Punctele tari ale evenimentului:

  • Cum influenteaza noul "Pachet Economic-Financiar UE" business-ul romanesc?
  • Noul meniu financiar disponibil prin "Planul Innovation Union" - efecte asupra inovarii in sectorul IMM
  • Transferul de know-how prin finantarile pentru clustere inovative
  • Sansele implicarii romanesti in mari proiecte de inovare: cazul "FuturICT"
  • Cai de inovare sociala prin "Social Econmy Angels" si "Open Enterprises": cazul Social Innovation Europe
  • Reteaua Regionala pentru Inovare Dunare-Marea Neagra ca integrator de proiecte in vederea implementarii Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii

Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania logo Globalizare, Criza sau Relansare prin INOVARE?
Noi Oportunitati in Regiunea Dunarii - Bazinul Marii Negre

.doc icon Agenda de Business
Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania

Participa la Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania!

Unicul eveniment anual dedicat relatiei Concurenta - Competitivitate - Inovare

LABORATORUL de DIAGNOZA

item1

Recesiunea financiara care a venit, mai intai, peste America pare ca - la valul al doilea - sa ameninte si mai mult economiile europene. Pe parcurs insa, se dovedeste ca avem de a face, de fapt, cu o punere in chestiune a "capitalismului ultra-speculativ", dar si a sistemului globalizat, in ansamblul sau. Ca forma de auto-aparare, se ascut treptat toate formele de intoleranta cunsocute la un loc: nationalisme, xenofobie, canibalism ideologic si excluziune sociala mascata. Se observa tot mai mult, conform unui recent titlu, ca, in realitate, "Criza e in NOI" ("criza de omenie").
Intr-un asemenea turbulent context, este firesc si necesar sa contribuie si Romania la dezbaterea ce incearca sa corecteze din mers indiferentele si amneziile recente ale liderilor europeni.

Iata cateva dintre intrebarile - provocare:

  • Poate, asadar, un Guvern economic-financiar UE sa combata multiplicarea efervescenta a riscurilor, "incontrolabilul" ce ameninta sa paralizeze evolutia spatiului si societatii europene?
  • Sub presiunea "concurentei economiilor emergente" BRIC, in special a Chinei, mai servesc la ceva egosimele si ipocriziile nationale, atunci cand Europa isi reduce galopant ponderea si credibilitatea?
  • Poate fi, in mod decent, invocat imperativul "mai multa Europa" si "mai mult spirit etic" atunci cand generatia tanara se deconecteaza deliberat de la traumele "Memoriei Colective" post-belice si voteaza masiv pentru curentul "Lady Gaga"?
  • Mai putem spera ca mecanismele Pietei Unice impreuna cu jandarmul reglementarii UE (DG Concurenta) pot potoli rapacitatea speculatorilor bancar-bursieri si trezi la realitate pe liderii europeni, tot mai captivi "slabiciunilor democratiei"?
  • Este fatal condamnata Romania sa ramana o "periferie experimentala" (in termeni marxisti, "piata de desfacere" a orice), utilizata ca bastion de rezerva in fata "terorii fundamentaliste"?

MALL de IDEI, SOLUTII si FINANTARI

item2

Sub impresia confuziei generate de "criza datoriilor Greciei", pierderea de viteza a Europei pare evidenta pentru mai toata lumea. In asemenea context, cel putin pentru a rezista economic si politic, Europa a fost constransa sa-si reconceapa rapid stilul de management public si privat, dar mai ales strategiile si politicile inovarii pe termen mediu si lung. A pus la cale Planul "INNOVATION UNION" cu un buget fantastic de 485 de miliarde euro, in care se include si Initiativa "Social Innovation Europe" si asa-numita Agenda Strategica a Inovarii (SIA).
In acest cadru, FuturICT - "Knowledge Accelerator" nu este doar una dintre prioritatile marcante de finantare, ci - prin fondarea recenta a Centrului Regional de Excelenta Bucuresti - ofera si companiilor inovative o oportunitate fantastica de actiune, mai ales in concordanta cu nevoia de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), coordonata de Ministerul Afacerilor Externe.

Iata cateva dintre recomandarile si solutiile puse in discutie si propuse:

  • cum accesam si profitam de noul cadru de finantare al inovarii in UE.
  • infiintarea, administrarea de succes si caile de finantare pentru clustere inovative (programe accesibile la Bruxelles si in Romania).
  • cum agregam parteneriate si consortii pentru participarea la centre de excelenta, Hub-uri inovative si poli de inovare.
  • Cine sunt "Social Economy Angels" si care e sansa de succes a infiintarii si finantarii noilor "open enterprises" si "happy companies".
  • cum participam si profitam de implementarea SUERD in Romania.

item3

.doc icon Agenda de Business
Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania