Cu ocazia aniversarii CIO-SUERD/CLDR

Reuniune de Lucru a Stakeholderilor, Managerilor si Expertilor SUERD
si Sesiune de Informare asupra oportunitatilor deschise prin SUERD

      Bucuresti, 25-26 septembrie 2014

Platforma CEFTAC

"Campioni Romani in Afaceri", sub egida Platformei CEFTAC

Personalitatea Anului
Campioni Romani in Afaceri
Ziua Concurentei
Ziua Concurentei
Ziua Maritima
Platforma CEFTAC

Cu ocazia aniversarii CIO-SUERD "Jean Bart"
si a Platformei CLDR Romania

Reuniunea de Lucru a Stakeholderilor, Managerilor
si Expertilor SUERD

Palatul Parlamentului - Senatul Romaniei - 25 septembrie 2014

"Rolul si noile oportunitati de relansare economica a Romaniei in contextul politicilor UE de inovare prin Hub-ul Regiunii Dunarii"

urmata de

Sesiunea de Informare
asupra oportunitatilor deschise prin SUERD

Ministerul Economiei - 26 septembrie 2014

"Cum putem creste rolul clusterelor romanesti prin fructificarea oportunitatilor de cooperare oferite de SUERD"

Sansa de relansare reala a afacerilor in Romania depinde in mare masura, in noua etapa 2014-2020, de aplicarea perspectivei de dezvoltare macro-regionala, urmand caile de actiune furnizate prin Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), ca si de reorganizare a firmelor si centrelor de cercetare-inovare sub forma unor clustere extinse, la nivel dunarean. Procesul de transformare este pe maini bune, intrucat coordonatorul pentru Aria Prioritara SUERD "Competitivitate" este in principal Ministerul Economiei celui mai prosper land german, Baden-Wurttemberg.

Pana in prezent, in Romania, formarea managerilor, inovatorilor si investitorilor in domeniul organizarii si gestionarii de clustere industriale, mai ales in perspectiva macro-regionala si a directiilor promovate de UE, s-a bucurat de un rol mai degraba simbolic, marginal. Acest decalaj a condus si la formularea a unui numar redus de proiecte si initiative romanesti in context european si nu a declansat inca reorientarea catre produse si servicii cu valoare adaugata mai ridicata pentru mediul de afaceri autohton. Tocmai de aceea, Catedra Internationala Onorifica "Jean Bart" in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii - CIO-SUERD (fondata in parteneriat cu Academia Romana, in septembrie 2012), vine in sprijinul eforturilor facute la nivel national de Ministerul Economiei si de Asociatia Clusterelor din Romania pentru a stimula in mod practic atat formarea si consolidarea de clustere realiste, cu parteneri puternici si din alte tari europene, cat si depunerea de proiecte in cadrul SUERD, care sa primeasca girul si co-finantarea partenerilor mai avansati la nivel macro-regional.

cluster

COMUNICAT DE PRESA

Comunitatile si clusterele romanesti - conectate mai energic
la expertiza si proiectele din Macro-Regiunea Dunarii

Sumar Executiv al Reuniunii CLDR - 25 septembrie 2014

La Palatul Parlamentului, in prezenta si cu sprijinul reprezentantilor celor doua camere, Senator Marian VASILIEV si Deputat Florian NICOLAE, precum si a principalilor decidenti europeni si romani ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), la initiativa Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, in urma Reuniunii de Lucru desfasurata la finele saptamanii trecute cu o participare de circa 120 de delegati, invitati, observatori si jurnalisti acreditati, la exact un an de la fondarea Platformei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii - CLDR si a doi ani de la infiintarea Catedrei Internationale Onorifice CIO-SUERD "Jean Bart", printr-un protocol incheiat intre delegatii primariilor municipiilor, oraselor si comunelor prezente, au fost puse bazele viitoarei Asociatii CLDR - Romania. Scopul principal vizat este sa cristalizeze o mai eficienta si pragmatica interconectare a initiativelor, activitatilor si proiectelor romanesti in raport cu factorii de decizie si partenerii din amontele zonei danubiene, precum si cu mecanismele de lucru si cooperare cele mai importante: Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene (Ulm, Germania), Aria Prioritara 10 - Capacitate Institutionala si Cooperare SUERD (Municipalitatea Viena), Platforma Urbana a Regiunii Dunarii (Viena) si Platforma Societatii Civile Dunarene (initiata recent la Eisenstadt, Austria).

Partenerul Institutional al reuniunii, respectiv EximBank a oferit prin Directorul pentru Relatii Financiare Interne si Internationale, o prezentare a oportunitatilor si implicarii bancii in vederea sprijinirii si finantarii competitivitatii economice si inovarii la scara nationala, in special in contextul nevoii crescande de racordare economica la procesul de globalizare si participare la Piata Unica UE.

In calitate de Invitati de Onoare, au exprimat puncte de vedere, sugestii si recomandari Coordonatorul pentru Capacitate Institutionala si Cooperare SUERD - Dr. Kurt PUCHINGER; Dl Peter LANGER - Coordonator General CoDCR; Dna Ministru Plenipotentiar Carmen PODGOREAN, Coordonatorul National SUERD. In baza acestora, invitatii si participantii au dezbatut si imbunatatit un document cu caracter de apel al Comunitatilor si al Societatii Civile Romanesti pentru solicitarea acordarii unui sprijin din partea Comisiei Europene si a Guvernului Romaniei in vederea atingerii obiectivelor SUERD in Romania si zona sa adiacenta de interes geo-economic, politic si social, prezentata sub numele de "Declaratia de la Bucuresti". In text, sunt pe scurt mentionate urgentele legislative, procedurale si practice pentru ca - in noul exercitiu financiar UE 2014-2020 - societatea si economia romaneasca sa recupereze cat mai mult din decalajele care le separa fata de tarile de rangul I din macro-regiune si sa poata beneficia in mod favorabil si transparent de bunele practici, de impactul transformarilor si al finantarilor disponibile in aceasta perioada.

In partea a treia a evenimentului, au fost evidentiate prin acordarea unor Diplome de Excelenta cele mai importante clustere si proiecte de cooperare la nivel national si international, precum si noi titluri de Ambasador Special al Regiunii Dunarii unor reprezentanti din diverse domenii de activitate profesionala si arii geografice din tara.

Totodata, in contextul aniversarii celor 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului, la Casa Dunarii, in onoarea invitatilor, Secretariatul General al CoDCR, in parteneriat cu Platforma CLDR au oferit un Cocktail, la care s-a alaturat si Coordonatorul pentru Competitivitate SUERD - Dl Hans Peter HERDLITSCHKA.

Parteneri Institutionali: Senatul Romaniei, Camera Deputatilor, EximBank, Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane, Universitatea Spiru Haret, Fundatia Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD), Camera de Comert Bilaterala Bulgaria-Romania, Fndatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), Asociatia PartNET. Sponsori Tehnici: EventLink360, Phaeton Gala-PR & Lobby Consulting, Cramele Darie, Ethic Wine, Fabrica de Bere Buna "ZAGANU".

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Nasul TV, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, FabricadeBani.ro, RO-BG.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".

Parteneri Media Asociati

AGERPRES
AGERPRES
Nasul TV
Nasul TV
TVH
TVH
ZiarulAlb.ro
ZiarulAlb.ro

Parteneri Media Permanenti:

Finantare.ro logo
Finantare.ro
Fabricadebani.ro logo
Fabricadebani.ro
RO-BG.ro - EVOLUTION logo
RO-BG.ro
CalendarEvenimente.ro logo
CalendarEvenimente.ro
CaleaEuropeana logo
CaleaEuropeana.ro
Comunicatii Mobile logo
Comunicatii Mobile
Opinia Nationala
Opinia Nationala
SmartFinancial logo
SmartFinancial.ro
News Channel logo
NewsChannel.ro
Tribuna Economica logo
Tribuna Economica
Economie si Administratie Locala logo
Economie Administratie Locala
Euroconsultanta - Ghidul Firmei logo
Euroconsultanta
ClubAfaceri logo
ClubAfaceri.ro
BrandInfo logo
BrandInfo.ro
Ghiseul Bancar logo
GhiseulBancar.ro
Comunicate Media logo
ComunicateMedia.ro
PRwave logo
PRwave.ro
Structural Funds RSS - Fonduri Structurale in Romania
Structural Funds RSS