Centrul de Competitivitate SUERD Timisoara


Banatul s-a racordat la oportunitatile de investitii
oferite prin Strategia UE pentru Regiunea Dunarii

In prezenta a peste 50 de reprezentanti ai primariilor zonei metropolitane Timisoara, ai Consiliului Judetean TIMIS, ai altor importante institutii coordonate de acestea, ai principalelor universitati si mediului de afaceri timisorean, precum si ai Agentiei de Dezvoltare Regionala a Regiunii de Vest, in data de 25 aprilie 2014, s-a desfasurat, la sediul Primariei Municipiului Timisoara, reuniunea de operationalizare a Centrului Zonal de Competitivitate si Training SUERD. Ca observatori speciali au participat Viceconsulul Germaniei la Timisoara, Dl Siegfried GEILHAUSEN si Consulul Republicii Serbia, Dl Lazar MANOJLOVIC.

Prin acest eveniment, zona Timisoara va putea fi direct inter-conectata atat in raport cu Platforma Urbana a Regiunii Dunarii de la Viena, cat si cu principalii factori de decizie care avizeaza si recomanda aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) de la Viena, Stuttgart si Bruxelles. In principal, organizatorii evenimentului au explicat ca se urmareste dinamizarea procesului de generare a unei liste scurte de proiecte majore prioritare din partea Romaniei, care sa fie cu succes finalizata pana la finele lunii iunie, cand va avea loc editia a 3-a a Forumului Anual al Dunarii la Viena.

In mod evident, sub-regiunea Banat si zonele omologe de cooperare din Serbia, Ungaria si Bulgaria merita si au posibilitatea sa co-participe cu ideile lor de implicare in proiecte majore, in special pe doua directii: inter-conectarea dezvoltarii traseelor / obiectivelor turistice din zona Banat; re-pozitionarea in context macro-regional a sub-regiunii Banat prin dezvoltare durabila si inovare competitiva in cadrul Hubului de Inovare Romania-Serbia-Bulgaria. Drept urmare, in cadrul "Project Market Place", gazduit de Forumul Inovarii Dunare-Marea Neagra (Palatul Parlamentului, 22-23 mai 2014), aceste proiecte vor putea fi aduse in discutie si promovate pentru a se obtine in final promovarea si agreerea lor de catre Coordonatorul pentru Consolidare Institutionala si Cooperare SUERD, reprezentat de Municipalitatea Viena.

In acelasi context, Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR Romania) a propus cooptarea comunitatii locale prin Primaria Municipiului Timisoara la Proiectul C.U.P.A. (Co-operative Urban Planning Approaches) al Agentiei TINA Viena (Urban Technologies & Strategies Agency), prin gazduirea, in cea de-a doua parte a acestui an, a unei reuniuni a edililor si arhitectilor sefi ai oraselor dunarene, prin care sa fie sprijinite rezolvarea anumitor chestiuni nevralgice, cat si o mai buna parteneriere a proiectelor banatene cu sprijin vienez si al altor metropole sau orase dunarene.

Dintre principalii invitati si speakeri mentionam: Dl Marian VASILE - Vicepresedinte CJ Timis; Dna Alina PINTILIE - Director Comunicare Primaria Timisoara; Conf. Dr. Mariana BAICU, Asociatia CINAQ; Av. Dumitru BADRAGAN; Prof. dr. Horia CIOCARLIE - Universitatea Politehnica din Timisoara; Prof. dr. Viorel NEGRU - Universitatea de Vest din Timisoara; Prof. Sever AVRAM - Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR). Evenimentul a fost reflectat si va fi promovat cu sprijinul canalului TV "Nasul".


Centrul de Competitivitate SUERD - Timisoara, 25 aprilie 2014


Lansarea la Timisoara a Centrului Zonal de Competitivitate si Training
in sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD)

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) reprezinta in mod clar cel mai transformativ program de actiune la scara macro-regionala in care cele 14 state implicate au sansa de a-si relansa competitivitatea si a aborda mult mai inovativ si integrativ propriile proiecte de investitii in anii ce vin.

In contextul in care, la finele lunii iunie 2014, se va desfasura cea de-a treia editie a Forumului Anual al Dunarii la Viena, pregatirea fiecarei sub-regiuni pentru a propune proiecte majore prioritare si a le inscrie pe o lista agreeata de toti decidentii, devine presanta. De aceea, conectarea Municipiului Timisoara si a zonei sale de interes geo-economic la reteaua creeata atat la nivel national, prin Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR - Romania), cat si la nivel macro-regional, prin Platforma Urbana a Regiunii Dunarii (Viena), ofera oportunitatea formarii unor consortii multinationale de parteneri viabili, precum si identificarea impreuna a surselor de finantare UE in noul sistem complex impus de Comisia Europeana, odata cu noul exercitiu de programare.

Reteaua nationala a Centrelor de Competitivitate si Training SUERD & Partenerii Platformei CLDR
CLDR map
Romanian Network of EUSDR Competitiveness & Training Centres and Partners - CLDR Romania


La recomandarea si cu sprijinul Coordonatorului pentru Cooperare SUERD (Viena), precum si al Ambasadei Austriei in Romania, informam ca in parteneriat cu Primaria Municipiului Timisoara si in colaborare cu Universitatea Politehnica din Timisoara, in data de 25 aprilie 2014, la Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Timisoara, va avea loc lansarea si operationalizarea Centrului Zonal de Competitivitate si Training SUERD, modalitate prin care se va asigura nucleul de lucru si interfata de comunicare si lobby, atat cu Consiliul Consultativ SUERD din Romania, cat si cu decidentii majori de la Viena, Stuttgart si Bruxelles. De asemenea, aceasta va da posibilitatea participarii comune la diverse initiative si proiecte coordonate de Municipalitatea Viena si conectarii la proiectul major avut in vedere, de creare a unui hub de inovare tehnologica si economica, convenit la nivel guvernamental intre Bulgaria, Serbia si Romania, cu sprijinul special al partenerilor austrieci si al landului Baden Wurttemberg.

Reuniunea va fi onorata de Primarul Municipiului Timisoara, Dl Prof. univ. dr. Nicolae ROBU, Ambasador Special al Regiunii Dunarii, de Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Dl Marian Constantin VASILE, Presedintele Comitetului pentru Economie si Dezvoltare Regionala din cadrul Adunarii Regiunilor Europene (Consiliul Europei) si Decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare - Universitatea Politehnica din Timisoara, Prof. univ. dr. ing. Horia CIOCARLIE. Ca invitati si lectori, vor lua parte: din partea Academiei Romane - Prof. univ. dr. Dr.h.c. Alexandru T. BOGDAN, Membru Corespondent al Academiei Romane; din partea Uniunea Arhitectilor din Romania, Conf. univ. dr. Arh. Gheorghe IONASCU; din partea Asociatiei Profesionale a Formarii in Administratia Publica Locala "CINAQ" - Conf. univ. dr. Mariana BAICU; din partea Platformei Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR), Prof. Sever AVRAM.


Partenerii si persoanele cu expertiza in domeniile vizate de cei patru piloni SUERD sunt invitate, pe aceasta cale, sa se alature initiativei si sa se implice in formularea de propuneri si sugestii pentru activitatea noului Centru. Pentru obtinerea de informatii suplimentare si participare, care se face pe baza de confirmare individuala, cei interesati pot contacta Departamentul de Relatii Internationale al Primariei Municipiului Timisoara.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro