Foaia de parcurs privind rolul României în noua Uniune Europeană

MASĂ ROTUNDĂ – București, 23 martie 2017

Lansarea Cărții Albe asupra Viitorului UE suscită deja, așa cum era de așteptat, o suită de dileme, puncte de vedere și controverse la cel mai înalt nivel privind așa numitele „viteze” pe care ar fi sau nu cazul să le asume statele și economiile europene în viitorul cel mai apropiat.

La nivel oficial, România a declarat prin Președintele său că nu ar fi dispusă să accepte conceptul franco-german, agreeat recent la reuniunea restrânsă a șefilor de guvern și de stat de la Versailles. În realitate, este deja vorba de mai multe viteze câtă vreme România a amânat cererea de aderare la spațiul Euro, nu reușește să adere la OECD de 17 ani încoace și nici nu este acceptată în grupul țărilor central-europene de la Visegrad, care se apropie ca orientare de mai degrabă de o zonă semi-închisă reformelor propuse de așa-numitul „nucleu dur” al UE.vAșadar, pentru ca România să nu rămână din nou complet izolată în cadrul Europei, cum s-a mai întâmplat din păcate în cursul istoriei, ar fi necesare măsuri și opțiuni simple, dar convingătoare atât la nivelul deciziilor economice privind „renașterea industrială”, cât și la nivelul modernizării administrative, politice și a mentalităților care să ne califice pentru a putea merge alături de statele și economiile cu adevărat avansate și performante. Pe de altă parte, Președintele Comisiei Europene Juncker se arată adeptul unei integrări aprofundate, animată de principiile caracteristice federalismului și continuării drumului prefigurat inițial odată cu Tratatul de la Maastricht.

Tocmai de aceea, lansăm, cu amabilul sprijin și în prezența Consulului Onorific al Republicii Malta – stat care asigură, în prezent, Președinția Uniunii Europene – E.S. Dl Eugen LASCU, o primă dezbatere care să fixeze cât mai curând propunerile și recomandările experților independenți și ai societății civile privind punctele principale pe care cel puțin de acum înainte politica externă și de securitate a României ar merita nu doar să le declare în mod protocolar, ci să fie capacitată și mobilizată să le îmbrățișeze și să le demonstreze în mod practic, în luările de decizii cruciale, dar și prin măsurile imediate pe care le ia.

Altfel spus, Masa Rotundă pe care Casa Europei ”EUROLINK” – membră European Network for Education and Training (EUNET) și partenerii săi își propune să o organizeze în ziua de joi, 23 martie 2017, orele 14:30, la Palatul Învățământului și Culturii (intrarea din Strada Doamnei colț cu Strada Ion Ghica, lângă sediul central BNR), în ajunul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, îi va reuni pe toți experții și partenerii motivați să ia parte la acest exercițiu de democrație participativă în scopul îmbunătățirii poziționării României și aprofundării pe baze realiste a procesului de unificare europeană.

La final, va fi adoptat prin consens un Apel ca document preambul către principalele instituții responsabile de relația cu Consiliul Uniunii Europene care să conducă la creșterea transparenței și dinamizarea procesului de interconsultare între principalii decidenți și mediul academic – societatea civilă din România.

La baza dezbaterilor și Apelului va sta setul de propuneri și sugestii formulate în cadrul articolului elaborat de Sever AVRAM, Președinte Executiv EUROLINK-Casa Europei și Moderator al Mesei Rotunde.

Evenimentul se desfășoară cu amabilul sprijin al Senatului Universității Spiru Haret, Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) de sub egida Academiei Române  și al Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR). Participarea la eveniment se face numai pe bază de Invitație scrisă personală din partea organizatorilor, dar Masa Rotundă va fi deschisă corespondenților de presă, acreditați în prealabil.

Printre Invitații Speciali, din lista previzională, menționăm:

  • Marius BOSTAN  – fost Ministru al Comunicațiilor
  • CaleaEuropeana.ro – jurnalist Dan CĂRBUNARU
  • Institutul Național al Magistraturii – Procuror Nelu CIOBANU
  • Institutul European din România – Director General Prof. dr. Gabriela DRĂGAN
  • Cristian GHINEA – fost Ministru al Fondurilor Europene
  • Mastermind Communications – Mihai MĂTIEȘ
  • Asociația PartNET – Prof. dr. Iolanda MIHALACHE
  • Facultatea de Jurnalism și Comunicare – Universitatea București – Conf. Dr. Antonio MOMOC
  • Asociația ”Ține de Noi” – Răzvan ORĂȘANU
  • Fundația Universitară a Mării Negre – Dr. Petrișor Gabriel PEIU
  • Mișcarea ”Stand Up for Europe Bucharest” – Iulian PICHIU
  • Institutul de Economie Mondială al Academiei Române – Prof. dr. Petre PRISECARU
  • Ministru Consilier Florin ȘAGHI – fost Negociator COREPER – Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE

Amfitrion: Conf. dr. Ramona Olivia ȘTEFĂNESCU MIHĂILĂ – Prorector USH
Moderator: Sever AVRAM – Președinte Executiv, EUROLINK-Casa Europei

Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, TVH, Opinia Națională. Parteneri Media: Finantare.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, 24PHarte.ro, CIFN.info, SmartFinancial.ro, PRwave.ro, BrandInfo.ro, “Buletin Dunărean”.

avatar

About

Secretary

View all posts by