Sub Patronajul de Onoare al Presedintiei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN)

Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii:
Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica

Comunicate de Presa


Bucuresti, 20 mai 2011

TROFEELE INOVARII SOCIALE si ECONOMICE
in cadrul Zilei Maritime Europene in Romania
~Palatul Parlamentului, 20 mai 2011~

Cu ocazia Zilei Maritime Europene 2011, celebrata astazi 20 mai 2011 (orele 12.30), sub egida Comisiei Europene - DG MARE si Patronajul Presedintiei OCEMN, la Palatul Parlamentului (Salonul Brancovenesc), va avea loc Ceremonia de Decernare a Trofeelor "Inovator Social si Economic in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii". Amfitrionul Ceremoniei este Livia DILA, prezentatoarea emisiunii „Ora de Stiri”- TVR 2.

Aceste Trofee recompenseaza cele mai atractive si eficiente idei, initiative, proiecte si retele de cooperare regionala, co-finantate / finantabile din Fondurile Europene consacrate Bazinului Marii Negre si Regiunii Dunarii.

Iata pe scurt lista laureatilor:

 • ASTRIUM Gmbh (Austria/Ungaria), companie membra a grupului EADS si partenerii – proiectul de servicii e-sanatate (medical e-learning & clinical e-services)
 • Crama Oprisor – proiectele “Oltenia profunda” si “Arta si vin”
 • Carpathian TOURISM CLUSTER ROMANIA – modelul de dezvoltare inovativa a produselor turistice in regiunea carpatica
 • Administratia Fluviala a Dunarii de Jos - Galati – “NEWADA - Network Waterways Danube Administrations”
 • Consiliul Judetean Vrancea in parteneriat cu Asociatia Rom pentru Rom – “Identitatea ta - o sansa pentru drepturi egale!”
 • EUCLID Network Londra – “Initiativa Social Innovation Europe”
 • European Academy Vienna – “DANUBE EXCELLENCE - Danube Region University Cluster”
 • Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM) – “Rural Manager.ro”
 • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale Neferoase si Rare - IMNR – pentru cercetare in domeniul ontinerii unor noi materiale rezistente la coroziune in mediu salin si umiditate
 • Steinbeis Transfer Network Stuttgart – Promotor al Inovarii in Europa de SudEst, partener al Coordonatorului National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii
 • Televiziunea Romana – “TVR HD”
 • Ministerul Mediului si Padurilor si partenerii sai – “Danube FloodRisk”
 • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina - GeoEcoMar si partenerii sai – “Crearea Centrului International de Studii Avansate pentru sistemul Dunare-Delta Dunarii-Marea Neagra”
 • Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad si Centrul de Studii pentru Biodiversitate Agrosilvica al Academiei Romane – “Scoala Post-Doctorala pentru Biodiversitate Zootehnica si Biotehnologii Alimentare”

Trofee acordate unor personalitati ce desfasoara activitate profesionala in sprijinul inovarii sociale si economice in regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre: Coordonatorul National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - Ambasador Viorel ARDELEANU; Reprezentantul Presedintiei OCEMN / Ministerul Afacerilor Externe - Director Alexandru ENE; Rectorul Universitatii Romane de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea”- Prof. Univ. Dr. Ing. Lidia CRISTEA; Director Executiv al Centrului de Consiliere Energetica-Ambientala al Academiei Romane - Dr. Ionut PURICA

Cu aceeasi ocazie, va fi lansata “Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica Marea Neagra - Dunare”, sub Presedintia fostului Secretar General Adj. Al ONU, Dl Ambasador Dr. Liviu BOTA. Evenimentul este coordonat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, cu sprijinul Mastermind Communications.

Parteneri Asociati: EximBank, European Project Consulting. Partener: Societatea Nationala de Radiocomunicatii RADIOCOM. Sponsor Oficial: Romtelecom. Sponsor: Cosmote. Sponsori Tehnici: CESIRO - Sighisoara; Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM); Hotel Ibis; Phaeton Gala - PR & Lobby Consulting.

