Lobby-SUERD

Sesiunea de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD
Academia Romana, 5 febr. 2015

Fundraising (atragere finantari europene)
si Lobby institutional in macro-regiunea Dunarii

Termen-limita: 22 ianuarie 2015. Formular de Inscriere


Sesiune intensiva de formare:

"Fundraising (atragere finantari europene) si
Lobby institutional in macro-regiunea Dunarii
Academia Romana, Bucuresti, 5 februarie 2015

Odata cu noile apeluri si oportunitati de finantare europeana direct de la Bruxelles, precum si cu accentul pus de acum inainte pe participarea la consortii extinse pentru proiecte trans-nationale majore, mai cu seama in contextul geo-economic al macro-regiunii Dunarii, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD) sprijina in mod concret campania noii asociatii nationale "Comunitatile Locale Riverane Dunarii" (CLDR), fondata in noiembrie 2014, in selectarea unor noi experti, specialisti si consultanti atat din sectorul public, cat si din cel privat pentru a lucra in echipele formate sau pe cale de a fi formate in acest sens.

In perioada 2014-2020, provocarile spre a reusi o relansare economica si sociala prin instrumentele SUERD in toate cele 41 de judete ale tarii sunt inzecite deoarece comunitatile locale, universitatile si mediul privat de business trebuie sa coopereze mult mai strans si mai coerent laolalta cu partenerii din proiectele cu "valoare adaugata dunareana" la scara macro-regionala, potrivit recomandarilor exprese ale Comisiei Europene si Comitetului Regiunilor referitoare la activarea "prioritatilor regionale SMART". De aceea, in parteneriat cu Academia Romana, prin Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu", care coordoneaza forme acreditate de pregatire doctorala si post-doctorala, CIO-SUERD invita pe toti cei interesati de aceste noi oportunitati de formare si implicare profesionala in proiecte sa ia parte la Sesiunea de Informare si Training intitulata "Fundraising (atragere finantari europene) si Lobby institutional in macro-regiunea Dunarii", care se va desfasura la sediul Casei Academiei Romane din Bucuresti, in data de 5 februarie 2015.

In urma absolvirii acestei sesiuni, participantii vor putea fi cooptati in cadrul Registrului National al Expertilor Dunareni ale carui baze au fost puse in septembrie 2012 si vor fi invitati sa participe la proiectele pe care le initiaza Asociatia "Comunitatile Locale Riverane Dunarii", in parteneriat in special cu Asociatia Municipalitatilor si Oraselor din Austria si Asociatia Municipalitatilor si Oraselor din Germania. Absolventii primesc, de asemenea, Certificat de Absolvire eliberat in co-tutela de Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane.

Parteneri si speakeri invitati: Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane; Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Cercetator, Institutul de Economie Mondiala; Prof. Sever AVRAM - Coordonator General CIO-SUERD; Sandu ZAMFIRESCU - Specialist SEO & Social Media, Phaeton Gala.

Pentru confirmarea participarii, cei interesati sunt rugati sa completeze Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in limita celor 20 de locuri disponibile, in baza principiului "Primul venit - primul servit, pana cel tarziu in data de 22 ianuarie 2015.



Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".

Pentru informatii complete, cei interesati se pot adresa Secretariatului Consortiului Organizatoric - CIO-SUERD: tel./fax: 021.2304997; e-mail: info@houseofeurope.ro


Formarea ca Expert in Proiecte si Afaceri Dunarene -
racordare la expertiza europeana pentru un nou viitor al Macro-regiunii Dunarii

Prin contactele si parteneriatele nationale si internationale deja create, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD), fondata in septembrie 2011, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii si in parteneriat cu Academia Romana, a demarat in toata tara o suita de sesiuni de informare si formare practica in numeroase centre universitare, precum si un program on-line de tip post-universitar, in special in intentia de a racorda expertiza interna in raport cu retelele si consortiile parteneriale pan-europene si a agrega proiecte majore cu participare multi-nationala.

In acest spirit, reluam, odata cu inceputul noului exercitiu financiar 2014-2020, seria de sesiuni special adresate celor ce doresc sa lucreze pe viitor in calitate de Experti Dunareni in multiple domenii inter-disciplinare aferente celor 11 arii prioritare SUERD si in special in proiectele la care participa comunitatile locale si universitatile romanesti, din domenii precum: turism si cultura; protectia mediului si combaterea riscurilor; navigabilitate-infrastructura; consolidare institutionala si cooperare dunareana; IT&C si societatea cunoasterii etc.

Numara-te ACUM printre Expertii si Specialistii SUERD!

Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training pentru Experti si Specialisti SUERD, ce va avea loc la sediul Casei Academiei Romane din Calea 13 Septembrie, nr 13, Bucuresti, in data de joi, 5 februarie 2015, orele 10.00-18.00.

Tematica Sesiunii de Training pentru Experti SUERD

"Fundraising (atragere finantari europene) si Lobby institutional in macro-regiunea Dunarii"


10.00 - 10.30 Remarci introductive:

Prof. Univ. Dr., Ing., Ec. Dr.H.C., Prof.H.C. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului de Studii si Cercetari de Biodiversitate Agrosilvica "Acad. David Davidescu" al Academiei Romane

10.30 - 11.30

Cadrul general de implementare al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)
  • Pilonii si axele prioritare SUERD
  • Sistemul de coordonare al implementarii Strategiei la nivel european si national
  • Prioritatile majore ale sectorului public si privat din Romania in context dunarean

11.30 - 13.00

Meniul finantarii destinate implementarii SUERD
  • Ce schimbari importante aduce perioada 2014-2020 in privinta atragerii finantarilor europene?
  • Cum lucram cu bugete mixte pentru finantarea unui proiect de tip transnational?
  • Care sunt modalitatile de finantare a inovarii si mai ales a componentei inovative a proiectelor prin clustere si parteneriate public-private?
  • Surse si posibilitati de finantare europeana / internationala curente si de viitor, in cadrul noului exercitiu financiar 2014-2020: Programul Danube START (Viena); Axa Danube - Programul SEE (Budapesta); Programele de Cooperare Transfrontaliera; Programul COSME; Programul Orizont 2020; Programul Europa Creativa

13.00-14.30 Pauza de pranz

14.30 - 15.30

Lobby-ul institutional in context transfrontalier si european, in special din unghiul de vedere al activarii consortiilor si platformelor de actiune SUERD.

15.30 - 16.30

Exercitiu practic: Model de bune practici: Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene (CoDCR, Ulm) si Platforma Urbana a Regiunii Dunarii (UPDR, Viena) - cum putem face regiunea Dunarii sa lucreze eficient? Organizarea unui grup de actiune / coalitie de parteneri si exersarea lobby-ului institutional privind finantarea unui proiect prioritar major.

16.30 – 17.30

Utilizarea Marketing-ului Social si a instrumentelor Social Media - continut, implicatii si consecinte pentru formarea unei autentice arene transparente de actiune in favoarea dezvoltarii regiunii Dunarii.

17.30 – 18.00

Recomandari si concluzii pentru implicarea în implementarea Planului de Actiune referitor la SUERD, in special in context macro-regional.

Inmanarea Certificatelor de Absolvire

Invitati si speakeri: Prof. Univ. Dr. Alexandru T. BOGDAN - Membru Corespondent al Academiei Romane; Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU - Cercetator, Institutul de Economie Mondiala; Prof. Sever AVRAM - Coordonator General CIO-SUERD; Sandu ZAMFIRESCU - Specialist SEO & Social Media, Phaeton Gala.

Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere. Inscrierile se fac in baza principiului "Primul venit - primul servit", in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 22 ianuarie 2015.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro.
Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".



Beneficiile individuale pentru participantii:

  • Absolventii primesc Certificat de Absolvire, eliberat in co-tutela de CIO-SUERD si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane
  • Absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, pus la dispozitia Coordonatorului National SUERD si Platformei Urbane a Regiunii Dunarii de la Viena.
  • Absolventii vor fi invitati sa participe, dupa caz, la proiectele pe care le initiaza Asociatia Comunitatilor Locale Riverane Dunarii
  • Absolventii iau parte la exercitii in echipa si de simulare
  • Absolventii primesc mapa de curs care contine informatiile actualizate si oportunitatile de implicare, consiliere si training ale CIO-SUERD, precum si alte informatii despre activitatile grupurilor de lucru din cadrul axelor prioritare SUERD

Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
CLDR map
Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR Romania




De ce ACUM o formare inter-disciplinara pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)?

