Sub Patronajul de Onoare al Presedintiei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN)

Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii:
Noi oportunitati de finantare pentru schimbare sociala si economica

Justificare:

In favoarea unei noi abordari si transformari a mentalitatilor in tarile din Bazinul Marii Negre si in statele din zona danubiana, au aparut o larga diversitate de organizatii, retele, initiative si noi oportunitati de finantare internationale si regionale de tip trans-frontalier.

Cu toate acestea, in calea ducerii la bun sfarsit a proiectelor comune actuale, ca si a unor noi initiative in aceste regiuni, cele mai importante obstacole sunt reprezentate de:

  • un cadru institutional complicat;
  • un acces dificil la informare relevanta si prompta;
  • un nivel inca redus de intelegere si de interes din partea mediului de afaceri, administrativ si ONG in crearea si utilizarea propice a unui spatiu comun de informare, invatare si cunoastere.

Cum sa depasim cat mai curand aceste obstacole?

Dand curs exceptionalelor recomandari / orientari ale Comisiei Europene, precum si documentelor strategice / planurilor de actiune existente, este profund necesar nu sa inventam ori sa reinventam noi marci, mecanisme institutii golite de continut, ci sa exercitam un lobby european/transnational in raport cu si intre cei mai relevanti stakeholderi, mobilizand comitetele comune de lucru/sectie, destinate coordonarii unor programe cu adevarat inovative.

In acest sens, toate institutiile financiare internationale (IFI), instrumentele inovative, platformele ONG, centrele de resurse, facilitatile, retelele de stakeholderi, precum si organismele pentru transparenta si anticoruptie, prezent sau potentiale, merita a fi luate in considerare.

Asadar, haideti sa incepem sa inovam impreuna, unind Regiunea Dunarii cu Bazinul Marii Negre si alte zone geo-politice si economice de interes din Mediterana, Caspica si Marea Nordului.

Obiectivul principal al Salonului Regional:

Evenimentul se incadreaza in obiectivele promovate de Politica Maritima Integrata a Uniunii Europene, Sinergia Marii Negre si Parteneriatul pentru Mediu al Marii Negre, in conjunctie cu recenta Strategie UE pentru Regiunea Dunarii.

Drept obiective specifice mentionam in mod special:

  • sa reusim, impreuna cu cei mai relevanti protagonisti / stake-holdersi din Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii, sa promovam cele mai interesante si inovative idei, initiative, proiecte si retele regionale in domeniile:
    competitivitate sociala si economica,
    dezvoltare durabila,
    promovarea patrimoniului cultural si turistic,
    protectia mediului,
    egalitatea de sanse.
  • incurajarea stabilirii, ad-hoc sau ulterior, a noi parteneriate, retele si consortii de proiecte, bazate pe noua Politica Maritima Europeana si oportunitatile financiare, europene si internationale, destinate Marii Negre si statelor danubiene.

Reteaua Regionala "Black Sea - Danube Region Social & Economic Innovation" - beneficiile membrilor

Prin parteneriatul institutional realizat cu Biroul Coordonatorului National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum si in baza sprijinului oferit de Presedintia OCEMN, noua Retea Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, propusa a se constitui cu ocazia Zilei Europene Maritime 2011, este destinata sa devina PRIMUL INTEGRATOR de INITIATIVE si PROIECTE PUBLIC-PRIVATE din aceasta zona de confluenta geo-economica.

Sub presedintia de onoare a ex-Secretarului General Adjunct ONU, E.S. Dl Ambasador Dr. Liviu BOTA, RETEAUA REGIONALA "Black Sea-Danube Region Social & Economic Innovation" va participa activ la componenta consultativa pentru implementarea celor doua Strategii UE prin activitati specifice de relatii internationale si lobby institutional.

In acest sens, EUROLINK-Casa Europei, in calitate de coordonator, va asigura pentru membri sai corporativi 7 tipuri principale de beneficii:

  1. Informare de prima mana asupra oportunitatilor de parteneriat, de finantare si candidatura pentru toata gama de programe UE ce sunt sau vor deveni curand activabile.
  2. Reprezentare adecvata de interese in relatia cu autoritatile centrale de coordonare din UE, din Statele Membre responsabile si din retele de inovare europene partenere, precum EUCLID (Londra) si Institutul European pentru Inovare si Tehnologie (Budapesta).
  3. Advocacy in favoarea celor mai viabile initiative si proiecte pana la impunerea acestora pe lista scurta a propunerilor de finantare europeana/internationala.
  4. Mecanism flexibil de negociere cu partenerii trans-nationali potential motivati sa fie cooptati in consortiile de parteneri sau contractori din cadrul proiectelor.
  5. Incubarea rapida si creativa a celor mai inovative idei prin fluidizarea transferului de know-how, replicarea bunelor practici si rezultate precedente, knowledge sharing in cadrul Retelei si al sub-retelelor ce urmeaza sa fie create.
  6. Vizibilitate publica echilibrata pentru implicarea si fidelizarea detinatorilor de interese, inclusiv prin organizarea de consultari, dezbateri, sesiuni de training si networking etc.
  7. Inter-comunicarea interna si PR in cadrul Retelei, precum si cu toate nivelurile de protagonisti co-laterali de tip public si privat ce se impun in dezvoltarea strategica a acestei Retele.

Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, cei interesati sunt invitati sa solicite informatii suplimentare si completeze formularul de inscriere sau la email: eurolink@b.astral.ro, tel./fax: 021.2304997.