Partenerii media asociati sunt: Televiziunea Romana - TVR1 si TVR INFO, precum si alti distinsi parteneri: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm, Agentia de Presa RADOR, Adevarul, Foreign Policy, Forbes, CalendarEvenimente.ro, CentruldePresa.ro, DoingBusiness.ro, Calea EUROPEANA, Finantare.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Comunicatii Mobile, Euroconsultanta, NewsChannel.ro, GhiseulBancar.ro, ClubAfaceri.ro, ComunicateMedia.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, PRwave.ro, StiriEvenimente.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds", Targul DUNAREA & DELTA 2011 - Romexpo.

Pentru conformitate,
Secretariatul Consortiului Organizatoric
c/o EUROLINK-House of Europe

Bucuresti, 6 mai 2011

Doritorii de finantare a proiectelor in Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii -
invitati la consultare si lobby de Ziua Maritima Europeana 2011

Pentru o iesire autentica si completa din criza, Uniunea Europeana a pregatit sau este in curs de pregatire a unei adanci schimbari de abordare pentru a face fata concurentei din afara sa si a creste gradul de competitivitate al bunurilor si serviciilor pe care le furnizeaza intreaga Piata Unica Europeana

Si Romania va fi masiv afectata, vrand-nevrand, de aceste reforme destinate unui nou model de dezvoltare si management, cat si ale sistemului de finantare al proiectelor de anvergura, dar si ale IMM-urilor inovative in asociere cu universitatile, indeosebi prin:

 • Planul "UNIUNEA INOVARII" - lansat in 2010
 • Initiativa Sociala Europeana - declansata in luna martie 2011
 • Toate proiectele vor trebui sa implice componente de inovare cuantificabile, inclusiv procedurile de licitatii vor trebui sa le ia in calcul la evaluare
 • cele doua Strategii integrate: a Regiunii Dunarii si pentru Bazinul Marii Negre - vor fi adoptate in iunie 2011
 • noua Politica Maritima UE - in faza de consultare finala

Inca aceste documente esentiale sau implementarea lor efectiva pot si trebuie sa fie influentate si de mediul de afaceri din Romania, daca acesta demonstreaza coerenta de actiune si capacitate de a pune presiunea necesara pe administratia publica interna si institutiile comunitare responsabile. Parteneriatele largi, cu participare multinationala, ca si parteneriatele public-private vor schimba din temelii stilul de a investi in Europa, in noua competitivitate tehnologica si manageriala, mai ales, la care aspira pentru a se mentine pe piata.

De aceea, din initiativa societatii civile, reprezentantii Comisiei Europene, Parlamentului European, Bancii Mondiale, OCEMN, ai altor importante organisme de finantare vin cu ocazia Zilei Europene Maritime in 19-21 mai 2011, la Palatul Parlamentului, sa discute cu detinatorii de interese in regiune pentru a face planurile, a impulsiona formarea consortiilor de parteneri si a asigura o cat mai eficienta utilizare a banilor pusi in joc.

Incitantul sumar al celor 3 zile cuprinde: sute de participanti, sapte studii de caz europene/romanesti - povesti de succes, in favorea transferului de bune practici, trei workshop-uri tematice axate pe inovare sociala si economica, dezvoltare durabila/ turism/ patrimoniu cultural, protectia mediului, o sesiune demonstrativa extraordinara sustinuta de Dr. Jean-Yves PRAX de la Paris despre inovarea companiilor prin Knowledge Management, decernarea Trofeelor Inovarii in Regiunea Dunarii-Bazinul Marii Negre, bursa de contacte (networking) pentru accesarea finantarilor etc

Cu aceasta ocazie, se va constitui "Reteaua Regionala pentru inovare sociala si economica in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii", prezidata de Ambasador Dr. Liviu BOTA, destinata sa devina PRIMUL INTEGRATOR si FACILITATOR de INITIATIVE si PROIECTE PUBLIC-PRIVATE din aceasta zona de confluenta geo-economica.

In sprijinul evenimentului s-au deja alaturat importante companii si institutii precum: Parteneri Asociati: EximBank, European Project Consulting. Partener: Societatea Nationala de Radiocomunicatii RADIOCOM. Sponsor Oficial: Romtelecom. Sponsori Tehnici: CESIRO - Sighisoara; Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM); Hotel Ibis Bucuresti - Gara de Nord; Phaeton Gala - PR & Lobby Consulting.

Partenerii media asociati sunt: Televiziunea Romana - TVR1 si TVR INFO, precum si alti distinsi parteneri: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm, Agentia de Presa RADOR, Adevarul, Foreign Policy, Forbes, CalendarEvenimente.ro, CentruldePresa.ro, DoingBusiness.ro, Calea EUROPEANA, Finantare.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Comunicatii Mobile, Euroconsultanta, NewsChannel.ro, GhiseulBancar.ro, ClubAfaceri.ro, ComunicateMedia.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, PRwave.ro, StiriEvenimente.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds", Targul DUNAREA & DELTA 2011 - Romexpo.

Mentionam ca un numar de 25 de locuri gratuite la lucrarile Salonului Regional sunt atribuite pe baza competitionala celor care propun idei inovative de proiecte care sa atraga ulterior finantare europeana. Pentru informatii suplimentare, avantajele participarii, pachetele de beneficii, lista invitatilor si lectorilor si ultimele locuri disponibile, cei interesati pot consulta siteul Salonului Regional "Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii: Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica"sau pot contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723.699857; e-mail: eurolink@b.astral.ro, info@houseofeurope.ro.

Bucuresti, 2 mai 2011

Sapte schimbari strategice pentru stimularea competitivitatii prin noile finantari direct de la Bruxelles

Sub presiunea concurentei economice tot mai acerbe a statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) aflate in plina expansiune, Uniunea Europeana se vede obligata sa-si revizuiasca multe din orientarile si obiceiurile anterioare.

Unul dintre zonele vitale ale schimbarii se refera tocmai la finantarea schimbarii in vederea atingerii unei dezvoltari durabile, conform Strategiei Europa 2020. Astfel, inovarea pe toate planurile - social, eco-tehnologic, managerial si, evident, cultural - devine cuvantul de ordine pe care se cuvine ca sa il intelegem corect de la bun inceput.

Aspirantii la finantare se vor confrunta in curand cu 7 modificari strategice majore pe care le are deja in vedere Comisia Europeana:

 1. Prioritatile de investitii si calendarul acestor prioritati trebuie sa fie expresia unei directionari de jos in sus, ca o consacrare deplina a principiului subsidiaritatii.
 2. Proiectele importante care implica inovare nu vor mai putea fi accesate decat prin largi consortii parteneriale, utilizand in mod curent parteneriate multi-nationale complexe, inclusiv din start parteneriate public-private, cu participarea si resurselor pentru cercetare din alte zone.
 3. Toate proiectele vor trebui sa implice componente de inovare cuantificabile, inclusiv procedurile de licitatii vor trebui sa le ia in calcul la evaluare.
 4. Finantarea inovarii sociale va avea o viziune pro-activa complet schimbata, plecand de la modele complet noi, non-asistentiale, tinand de provocari mult mai mari si implicand in mod diferit creditarea bancara publica - de tipul celei oferite de BEI.
 5. Stilul de organizare/gestionare a afacerilor se va orienta masiv spre inovare profunda ca factor privilegiat, indeosebi prin parghiile KNOWLEDGE MANAGEMENT-ului.
 6. Un accent aparte si un lobby considerabil se exercita pe imbunatatirea regulamentelor UE privind sistemul alocarilor financiare pentru perioada care incepe din 2014 in asa fel incat sa fie prevazute sectiuni speciale pentru implementarea celor doua strategii: Regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre.
 7. Pe toate componentele, dupa criza aparuta in Parlamentul European, se pregatesc masuri care sa conduca la o crestere palpabila a gradului de transparenta a deciziilor asupra finantarilor/alocarilor, ceea ce va conduce si la noi reglementarii ale activitatii de lobby institutional la nivel european.

Toate aceste schimbari vor fi explicate si dezbatute in sistem person to person, business to business cu ocazia primului HIGH LEVEL STAKEHOLDERS LOBBY EVENT relativ la inovarea sociala si economica in Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii, ce va avea loc la Palatul Parlamentului (Salonul Brancovenesc, 19-20 mai 2011). Agenda Salonului Regional cuprinde: 3 worshop-uri, cu prezentari ale unor studii de caz-bune practici internationale, o Sesiune demonstrativa in KNOWLEDGE MANAGEMENT sustinuta de renumitul consultant si speaker international Dr. Jean Yves PRAX, decernarea Trofeului Inovarii la competitia internationala de proiecte in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, bursa de contacte pentru accesarea finantarilor si altele.

Pentru informatii suplimentare, avantajele participarii, pachetele de beneficii, lista invitatilor si lectorilor si ultimele locuri disponibile, cei interesati pot consulta siteul Salonului Regional "Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii: Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica" sau pot contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997.

Partenerii Media ai evenimentului sunt: Televiziunea Romana (TVR), Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm, Agentia de Presa RADOR, Adevarul, Foreign Policy, Forbes, CalendarEvenimente.ro, CentruldePresa.ro, DoingBusiness.ro, Calea EUROPEANA, Finantare.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Comunicatii Mobile, Euroconsultanta, NewsChannel.ro, GhiseulBancar.ro, ClubAfaceri.ro, ComunicateMedia.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, PRwave.ro, StiriEvenimente.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".

Bucuresti, 5 aprilie 2011

Inovarea sociala si in afaceri coboara pe Dunare pana la Marea Neagra
Competitie Internationala in cadrul Salonului Regional
"Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii: Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica"

Galopanta degradare sociala, politica si economica din nordul Africii nu provoaca doar legitime ingrijorari asupra stabilitatii si prosperitatii in interiorul Uniunii Europene, dar induce si recanalizari de prioritati, fonduri si mijloace: 14 miliarde euro antrenate pentru tarile Maghreb! Pe de alta parte, UE insasi se gaseste intr-un profund impas legat de pierderea suprematiei la nivelul competitivitatii social-economice si, in subsidiar, a tot mai multor locuri de munca (deja 15 milioane de someri). De aceea, inovarea rapida si profunda pe toate planurile - in societate, in structurarea economiei, in modul de dezvoltare al regiunilor, in tehnologiile informatiei si comunicarii etc - nu mai reprezinta defel un capriciu sau un stereotip ideologic.

In acest sens, cu ocazia Salonului Regional "Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii: Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica", spre a contribui la o transformare si integrare economica si sociala sporita a regiunilor europene - Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii - printr-o utilizare si recompensare a exceptionalului potential uman de inovare, a fost lansata Competitia Internationala de idei, initiative, proiecte si retele a Bazinului Marii Negre si Regiunii Dunarii. In acest spirit, ne propunem ca, folosind exemple concrete si studii de caz, sa anticipam si sa facem presiune asupra viitoarelor reforme UE si programe de finantare UE, sa introducem, sa facilitam si sa promovam impartasirea cunoasterii si modul de gandire partenerial, conform sistemului Knowledge Management in cele doua regiuni, folosind mai bine cele mai recente tehnologii inovatoare.

Competitia Salonului Regional va desemna si rasplati cele mai atractive si eficiente moduri de inovare, co-finantate / finantabile din Fondurile Europene, consacrate relansarii sociale si economice a Bazinului Marii Negre si Regiunii Dunarii prin acordarea Trofeelor "Inovator Social si Economic", precum si a Diplomei de Excelenta si a furnizarea unei largi popularizari pentru preluarea creativa a modelelor si bunelor practici deja testate sau in curs de a fi experimentate.

Comitetul International de Selectie este prezidat de Ambasador Dr. Liviu BOTA - ex-Secretar General Adj. al Organizatiei Natiunilor Unite / Presedinte Onorific al Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, iar din acesta fac parte alte importante personalitati cu gandire vizionara care au contribuit sau contribuie in prezent la revolutionarea modului de gandire si de actiune in zona noastra de interes.

Procedurile de inscriere sunt deschise pana in data de 25 aprilie 2011. Pentru orice intrebari suplimentare sau comentarii cu privire la eveniment, va rugam sa ne contactati: eurolink@b.astral.ro; telefon / fax: (+4021) 2304997.

Bucuresti, 23 martie 2011

Noi oportunitati de finantare pentru inovare sociala si economica
Salonul Regional al Bazinului Marii Negre si Regiunii Dunarii, Bucuresti-Romania (19-21 mai 2011)

Ne face placere sa va anuntam si sa va invitam sa participati la prima editie a Salonului Regional de initiative, proiecte si retele "Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii: Noi oportunitati de finantare pentru inovare sociala si economica" care va avea loc la Bucuresti, in perioada 19-21 mai 2011. Acest eveniment se va desfasura cu ocazia Zilei Maritime Europene 2011, sub egida Uniunii Europene si cu amabilul sprijin al Presedintiei Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), detinuta in prezent de Romania.

Cele trei ateliere practice sunt menite sa promoveze punerea in aplicare prin noi proiecte si parteneriate a Politicii Maritime Integrate a Uniunii Europene, Sinergia Marii Negre si Parteneriatul de Mediu la Marea Neagra, in conjunctie cu Strategia UE pentru Regiunea Dunarii:

 • Workshop 1. "Politici si initiative pro-inovare social-economica"
 • Workshop 2. "Dezvoltare durabila prin cooperare regionala efectiva"
 • Workshop 3. "Dileme, provocari si perspective ale protectiei mediului in Bazinul Marii Negre"

Sunteti, de asemenea, invitati sa participati la Expozitia Speciala deschisa pentru companii, organizatii si retele regionale, prezentarile publice, Business Matching Point si la Competitia trans-frontaliera intre cele mai inovatoare idei, initiative, proiecte si retele, care urmeaza sa fie organizata. Participantii din strainatate vor fi invitati, in ultima zi, sa participe la un tur al obiectivelor culturale, stiintifice, istorice ale Capitalei Romaniei.

Sunt bineveniti participanti din din toate tarile dunarene si din Bazinul Marii Negre, din urmatoarele domenii de expertiza:

 • retele regionale si parteneriate (public-privat, organizatii transfrontaliere si proiecte, grupuri si institutii academice inter-disciplinare);
 • agentii de consultanta si asociatii profesionale;
 • alte grupuri de interese de afaceri, camere nationale si bilaterale de comert;
 • reprezentante diplomatice din Romania si birourile lor comerciale;
 • jurnalisti;
 • lideri ai sectorului ONG.

Lista previzionala a membrilor Consortiului Organizatoric include: Camera Deputatilor - Parlamentul Romaniei; Ministerul Afacerilor Externe; Institutul Diplomatic Roman; Programul Operational Comun al Bazinului Marii Negre; Camera de Comert si Industrie a Romaniei; Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea"; Centrul de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica al Academiei Romane; Fundatia Universitara a Marii Neagre; Asociatia Consultantilor Romani pentru Accesarea Fondurilor Europene; Clubul Roman pentru Relatii Externe, Diplomatie si Afaceri Europene; Asociatia pentru Stiinte Alternative.

Informatii detaliate, inclusiv agenda si lista invitatilor, sunt disponibile pe pagina web a Salonului Regional. Va rugam sa diseminati acest anunt in cadrul retelei Dvs. de parteneri.

Pentru orice intrebari suplimentare sau comentarii cu privire la eveniment, va rugam sa ne contactati: eurolink@b.astral.ro; tel./fax: (021) 2304997.

Alte surse:


Networked Blogs - Structural Funds in Romania:
Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica