VIZITE de DOCUMENTARE la Bruxelles

EUROLINK - House of Europe

 

 

 

NETWORKING si LOBBY in favoarea 

INTEGRARII ECONOMIEI ROMANESTI in PIATA UNICA EUROPEANA

“Misiune oficiala la institutiile UE de la Bruxelles” 

 

~ Comunicat de presa ~

 

Bucuresti, 6 iunie 2006

 

In perioada 23-27 iunie 2006, sub coordonarea Casei Europei “EUROLINK” si cu sprijinul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara si al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, are loc Misiunea de documentare, training si lobby la institutiile Uniunii Europene din Bruxelles.

 

Printre punctele cele mai importante ale agendei de lobby ale Misiunii, se numara intalnirea-dezbatere a delegatiei cu membri ai Parlamentului European, cu cei mai importanti sefi de unit-uri si experti ai Directoratelor Generale cu impact socio-economic ale Comisiei Europene si primirea la sediul Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

 

Organizarea Misiunii are loc in contextul eforturilor pe care organizatiile mediului de afaceri si societatea civila inteleg sa il acorde sprijinirii pe cai specifice a procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

 

Mentionam ca pana in data de 12 iunie 2006 se mai primesc inscrieri, iar detaliile tehnice si formularul de inscriere sunt disponibile pe pagina de internet www.ceftac.ro . Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la adresa ceftac@houseofeurope.ro 

 

Pentru conformitate,

 

EUROLINK – Casa Europei / Platforma CEFTAC

Internet: www.HouseofEurope.ro ; www.ceftac.ro

 


 

La Bruxelles, EUROLINK a demarat Campania de Informare si Training

asupra Fondurilor Structurale adresate Asociatiilor Profesionale si Patronatelor

 

 

Bucuresti, 13 decembrie 2005

 

Experienta recenta a utilizarii Fondurilor Structurale europene, inclusiv a celor ce vizeaza cooperarea transfrontaliera, dovedeste ca noile State Membre au reusit sa absoarba doar un mic procent din sumele ce le erau destinate. De pilda, dupa primul an de la aderare, in pofida marimii reduse a populatiei si a teritorului sau, precum si a performantelor de implementare recunoscute, Estonia a reusit sa foloseasca doar 15% din fondurile alocate.

 

In perspectiva anticipatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana si a necesitatii unei cat mai bune informari si viitoarei accesari a fondurilor europene, sub egida Platformei CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair & Transparent Competition) – proiect fondat in octombrie 2004 cu sprijinul programului PHARE al Uniunii Europene – Fundatia EUROLINK-Casa Europei a coordonat desfasurarea primei Sesiuni de Informare si Training la institutiile europene de la Bruxelles.

 

Proiectul s-a desfasurat la Bruxelles in perioada 5-9 decembrie 2005, cu sprijinul Misiunii Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana si al CNIMMPR, precum si prin asistenta tehnica din partea agentiilor PHAETON GALA - PR & Lobby Consulting (Bucuresti) si Falling Apples - EU Strategy & Consulting (Bruxelles). 

 

Grupul-tinta i-a avut drept componenti pe reprezentantii celor mai importante asociatii patronale si profesionale din sectorul IMM din Romania. In cadrul programului, participantii au fost primiti de reprezentantul Comitetului Mixt Interparlamentar Romania-UE din Parlamentul European, Dl Deputat Marcello Venola, precum si de Dl Deputat Ovidiu Gant, Observator din partea Parlamentului Romaniei la lucrarile Parlamentului European.

 

Sesiunea a cuprins vizite de documentare si expuneri la principalele Directorate Generale ale Comisiei Europene (Enlargement, Enterprise, Internal Market, Regional Policy, Research, Education & Culture) la Grupul „Patronate” din cadrul Comitetului Economic si Social, Secretariatul General al EuroChambers (Camera de Comert Europeana) si la Uniunea Europeana a Mestesugurilor si Intreprinderilor Mici si Mijlocii (UEAPME). Participantii au avut ocazia sa adreseze intrebari directe si sa primeasca clarificari asupra stadiului actual de pregatire al mediului de afaceri din Romania si al autoritatilor publice in vederea aderarii din partea chiar a responsabililor pentru Romania privind proiectele de cercetare/inovatie tehnologica, transporturi, pregatirile privind implementarea prevederilor legate de Piata Unica, inclusiv in sensibilul domeniu al serviciilor, cat si al liberei circulatii a persoanelor. Programul a cuprins si posibilitatea contactarii pentru stabilirea de parteneriate durabile si formarea de consortii a reprezentantilor oficiali a patru importante regiuni din centrul Italiei, precum si ai landului german Bavaria, cea mai importanta reprezentanta regionala la Bruxelles. La final, grupul a fost primit si a purtat discutii cu Seful Misiunii Permanente, Dl Ambasador Lazar Comanescu si cu Seful Biroului Comercial al Ambasadei Romaniei in Belgia. 

 

Majoritatea lectorilor si reprezentantilor oficiali ai institutiilor europene i-au incurajat pe participantii romani sa-si creeze propriile reprezentante de lobby la Bruxelles, precum si sa exercite o influenta constanta si puternica asupra autoritatilor romane pentru o cat mai eficienta directionare a Fondurilor Structurale atat catre sectorul public, cat si catre cel privat, in special prin sublinierea componentei parteneriatului necesar unei judicioase absorbtii a acestora. Numai astfel, Romania va evita sa repete erori de implementare comise anterior de alte state, inclusiv situatia de a returna sumele cheltuite in mod netransparent sau defectuos gestionate.

 

Seria acestor sesiuni va continua si in anul urmator, in special pentru a oferi si altor grupuri-tinta posibilitatea accesului la informatii de prima mana si la posibilitatea formularii candidaturilor necesare.

 

Pentru mai multe informatii asupra programului de vizite, a cheltuielilor de participare si posibilitatea rezervarii participarii (cu cel putin o luna inainte) la sesiunile din primul semestru al anului 2006, puteti vizita pagina de internet: www.ceftac.ro sau ne puteti contacta direct la tel: 230.49.97; e-mail: ceftac@houseofeurope.ro sau phaeton@hospitalitycentre.ro.

 

 

Pentru conformitate,

 

Platforma CEFTAC / EUROLINK – Casa Europei

Cartier Floreasca, Str. Caporal Bulugea nr. 9, sector 2, Bucuresti – tel.-fax: 230.49.97

Biroul corespondent la Bruxelles: M Brussel Village Business Centre, c/o Falling Apples:

Rue de Palais, nr. 44, B-1030 Bruxelles

E-mail: ceftac@houseofeurope.ro ; eurolink@b.astral.ro

Internet: www.ceftac.ro ; www.HouseofEurope.ro

 

 

Home

News

Main issues

Projects

Youth

Press Release

Contact