ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI

si COMPETITIVITATII in ROMANIA

~ editia a VI-a ~

Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei

29 noiembrie 2010

 

 

 

Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania - 29 noiembrie 2010

 

Forumul juridico-economic

de Solutii Practice

 

ZIUA EUROPEANA

a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in ROMANIA

~ editia a VI-a ~

 

Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)

~ Amfiteatrul Al. I. Cuza ~

29 noiembrie 2010

 

"Provocarile concurentei in perioada recesiunii.

Rigori comunitare, soluţii parteneriale, strategii de perspectiva"

 

In incertitudinea si confuzia creeate de actuala recesiune, aparent cel putin, legislatia din nou innasprita pe plan european si implicit intern nu sperie pe mai nimeni.

Abuzurile de pozitie dominanta, de diversuri tipuri, ale  tot mai multor companii sunt complicate de interferenta Statului - prin politicile impredictibile ale unor institutii - care contribuie astfel si mai mult la distorsionarea pietei si la amanarea unei veritabile integrari a afacerilor romanesti pe Piata Unica Europeana. 

In plus, toate acestea se petrec in conditiile unei necesare accelerari a ritmului si calitatii accesarii Fondurilor Europene.

De corectitudinea si transparenta in care se fac procedurile de achizitii publice va depinde in cea mai mare masura daca vom adapta economia la rigorile unei competitvitati tot mai acerbe sau, in urma auditurilor, va trebui sa inapoiem banii prost sau gresit cheltuiti.

 

De aceea, in acest context mai tensionat ca niciodata, Forumul Anual de Solutii Practice, organizat de catre Platforma CEFTAC sub emblema traditionala "ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII", capata dintr-odata rolul unui esential punct de cotitura pentru modul in care se va aplica e acum inainte legislatia recent perfectionata, iar companiile vor sti sa evite sau sa solutioneze juridic litigiile cu Consiliul Concurentei sau Comisia Europeana.

 

Aceasta unica reunire a managerilor, avocatilor, consultantilor si juristilor specializati se produce acum prin implicarea Consiliului Superior al Magistraturii care sprijina pe aceasta cale implementarea procesului de reglementare sustinut de UE, imbunatatirea expertizei si a capacitatii de consultare a judecatorilor cu furnizorii de expertiza manageriala si in dreptul concurentei pentru a creste capacitatea de preventie a conflictelor, litigiilor si crizelor tot mai virulente si cu efecte ingrijoratoare - din unghiul intereselor consumatorilor finali.

 


Obiective centrale

 

Redresarea economica, revenirea la normalitate si, treptat, la crestere raman simple iluzii daca detinatorii majori de interese in Romania (reprezentati in cadrul Comitetului Economic Social UE drept GIE - Grupuri de Interese Economice) nu reusesc sa-si determine si sa-si conjuge urgent prioritati si cai de actiune comune si cat mai coerente.

 

Faramitarea in cat mai multe „platforme” genereaza doar sterile lupte de orgolii si este in interesul  unor forte din umbra, care se hranesc din dezbinarea agentilor din economia reala si din societatea civila, cata mai exista.

 

De aceea, obiectivele centrale ale Forumului juridico-economic "Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania" sunt:

1. sa sprijine intarirea unei platforme unitare a profesionistilor din domeniul concurentei, competitivitatii si inovarii, fara granitele artificiale de afiliere formala dintre sectorul privat, mediul economic si sectorul ONG in favoarea reintronarii competentelor, promovarii unei reale scari de valori si contra „politizarii” toxice a vietii publice din Romania;

2. sa determine, impreuna cu principalele asociatii ale profesiilor liberale, constientizarea consecintelor practice ale noilor schimbari legislative din domeniiile: concurenta, achizitii publice, sectorul financiar-bancar, cadrul parteneriatului public-privat;

3. datorita situatiei speciale de criza profunda a Statului roman, sa revendice si sa obtina un sprijin mult mai clar si mai energic din partea Consiliului UE si a Comisiei Europene pentru imbunatatirea comportamentului autoritatilor romane, atat fata de implementarea acquis-ului communautaire (legislatiei armonizate) din domeniile vizate in tara noastra, cat si fata de aplicarea in practica a drepturilor si libertatilor acordate (si) romanilor, ce decurg din transpunerea cetateniei europene prin Carta Drepturilor Fundamentale, ca parte a Tratatului de la Lisabona.


 


 

 

 

 

Parteneri Institutionali

ai Platformei CEFTAC

 

Consiliul Concurentei

din Romania

 

Camera de Comert si

Industrie a Romaniei


 

Partener Asociat

 

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati

din Romania

 


 

Parteneri

 

Institute of Competition Law (Paris)

 

Consiliul Superior

al Magistraturii

 

Institutul National

al Magistraturii

 

Uniunea Profesiilor

Liberale din Romania

 

Knowledge Management Institute - sucursala Romania

 

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene

 

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

 

Asociatia Specialistilor in Achizitii Publice din Romania

 

Centrul European al Consumatorilor in Romania

 


 

 

Sponsori Tehnici

 

Phaeton Gala.

PR & Lobby Consulting

 

Tactic Communications

 


 

Pachete beneficii

 


 

Comunicate de presa