Romania se numara printre cele 14 state europene care au aderat impreuna, dupa cum se cunoaste si implementeaza din 2011, la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii - SUERD, in baza careia vor putea primi finantare, aferenta pe cei patru piloni anterior stabiliti, proiectele si initiativele majore din toate cele 41 de judete din tara noastra.

In asteptarea noului ciclu de finantare UE, in care accentul va cadea pe reducerea decalajelor economice prin inovare si pe aplicarea noilor politici agricole comunitare, ne confruntam cu o dubla provocare pentru romanii care vor sa profite de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD):

  • pe de o parte, este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in Studii si Probleme Dunarene, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si a afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene.
  • de cealalta parte, fondurile pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite de jos in sus, prin implicarea comunitatilor, prin proiecte romanesti de cooperare regionala pentru: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc.

In acest sens, din estimarile preliminare realizate de specialisti, rezulta ca la scara nationala va fi necesara activarea unui numar de de cel putin 500 de promotori in cadrul birourilor pentru sprijinul SUERD, de 2-3000 de facilitatori din mediul consultantei de afaceri si de circa 2000 de experti inter-disciplinari, pentru asigurarea axelor tehnice, implementarea si evaluarea proiectelor SUERD in Romania.

Cui se adreseaza sprijinul de formare in domeniul SUERD?

Intrucat este necesara o reunire a unor competente si abilitati foarte variate, grupul-tinta este format din urmatoarele categorii:

  1. Cadre universitare, masteranzi si cercetatori implicati in proiecte de dezvoltare si inovare;
  2. Manageri publici si functionari si experti din administratie, care au lucrat sau doresc sa lucreze in proiecte de cooperare si de investitii de tip european;
  3. Experti si consultanti din sectorul public si din cel privat, specializati in furnizarea de consultanta / consiliere in proiecte europene;
  4. intreprinzatori si manageri din sectorul IMM, care doresc sa beneficieze de finantari pentru proiecte de investitii, prin Pilonul special SUERD "Cresterea Prosperitatii Economice";
  5. Militanti si lideri ai sectorului ONG, in special din cadrul organizatiilor profesionale si ale partenerilor sociali (sindicate si patronate).

Care sunt oportunitatile profesionale practice pentru un absolvent?

Absolventii se pot implica in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

  1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
  2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
  3. departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale;
  4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
  5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
  6. departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.

De ce prin CIO-SUERD?

Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (CIO-SUERD)

CIO SUERD – Catedra Internationala Onorifica in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – reprezinta o platforma pan-europeana flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean.

Coordonatori Stiintifici principali:

  • Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului "Acad. David Davidescu" - Academia Romana
  • Prof. Univ. Dr. Carmen Eugenia COSTEA – Academia de Studii Economice, Expert Evaluator Comisia Europeana/ Presedinte Fondator, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania
  • Prof. Univ. Dr. Petre PRISECARU – Director Stiintific, Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane / Membru "Team Europe" - Institutul European din Romania
  • Conf. Univ. Dr. Cristiana SIRBU – Presedinte Executiv, Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila

Coordonator proiect:

Prof. Sever AVRAM – Liderul Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra", Presedinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Prin parteneriatul institutional cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, vizam posibilitatea unei accelerari a procesului de activare a consortiilor de parteneri, coagularea corpului multi-disciplinar de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD sub o umbrela unica, cea a Retelei Nationale (PROFEX) si punerea in inter-comunicare si disponibilitatea de colaborare, ambele sub girul Coordonatorului National SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si in relationare cu celelalte ministere responsabile de domeniile prioritare SUERD.

Prin ce se soldeaza?

Participantii realizeaza in echipa schitarea unui proiect virtual de anvergura sau cuplarea la un proiect multi-national complex, in premisele sale fundamentale, deja identificat si avansat spre finantare. Participantii primesc, in urma unei evaluari practice finale, Certificat de Absolvire - "Modul de Formare pentru Experti si Specialisti SUERD", de tip post-universitar, cu anexa detaliata a modulelor si modalitatea de evaluare, eliberat in co-tutela de catre Centrul de Biodiversitate "Acad. David Davidescu" si Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD. De asemenea, participantii vor fi cooptati in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care numara in prezent peste 500 de persoane din toata tara.



Cum ne inscriem in mod practic?

Inscrierile se fac conform principiului "Primul venit-primul servit", in baza completarii si transmiterii Formularului de Inscriere.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro