CIO-SUERD

Programul National Comun de Formare

Cursul de Formare a Expertilor SUERD
Perioada: ianuarie - aprilie 2017


Cursul de Formare al Expertilor in Managementul Programelor de Finantare in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - Formular de Inscriere

Întărirea expertizei dunărene pentru accesarea oportunităților de finanțare UE
Lansarea cursului post-universitar online pentru manageri, consultanți și ofițeri SUERD
Curs online ianuarie - aprilie 2017

Întrucât primele zece condiționalități impuse de Comisia Europeană României pentru lansarea noilor Apeluri de Proiecte au fost îndeplinite până la finele anului trecut, Ministerul Fondurilor Europene a apreciat recent că semnalele primite sunt foarte bune și că astfel, în curând, vor putea fi lansate noi apeluri în 2017, pe lângă cele în valoare de 13 miliarde euro deja anunțate oficial. Prin POR, vor putea fi finanțate în mod direct proiecte sub egida Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), cu accent pe infrastructura din județele riverane Dunării, cu o estimare totală a finanțării de 500 milioane euro.

Cum programul online de tip post-universitar pentru Formarea Experților în Managementul Programelor de Finanțare în cadrul SUERD a cunoscut un succes deosebit printre participanții care doresc să acceseze axa SUERD, în special, Departamentul de Training al Asociației "Comunitățile Locale Riverane Dunării" (CLDR), asociație membră a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR-Viena) și a Danubius Academic Consortium (DAC-Baden Wurttemberg), în parteneriat cu Catedra Internațională Onorifică SUERD "Jean Bart" (CIO-SUERD), proiect coordonat de Fundația EUROLINK-Casa Europei, membră European Network for Education and training (EUNET) în parteneriat cu Academia Română - Centrul de Biodiversitate, anunță deschiderea înscrierilor pentru o nouă grupă pentru perioada ianuarie-aprilie 2017. Proiectul combină componentele teoretice privind accesarea și implementarea proiectelor cu fonduri UE cu elemente cu pronunțat caracter practic și noutăți utile / studii de caz, incluzând prezentarea oportunităților de finanțare derivate din alte programe complementare precum: Programul Transnațional Dunărea; Fondul pentru Proiecte Strategice Dunărene; axe relevante pentru inovare din cadrul Orizont 2020 etc.

Programul se soldează cu eliberarea Certificatului de Absolvire și Anexei de Studii, înscriindu-se în seria programelor de formare recunoscute la nivel național. De asemenea, absolvenții sunt cooptați în Rețeaua Națională a Ofițerilor Dunăreni, prin care primesc informații și consiliere privind participarea la proiecte și inițiative dunărene; pot primi Scrisori de Recomandare pentru angajare, colaborare sau participare la parteneriate/proiecte cu caracter național/macro-regional; li se acorda acces privilegiat la evenimentele publice și grupurile de lucru pentru proiectele inițiate de partenerii CIO-SUERD și CLDR..

Lansarea publică pentru cei interesați să participe la acest program va avea loc în data de vineri, 20 ianuarie 2017, la sediul CIO-SUERD - Centrul de Biodiversitate - Casa Academiei Române (Calea 13 Septembrie nr 13, et VII), între orele 11.00-12.00, în preambulul desfășurării Adunării Generale CLDR, la care Invitat Special de Onoare este în acest an Coordonatorul General CoDCR, Dl Peter LANGER. În același context, cele mai dinamice și orientate inovativ-antreprenorial instituții membre, persoane fizice, alți parteneri și suporteri SUERD în România vor fi răsplătiți prin atribuirea Titlului și Diplomei de Excelență "Campioni Români în Regiunea Dunării".

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii Formularului de Inscriere, pana in data de 20 ianuarie 2017. Detalii suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: info@houseofeurope.ro ori telefonic la tel./fax: 021.230.49.97.

Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH și Opinia Națională. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, SmartFinancial.ro, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economica, 24pharte.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds".


Curs Bioeconomie

Programul National Comun de Formare

Curs online "Managementul Bioeconomiei, Inovarii si Guvernantei"
Perioada: octombrie 2016 - ianuarie 2017

Program postuniversitar on-line pentru formarea consultantilor in specializarile bioeconomiei - Formular de Inscriere


Formare si selectare a Expertilor si Consultantilor in proiecte cu impact macro-regional dunarean


Startul programelor de finantare europeana pentru proiecte cu impact la nivelul intregii macro-regiuni a celor 14 state membre in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) a fost deja dat.

O serie de noutati, printre care si necesitatea construirii in trepte a proiectelor, precum si atragerea unui mixt de finantari din cel putin trei surse diferite, pun la incercare si mai mult pe cei care isi propun sa depuna cereri de finantare, fie ca sunt din randul administratiei publice, al mediului academic sau al sectorului privat. Fara o cat mai concreta intelegere a schimbarilor si noilor criterii de evaluare pentru aceste proiecte, va fi insa dificil ca procesul de relansare economica si sociala sa cunoasca roadele scontate.

Cu toate acestea, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), care deruleaza de trei ani proiectul educational in cooperare cu Academia Romana, fiind si partener al Asociatiei "Comunitati Locale Riverane Dunarii" (CLDR), a constatat ca la nivel national nu exista suficienta intelegere si promovare a conceptului de "proiecte integrate cu valoare adaugata dunareana". De aceea, pentru a veni in sprijinul autoritatilor publice, judetene si locale eligibile pentru aceste proiecte si a ajuta la obtinerea unui punctaj cat mai bun la evaluarea proiectelor, CIO-SUERD a lansat cursul online de tip post-universitar pentru Formarea Expertilor in Managementul Programelor de Finantare in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, continuand astfel campania nationala de selectare a expertilor, consultantilor si managerilor motivati sa se implice in aplicarea practica a Strategiei Dunarii in Romania.

Incepand cu luna ianuarie 2016, la nivel national, a fost declansat procesul de constituire si extindere a Retelei Nationale a Ofiterilor Dunareni, veriga de baza - initiata impreuna de Catedra Internatioanala Onorifica "Jean Bart" (CIO-SUERD), Comunitatile Locale Riverane Dunarii (CLDR) si Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate - pentru a facilita formarea de consortii parteneriale si accesarea de fonduri europene pentru proiecte si investitii in toate cele patru domenii majore de interventie prevazute de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD). In plus, in urma succesului primei sesiuni de formare, a fost declansat procesul de lobby institutional care sa permita institutionalizarea atributiilor "Ofiterului Dunarean" prin obtinerea sprijinului principalelor autoritati centrale cu relevanta in domeniu, inclusiv a Coordonatorului National SUERD - Ministerul Afacerilor Externe.

In acest sens, se vor desfasura, in sistem online, modulele Cursului online de medie durata de Formare a Expertilor in Managementul Programelor de Finantare in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD). Cele trei module ale cursului pun accentul pe formarea competentelor legate de implementarea viziunii strategice pentru Macro-Regiunea din care Romania face parte, pe redactarea in stil european a proiectelor, pe furnizarea de modele si bune practici in favoarea accentuarii componentei integrative a afacerilor si proiectelor la scara dunareana. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul SUERD - coordonata de EUROLINK-Casa Europei - in parteneriat Centrul de Biodiversitate "Acad. David DAVIDESCU" al Academiei Romane, institutie de invatamant care alaturi de Ministerul Educatiei este abilitata prin lege sa organizeze cursuri de formare de tip postuniversitar. Precedentele sesiuni, organizate incepand cu anul 2012, au fost deja absolvite in diverse centre universitare din tara de un numar de peste 550 de persoane care au devenit promotori, facilitatori, specialisti si experti ai Strategiei Dunarii.


Transpunerea Strategiei Dunarii are nevoie de consultanti si experti romani


Odata cu instalarea noii Comisii Europene si a noului buget UE, au aparut si multe schimbari privind accesul la programe si surse de finantare pana in 2020! Simplificari majore, finantari cu montaj complex, provocari pe masura ...

Pentru a inlesni o integrativitate sporita a impactului interventiilor din Europa, banii europeni se vor orienta tintit pe relansarea a catorva macro-regiuni desemnate prin strategii proprii: Baltica, Dunareana, Central Europeana (Carpatica) si Adriatica. Romania, cu toate judetele sale, face parte, dupa cum se cunoaste, din grupul celor 14 State Membre SUERD, iar prioritizarea si selectarea proiectelor majore prioritare se va face direct dinspre Bruxelles si Viena, in principal. Tocmai de aceea, a fost fondata Asociatia CLDR Romania, oficializata juridic la sediul si cu sprijinul Academiei Romane prin Centrul de Biodiversitate care gazduieste, ca Partener Institutional, Catedra Internationala Onorifica "JEAN BART". Asociatia CLDR grupeaza deja de la infiintare primele 27 localitati, universitati, institute de cercetare si organizatii nationale ale societatii civile cu vocatia expresa a cooperarii extinse la scara proiectelor macro-regionale dunarene.

In prezent, Asociatia CLDR Romania se bucura deja de sprijinul personal al Coordonatorului Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii, Dl Peter LANGER, Presedinte al Academiei Europene a Dunarii, si declanseaza un Program National Comun de Formare de tip post universitar in parteneriat cu Academia Romana, singura institutie abilitata in afara MEC sa desfasoare asemenea cursuri, pentru a putea ridica expertiza interna la un nivel mai inalt si a pregati pe toti consultantii, expertii, specialistii sau managerii motivati sa extinda catre zona riverana proiectelor de dezvoltare economica, stiintifica, de inovare sociala, turism sau culturale. Doar trecand prin aceast prim stagiu de informare, constientizare, mobilizare si consultare, exista sanse reale pentru a forma consortii puternice si a reusi sa atragem de la Bruxelles si din terte surse fondurile care ne lipsesc pe plan intern sau care se dovedesc prea impovarate birocratic pentru a putea fi folosite in timp util de beneficiari.

Concentrarea curriculei va fi pe cei 4 mari piloni ai Strategiei - conectivitate - infrastructura, patrimoniu cultural-turism si mediu-combaterea riscurilor climatice -, dar prin formatul colaborativ decis, on-line si prin sesiuni periodice live, vor fi vizate atat schimbarile de continut care se refera la impactul si valoarea adaugata la nivel macro-regional, cat si stilul de lucru in noul cadru desemnat prin Regiuni Specializate SMART, "European Partnerships", parteneriate public- private extinse, aderarea la Crupurile de Cooperare Economica Europeana (GCEC) precum si prin clusterele danubiene inregistrate la Axa Prioritara de Competitivitate gestionata de Guvernul Baden Wurttemberg etc.

Evaluarea finala va consta intr-un exercitiu de simulare privind realizarea unei analize situationale, constituirea unui consortiu de parteneri si formularea unei schite de proiect major prioritar, pe baza competentelor acumulate in timpul cursului si a prezentarii unui set de bune practici SUERD.

Coordonatorul Stiintific principal al Catedrei Internationale Onorifice "JEAN BART" din partea Academiei Romane este Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului de Biodiversitate "Acad. David Davidescu". Printre consultantii stiintifici mentionam: Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane; Conf. univ. dr. Gabriela DAVID - Universitatea de Vest "Vasile Goldis"; Prof. Asoc. Dr. Iolanda MIHALACHE - Presedintele Asociatiei PartNET; Dr. Georgeta GHETE DANAU - Presedintele Asociatiei Profesionale a Formarii in Administratia Publica Locala (CINAQ); Jamil BENABDALLAH, Consultant, Detente Consultants; KMC Octavian SERBAN, MBA - Presedintele Knowledge Management Institute Romania/Knomacons; Prof. Sever AVRAM, Senior Consultant Relatii Publice si Lobby Institutional, Presedinte Executiv al Asociatiei CLDR.
Motto

(...) cred ca acest program al Catedrei Internationale Onorifice in sprijinul SUERD ar trebui sa implice in mai mare masura universitatile din Romania si institutele de cercetare pe toata tematica desprinsa din acest program. Si poate ca aceasta implicare, pe care eu v-as ruga sa o acceptati, are si consecintele pe care le traim de buni ani incoace. Vorbim despre internationalizarea invatamantului superior si cred ca prin proiectele pe care un asemenea program le presupune am putea sa extindem relatiile de colaborare si de parteneriat intre universitatile participante (...).

Prof. Univ. Dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Bucuresti, Senatul Romaniei, 27 septembrie 2012
Sesiune de Formare SUERD - UVT, 28-29 martie 2013
Promotia de absolventi ai Sesiunii de Formare CIO-SUERD - Universitatea de Vest din Timisoara

Module de specializare interdisciplinara
propuse de Catedra Internationala Onorifica SUERD

1. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - document cardinal pentru integrarea dezvoltarii Romaniei in context dunarean

(Modul destinat Promotorilor si Facilitatorilor SUERD)

 • Cadru general, obiective, cai de actiune si perspective.
 • Noul ciclu de programare si implementare 2014-2020. Surse si posibilitati de finantare europeana / internationala curente si de viitor.

2. Specificul Managementului de Proiect in contextul implementarii SUERD.

(Modul destinat Expertilor SUERD)

 • Intelegerea cadrului general si prezentarea modalitatilor de negociere si planificare strategica in contextul transpunerii exigentelor capitalului teritorial in regiunea Dunarii.
 • Domenii prioritare, axe tehnice si intrunirea standardelor unitare de project management.

3. Specificul comunicarii si activitatilor de networking si lobby in context SUERD

(Modul destinat Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD)

 • Sensibilizarea decidentilor in raport cu oportunitatile SUERD si cai de compatibilizare a agendelor publice in raport cu grupurile de interese economice si sociale din regiune.
 • Lobby-ul institutional in context transfrontalier si european, in special din unghiul de vedere al activarii consortiilor si platformelor de actiune SUERD.
 • Utilizarea Marketingului Social si a instrumentelor Social Media - continut, implicatii si consecinte pentru formarea unei autentice arene transparente de actiune in favoarea dezvoltarii regiunii Dunarii.

Cui se adreseaza programul de studii?

In principal, formarea are drept public-tinta pe toti cei interesati sa activeze si sa ofere expertiza in urmatoarele compartimente de activitate:

 • birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 • administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 • departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
 • departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 • asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 • departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

Beneficiile principale ale participantilor:

 1. primesc Certificat de Absolvire a Sesiunii de Cursuri de tip post-universitar eliberat de Academia Romana si CIO-SUERD, in Consililul Stiintific al careia sa afla mari personalitati academice si diplomatice din Europa, precum si Anexa de Studii;
 2. li se furnizeaza consiliere gratuita si recomandari bibliografice online pe toata durata derularii programului asupra problemelor teoretice si practice referitoare la curricula propusa;
 3. pot transmite propuneri, sugestii si recomandari de proiecte catre Consiliul Consultativ SUERD si ministerele de resort pentru formularea de proiecte proprii supuse spre finantare;
 4. participa la schitarea practica a etapei preliminare de formare a unui consortiu/coalitii, platforme, retele, cat si la redactarea unei propuneri conjugate de proiect in echipa (exercitu pilotat de simulare), forma de evaluare concreta a pregatirii cursantilor;
 5. devin membri ai Retelei Nationale PROFEX (cu tot pachetul de beneficii conexe), initiativa lansata in prezenta si cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si Academiei Romane si se bucura de privilegii speciale de afiliere si participare la reuniunile Clubului Suporterilor Regiunii Dunarii;
 6. pot fi solicitati si recomandati oficial drept persoane-resursa, consultanti sau cercetatori onorifici in proiecte de catre CIO-SUERD si partenerii oficiali ai Catedrei;
 7. au acces preferintial la reuniunile si evenimentele de promovare, lobby institutional si de lucru ale Grupului de Actiune "Dunare - Marea Neagra".

Amintim ca traditia acestui gen de cursuri post-univesitare in domeniul accesarii fondurilor UE dateaza si s-a desfasurat continuu din anul 2007. Cei interesati sa participe la acest program, sunt rugati sa completeze Formularul de Inscriere sau sa solicite informatii suplimentare de la Secretariatul Tehnic la adresa de e-mail: info@houseofeurope.ro sau la tel./fax: 021.230.49.97.Membrii Consiliului Stiintific Onorific
Catedra Internationala Onorifica SUERD

 • Presedinte Onorific Fondator: E.S. Ambasador Liviu BOTA

 • Vito A. D'ARMENTO - Profesor Universitar si scriitor (ITALIA)
 • Csaba BAN - Specialist Studii Europene - CEU (UNGARIA)
 • Florian BIEBER - Profesor Universitar - Departamentul Studii Sud-Est Europene, Universitatea din Graz (AUSTRIA)
 • Pal BOZA - Director Executiv, HDI Consulting (UNGARIA)
 • Olivier DUPUIS - Jurnalist, fost Membru al Parlamentului European (BELGIA)
 • Ceyhun GOEKCOEL - Consultant Lobby - Parlamentul European (BELGIA)
 • Dr. Torge HAMKENS - Consultant GTZ (GERMANIA)
 • Jurgen REIZNER - Consultant Steinbeis Transfer Network (GERMANIA)
 • Peter SCHUTZ - Presedintele Nipzentrum (AUSTRIA)
 • Joaquim Pinto da SILVA - Expert, DG REGIO - Comisia Europeana (BELGIA)
 • Erich WENDL - Secretarul General al Academiei Europene din Vienna (AUSTRIA)
 • Dr. Ciprian BENEA - Director Executiv - Fundatia Universitara a Marii Negre (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane (ROMANIA)
 • Marius BOSTAN - Presedinte, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Ion CUCUI - Presedintele Senatului Universitatii Valahia din Targoviste (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Rer. Nat. Marius ENACHESCU - Director General, Centrul pentru Stiinta Suprafetei si Nanotehnologie - Universitatea POLITEHNICA Bucuresti (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Gheorghe Ion GHEORGHE - Director General, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii (ROMANIA)
 • Academician Cristian HERA - Vicepresedintele Academiei Romane(ROMANIA)
 • Conf. Univ. Dr. Ardian KYCYKU - Rectorul Universitatii Romane de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" (ROMANIA)
 • Prof. Asoc. Dr. Iolanda MIHALACHE - Presedinte, Asociatia PartNET (ROMANIA)
 • Conf. Univ. Dr. Calin OROS - Rectorul Universitatii Valahia din Targoviste (ROMANIA)
 • Conf. Univ. Dr. Paulina POPOIU - Director General, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (ROMANIA)
 • Dr. Rolanda PREDESCU - Director ANCS (ROMANIA)
 • Conf. Univ. Dr. Andy PUSCA - Rectorul Universitatii Danubius din Galati (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Benone PUSCA - Presedintele Fondator al Universitatii Danubius din Galati (ROMANIA)
 • Conf. Univ. Dr. Ing. Cristiana SIRBU - Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (ROMANIA)
 • Dr. Miroslav TASCU STAVRE - Presedinte Institutul Verde (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Gabriela TEODORESCU - Prorector, Universitatea Valahia din Targoviste (ROMANIA)
 • Prof. Univ. Dr. Mariana TRANDAFIR - Prorector, Universitatea Danubius din Galati (ROMANIA)

Coordonatorii Sub-Grupurilor de Lucru
Catedra Internationala Onorifica SUERD

 • Relatii Internationale
  Dr. Andrei TARNEA - Directorul Executiv al Aspen Institute - Romania
 • Dezvoltare Regionala - Turism
  Jamil BENABDALLAH - Consultant Detente Consultants
 • Managementul Riscurilor - Protectia Mediului
  Petra SZAVICS - Expert European
 • Transport - Infrastructura
  Marcel BURDUCEA - CN Administrarea Porturilor Dunarii Fluviale SA Giurgiu
 • Patrimoniu Cultural-Istoric
  Conf. univ. dr. Arh. Gheorghe IONASCU - Academia Oamenilor de Stiinta din Romania
 • Concurenta si Competitivitate Globala
  Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Institutul de Economie Mondiala
 • Inovare stiintifica / Stiinte Alternative
  Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA - Universitatea Spiru Haret
 • Eco-energie / Eco-eficienta
  Ec. Dorin DRULA - Preciss Consulting
 • Reforma Administratiei Publice
  Dr. Georgeta GHETE DANAU - Presedintele Asociatiei Profesionale a Formarii in Administratia Publica Locala (CINAQ)
 • Mediu
  Dr. Ionut PURICA - Academia Romana
 • Transfer de Competente - Managementul Cunoasterii
  Octavian SERBAN, KMC - Expert European (Bruxelles)
 • Dezvoltare Rurala - Agricultura
  Dr. Viorica BOBOC
 • Comunicare - Relatii Publice
  Sever AVRAM - Presedintele Executiv al Fundatiei EUROLINK-Casa Europei
 • Mass-Media
  Dan RATIU - Regizor de film

Membrii componenti ai
Catedrei Internationale Onorifice SUERD

 • Dr. Daniela Aurelia DUMA - Universitatea de Vest "Vasile Goldis"
 • Dr. Elisabeta MOLNAR - Remtours
 • Drd. Remus MORARU - Remtours
 • Dr. Otto Csaba NAGY - Universitatea de Vest "Vasile Goldis"
 • Dr. Elena-Aurelia BOTEZAT - Universitatea din Oradea
 • Dr. Izabella GHITA - INKCOMM PR
 • Dr. Corneliu MAIOR - Universitatea de Vest "Vasile Goldis"

De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Din 2011, prin SUERD, avem o harta clara si un ghidaj inclus pentru a reusi recuperarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile cele mai prospere si favorizate si macro-regiunea geo-economica a celor 14 State riverane Dunarii, inclusiv Romania, co-autoare alaturi de Austria la acest vast proiect transformativ pentru secolul 21. Aceasta Strategie nu este nicidecum un petic de hartie, ci a fost conceputa din start sa replice modelul de succes al Strategiei Marii Baltice si in zona de confluenta dintre Dunare si Marea Neagra.

Strategia necesita reunirea unor competente si abilitati foarte variate, dar subsumate specificului unui Capital Teritorial Dunarean unic si a unui Patrimoniu Natural si Cultural Dunarean, perfect integrat Patrimoniului Universal al Umanitatii.

Intrucat "Studiile Danubiene" presupun un grad sporit de inter-disciplinaritate, sunt eligibili sa participe toti absolventi de licenta, masteranzi, doctoranzi, cadre universitare si specialisti din cele mai variate domenii de activitate: economie, drept, arhitectura, relatii internationale, protectia mediului, turism, comunicare-relatii publice, jurnalism, studii administrative, achizitii publice etc.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica pentru SUERD

CIO SUERD - Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

Prin participarea la cursurile CIO-SUERD, participantii vor intelege cadrul general si perspectivele oferite de Strategie si vor avea posibilitatea sa se implice - in calitate de promotor, facilitator, formator - in colective de elaborare si prelucrare proiecte europene. Competentele si abilitatile vizate prin aceste cursuri sunt urmatoarele:

 • intelegerea cadrului institutional si decizional care deriva din adoptarea Strategiei;
 • stimularea capacitatii de participare si implicare in procesul de consultare si planificare a implementarii SUERD;
 • intelegerea si utilizarea adecvata a instrumentelor financiare UE in context transfrontalier
 • consolidarea abilitatilor practice privind integrarea instrumentelor Social Media in procesul de relationare si lobby corelat SUERD.

Coordonatori Stiintifici principali:

 • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
 • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane
 • Conf. univ. dr. Gabriela DAVID - Universitatea de Vest "Vasile Goldis"
 • Prof. Asoc. Dr. Iolanda MIHALACHE - Presedinte, Asociatia PartNET
 • Dr. Georgeta GHETE DANAU - Presedinte, Asociatia CINAQ
 • Jamil BENABDALLAH - Consultant, Detente Consultants
 • KMC Octavian SERBAN, MBA - Presedinte, Knowledge Management Institute/Knomacons

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM - Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra" / Presedinte Executiv, Asociatia CLDR

In acest cadru, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Prin ce se soldeaza cursurile CIO-SUERD?

Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire, de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD, in parteneriat cu Academia Romana.

Informatii suplimentare privind calendarul evenimentelor si sesiunilor de formare viitoare pot fi consultate pe pagina Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra"


Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro