baneasca catre EUROLINK in valoare de 50 lire sterline (echivalent in lei, la cursul BNR).

5.     IDENTIFICAREA PLASAMENTULUI DE STAGIU PROFESIONAL

EUROLINK va furniza candidatilor selectati modelul special de English CV, formulat pe baza criteriilor si prioritatilor angajatorului potential, iar TRIDENT se va ocupa de identificarea locului destinat plasamentului de stagiu, cat mai apropiat de prioritatile dezvolatarii profesionale ale candidatului, cat si de strategia de resurse umane a angajatorului britanic.

La momentul primirii Ofertei de Stagiu (internship) si a fisei de post pentru stagiul profesional remunerat, contributia baneasca catre EUROLINK este in valoare de 100 lire sterline (echivalent in lei, la cursul BNR).

6.     CONFIRMAREA OBTINERII PERMISULUI DE LUCRU

In urma notificarii oficiale scrise din partea TRIDENT a obtinerii Permisului de Lucru, eliberat de Departamentul pentru Educatie si Munca al Guvernului Britanic, candidatilor li se ofera asistenta si consiliere pentru solicitarea vizei din partea Consulatului Britanic la Bucuresti.

Contributia baneasca care se vireaza de catre candidati in contul bancar al TRIDENT este in valoare de 250 lire sterline (plus comision bancar).

 


Intrebari si probleme ridicate de candidati


Corespondenta cu Secretariatul Centrului de Excelenta al "EUROLINK" se va face prin posta la adresa: Casa Europei "EUROLINK" - Cartier Floreasca, Str. Caporal Bulugea nr. 9, ap. 5, sector2, Bucuresti, sau prin e-mail la adresa: eurolink@b.astral.ro

Va rugam sa adresati orice alte intrebari suplimentare doar dupa anuntarea acceptarii la preselectie, cu ocazia testului de limba engleza. Interviurile vor fi programate/notificate numai in scris.

Contactarea Secretariatului Centrului de Excelenta este posibila in urma unei programari prealabile, in cursul orarului de lucru cu publicul: 10:00 - 14.00.

Pentru detalii privind structura programului de stagii si a ofertei de plasamente pentru luna in curs si informatii utile
(sponsorizari, cazare, remuneratie etc.), puteti accesa pagina de internet a TRIDENT Transnational Trust