In cazul in care nu puteti vizualiza corect, accesati siteul:
Fundatia EUROLINK - Casa Europei -- Buletin Informativ - Septembrie 2012

antet newsletter

Septembrie 2012 www.HouseofEurope.ro

SUMAR



Detalii suplimentare pot fi consultate pe siteul Fundatiei EUROLINK - Casa Europei

Platforma Central Europeana pentru o Concurenta Loiala si Transparenta - Platforma CEFTAC

Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea absorbtiei Fondurilor Europene - EU - RO Clearing Funds


Cursuri

StructuralFunds logo

 

Grupul de Actiune “Dunare-Marea Neagra” lanseaza primul curs axat pe aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)

 

Deschiderea noilor oportunitati deosebite de finantare prin Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) coincide cu o mare nevoie de noi competente si abilitati, in special in randul noilor absolventi, mai ales pentru promovarea si realizarea proiectelor complexe, multinationale avute in vedere. Cum implementarea fondurilor structurale s-a dovedit in mare parte un esec colectiv, acum - in perspectiva noului exercitiu bugetar - exista realmente sansa unei programari mult mai realiste, in functie de nevoile locale si regionale, cat si a unei racordari la proiectele partenerilor dunareni si, in genere, europeni, cu mult mai bogata experienta in domeniul proiectelor cu finantare UE.

Pentru a nu rata sub nicio forma aceasta posibilitate, Grupul de Actiune “Dunare-Marea Neagra” din cadrul Consiliului Consultativ SUERD, de pe langa Ministerul Afacerilor Externe, pilotat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, lanseaza odata cu noul an universitar primul Curs Online de Medie Durata, de tip post-universitar, destinat formarii corpului national de promotori, experti si consultanti pentru Strategia Dunarii, dar si pentru alte programe de finantare complexa de la Bruxelles, in domeniile inovarii, dezvoltarii durabile si turismului-patrimoniului cultural. Cursurile respective sunt incadrate in cadrul initiativelor si activitatilor Catedrei Internationale Onorifice pentru SUERD, platforma flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, initiativa prezidata de Ambasador Liviu BOTA, fost Secretar General Adj. ONU, ce se bucura deja de sprijinul unor importante personalitati academice din cadrul Academiei Romane, ANCS si Fundatia Universitara a Marii Negre.

Programul se va desfasoara in perioada septembrie-decembrie 2012, in principal la distanta, prin internet, spre a fi la indemana participantilor din intreaga tara, in parteneriat cu Universitatea Romana de Stiinte si Arte “Gheorghe Cristea”, membra a Federatiei Europene a Scolilor cu Acces la Diploma Europeana, dar coordonatorii proiectului organizeaza o sesiune demonstrativa, cu caracter introductiv, la Palatul Parlamentului, in zilele de 27 si 28 septembrie 2012. Sesiunea se adreseaza indeosebi responsabililor si managerilor din administratia publica locala sau centrala, cadrelor didactice implicate in proiecte europene, specialistilor in marketing, relatii publice, strangere de fonduri din sectorul privat si ONG. Participantii vor fi cooptati, ulterior, in Reteaua Nationala a Promotorilor si Facilitatorilor SUERD in Romania, urmand ca membrii acesteia sa colaboreze activ la proiectele sprijinite sau activate direct de Grupul de Actiune “Dunare-Marea Neagra”, in cadrul celor trei mari domenii prioritare gestionate de Romania: transporturi-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; mediu-managementul situatiilor de urgenta.

Amintim ca aceste cursuri au fost initiate si s-au desfasurat continuu din anul 2007, iar in prezent participantii se vor bucura, in cadrul grupei 22, de module suplimentare si actualizate, in concordanta cu prioritatile SUERD, precum si de conditii promotionale reduse si esalonare flexibila pentru toti participantii care se inscriu cel tarziu pana in data de 10 septembrie 2012.

Pentru detalii suplimentare, cei interesati sunt invitati sa consulte pagina de internet http://www.structuralfunds.ro/cursuri.html sau sa contacteze Secretariatul Tehnic la adresele de e-mail: info@structuralfunds.ro ; info@houseofeurope.ro sau la tel./fax: 021.230.49.97.  

Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro,  ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".


Reteaua Nationala pentru Regiunea Dunarii, la start
Deschiderea inscrierilor: Palatul Parlamentului 27-28 septembrie 2012

 

După Marea Baltică, regiunea Dunării este a doua zonă pentru care Uniunea Europeană a elaborat şi aprobat o strategie specială de finanţare, în urma eforturilor Austriei şi României, dar în special cu sprijinul celor mai importante landuri germane, Bavaria şi Baden-Wurttemberg. Din fericire, toate judeţele din România sunt eligibile pentru a primi finanţare în viitor, pentru transpunerea în practică a acestui vast program.

Tocmai de aceea, ar fi păcat ca această extraordinară oportunitate să fie irosită, aşa cum s-a întâmplat, în mare parte, cu Fondurile Structurale. Domenii întregi au nevoie de aceşti bani europeni, România concentrându-se, în special, pe transporturi - infrastructură; turism - patrimoniu cultural; mediu - managementul situaţiilor de urgenţă.

Prin constituirea Grupului de Acţiunea “Dezvoltare Integrată: Dunăre-Marea Neagră”, de pe langă Consiliul Consultativ SUERD, creat special în cadrul MAE, au fost puse deja bazele unei complexe platforme de acţiune, iar apropiata lansare oficială a Catedrei Internaţionale Onorifice SUERD, sub preşedinţia Excelenţei Sale, Ambasador Liviu Bota, creează premise favorabile pentru o abordare dinamică şi constructivă de-acum înainte. 

De aceea, toţi liderii, managerii şi alţi responsabili din sectorul public, mediul de afaceri sunt chemaţi să conştientizeze importanţa acestui moment de răscruce şi să se alăture în mod concret iniţiativei, spre a se bucura de beneficiile participării la cea dintâi Reţea Naţională a Promotorilor, Facilitatorilor şi Experţilor pentru Implementarea SUERD. Inaugurarea are loc în data de 27 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, în prezenţa reprezentanţilor celor mai importante instituţii care sprijină, direct sau indirect, renaşterea regiunii dunărene şi implicarea României în acest şantier de proiecte.

Pentru detalii complete şi informaţii, cei interesaţi sunt invitaţi să consulte pagina oficială http://www.houseofeurope.ro/SUERD/index.html .

Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro,  ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".


7 motive pentru a intra in

Reteaua Nationala a Strategiei Dunarene

 

Cateva sanse ar putea surade lumii afacerilor din Romania, mai ales acum, in noi conditii de recesiune daca Strategia UE a Regiunii Dunarea (SUERD) ar fi pusa in aplicare prin programe co-finantate din surse europene si internationale:

 

1. Dupa succesul deja notabil al Strategiei de la Marea Baltica, toata atentia Europei si Asiei se focalizeaza asupra zonei noastre, iar intreg teritoriul Romaniei este eligibil spre finantare.

 

2. Depasind o perioada de ezitari, guvernele de land din Germania sunt febril motivate si deja implicate in transferul de tehnologie si know-how catre regiunile din Romania si zona sa transfrontaliera dinspre Republica Moldova, Bulgaria, fosta Iugoslavie si Bazinul Marii Negre, in special Turcia.

 

3. O mult mai mare flexibilitate legislativ-procedurala, inclusiv prin utilizarea parghiilor parteneriatelor public-private, este la indemana celor care vor si pot primi sprijin prin SUERD.

 

4. Cele mai inalte foruri si organizatii dunarene la nivel continental si din Romania, precum Academia Romana, si-au prezentat deja proiectele prioritare sau favorite, iar acum, dupa vizita Comisarului European pentru Devoltare Regionala,  se asteapta declansarea procedurilor tehnice din partea Comisiei Europene pentru studiile de fezabilitate.

 

5. La nivelul mediului de afaceri, dar si a multor autoritati locale, a fost acumulata o anumita experienta cu alte finantari anterioare catre Romania, iar acum, mai ales din erorile de programare si implementare, specialistii din tara noastra pot fructifica in mod considerabil, spre a depasi birocratia excesiva si blocajele anterioare.

 

6. Rezultatele obtinute in proiectele de dezvoltare rurala de tip LEADER si de cooperare trans-frontaliera au intarit anumite parteneriate multi-nationale, dand posibilitatea formarii rapide a unor consortii pragmatice mai solide si mai experimentate.

 

7. Atat declansarea recesiunii in Europa, cat si cresterea competitiei globale in regiune, mai ales cea referitoare la solutii energetice viabile, exercita o presiune financiara crescanda asupra noastra pentru a iesi din inertie, a aduce in joc si competentele multor romani din alte state UE si a le antrena pentru o depasire fluenta si chibzuita a starii de criza prelungita si de apatie cu privire la antrenarea fondurilor europene in spatiul romanesc.

 

Luand in calcul toate aceste premise, GRUPUL DE ACTIUNE “Dezvoltare integrata: Dunare- Marea Neagra” din cadrul Consiliului Consultativ SUERD, aflat in coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, va cheama sa i va alaturati cat mai curand pentru punerea in comun a acestor atu-uri si formarea unei Retele Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD care sa permita atingerea acestor scopuri.

 

Toti cei interesati sunt invitati sa consulte pagina www.houseofeurope.ro/SUERD/index.html si sa poata astfel sa ia parte la initiativa plasata sub egida Catedrei Internationale Onorifice SUERD si la prima sesiune de antrenare si lobby, ce se va desfasura in 27-28 septembrie 2012, in salile Palatului Parlamentului.

 

Va dorim, asa cum ne dorim noua insine, succes in noua operatiune de anvergura pe care o declansam!

 

Sever AVRAM

Coordonator Proiect


Relationare

EUROLINK - House of Europe logo

Fundatia EUROLINK - Casa Europei
coordoneaza urmatoarele retele regionale:

Centrul Regional de Excelenta pentru Inovare FuturICT Bucuresti-Romania - reprezentant in Romania al Flagship-ului "FuturICT - Knowledge Accelerator", initiat de DG Enterprise, Comisia Europeana.

Reteaua Regionala pentru inovare sociala si economica in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii - lansata in luna mai 2011, cu ocazia celebrarii la Bucuresti a Zilei Maritime Europene.

Social Media

Ne puteti gasi si pe Facebook la adresa:
http://www.facebook.com/houseofeurope.ro

Blogul Casei Europei EUROLINK: http://www.houseofeurope.ro/blog


Nota
In cazul cazul in care nu mai doriti sa primiti comunicatele de presa sau buletinele Casei Europei, va rugam sa transmiteti un e-mail de refuz pe adresa: info @ houseofeurope.ro. Dimpotriva, daca doriti sa le directionam catre alte institutii sau persoane interesate, rugam sa ne transmiteti adresele respective.