Confluente strategice intre Marea Neagra si Dunare:
poarta catre noi oportunitati de investitii inovative

Competitie Internationala


Trofeul Inovator Social si Economic in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii

Trofeele "Inovator Social si Economic in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii", 2012

Scopul general al competitiei:

sa contribuie la o transformare si integrare sporita a regiunilor europene - Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii - printr-o utilizare si recompensare a potentialului uman de inovare.


Obiective specifice:

Suntem in mod mod deschis inspirati si determinati sa transferam si sa adaptam in regiunile noastre cei sapte piloni ai Inovarii Sociale (descrise si promovate de Reteaua EUCLID):

 1. Creativitate
 2. Implicarea angajamentului civic ("value-based action")
 3. Abordare multipla din unghiul stakeholder-ilor
 4. Societate bazata pe retele
 5. Noile tehnologii revolutionare
 6. Promovarea principiului "Just do it!"
 7. Spiritul riscului asumat (risk taking)

In acest spirit, ne propunem:

 • folosind exemple concrete si studii de caz, sa anticipam si sa facem presiune asupra viitoarelor reforme UE si programe de finantare UE, in special cele dedicate proiectelor si retelelor trans-frontaliere din Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii;
 • sa introducem, facilitam si promovam impartasirea cunoasterii si modul de gandire partenerial in cele doua regiuni, folosind mai bine cele mai recente tehnologii inovatoare.

In vederea motivarii si pentru a sprijini in mod special inovatorii din societatea civila si mediul academic, Competitia reprezinta o invitatie deschisa international pentru cele mai inovative idei, experiente implinite si cai de actiuni prin retelele transfrontaliere, in scopul ca acestea sa ajunga sa fie mai bine cunoscute si transferate la o scara mult mai extinsa in cele doua regiuni.

Recunostinta pentru invingatori:

Competitia Forumului a ales cele mai atractive si eficiente idei, initiative, proiecte si retele de cooperare regionala, co-finantate / finantabile din Fondurile Europene consacrate Bazinului Marii Negre si Regiunii Dunarii.

Castigatorii editiei 2012 sunt:

Trofee acordate unor personalitati ce desfasoara activitate profesionala in sprijinul inovarii sociale si economice in regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre:

 • Eric BARTHA - pentru activitatea de sprijinire a Consiliului Consultativ SUERD
 • Monica GHIURCO - pentru filmul documentar "Mostenirea clandestina"
 • Octavian SERBAN - pentru activitatea de cercetare si promovare a Managementului Cunoasterii (KM) in Romania
 • Constantin SEVERIN - pentru noul concept in artele plastice - "Expresionismul Arhetipal"

Comitetul de Selectie

Comitetul International de Selectie este co-prezidat de Academician Cristian HERA, Vicepresedintele Academiei Romane si de Ambasador Liviu BOTA - ex-Secretar General Adj. al Organizatiei Natiunilor Unite / Presedinte Onorific al Fundatiei EUROLINK-Casa Europei