CIO-SUERD

Noul site CIO-SUERD! - http://ciosuerd.houseofeurope.ro


Lansarea Retelei Nationale a
Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD (PROFEX)

In urma reuniunii, participanti din peste 20 de judete s-au afiliat deja ca Membri Institutionali sau individuali ai Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD (PROFEX), urmand sa fie creuzetul fundamental de energii umane si logistice, apt sa operationalizeze marile proiecte de inovare tehnologica, economica si sociala din macro-regiunea dominata de fluviul Dunarea. Lista nominala

Judetele reprezentate sunt urmatoarele:

 1. BUCURESTI
 2. ARAD
 3. BIHOR
 4. BOTOSANI
 5. BRAILA
 6. BRASOV
 7. CALARASI
 8. CARAS SEVERIN
 9. CLUJ
 10. CONSTANTA
 11. DAMBOVITA
 12. DOLJ
 13. GALATI
 14. HARGHITA
 15. IALOMITA
 16. IASI
 17. ILFOV
 18. MARAMURES
 19. MEHEDINTI
 20. MURES
 21. NEAMT
 22. OLT
 23. PRAHOVA
 24. SATU MARE
 25. SIBIU
 26. TELEORMAN
 27. TIMIS
 28. TULCEA
 29. VALCEA

7 motive pentru a intra Reteaua Nationala a strategiei dunarene

Cateva sanse ar putea surade lumii afacerilor din Romania, mai ales acum, in noi conditii de recesiune daca Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) ar fi pusa in aplicare prin programe co-finantate din surse europene si internationale:

 1. Dupa succesul deja notabil al Strategiei de la Marea Baltica, toata atentia Europei si Asiei se focalizeaza asupra zonei noastre, iar intreg teritoriul Romaniei este eligibil spre finantare.
 2. Depasind o perioada de ezitari, guvernele de land din Germania sunt febril motivate si deja implicate in transferul de tehnologie si know-how catre regiunile din Romania si zona sa transfrontaliera dinspre Republica Moldova, Bulgaria, fosta Iugoslavie si Bazinul Marii Negre, in special Turcia.
 3. O mult mai mare flexibilitate legislativ-procedurala, inclusiv prin utilizarea parghiilor parteneriatelor public-private, este la indemana celor care vor si pot primi sprijin prin SUERD.
 4. Cele mai inalte foruri si organizatii dunarene la nivel continental si din Romania, precum Academia Romana, si-au prezentat deja proiectele prioritare sau favorite, iar acum, dupa vizita Comisarului European pentru Devoltare Regionala, se asteapta declansarea procedurilor tehnice din partea Comisiei Europene pentru studiile de fezabilitate.
 5. La nivelul mediului de afaceri, dar si a multor autoritati locale, a fost acumulata o anumita experienta cu alte finantari anterioare catre Romania, iar acum, mai ales din erorile de programare si implementare, specialistii din tara noastra pot fructifica in mod considerabil, spre a depasi birocratia excesiva si blocajele anterioare.
 6. Rezultatele obtinute in proiectele de dezvoltare rurala de tip LEADER si de cooperare trans-frontaliera au intarit anumite parteneriate multi-nationale, dand posibilitatea formarii rapide a unor consortii pragmatice mai solide si mai experimentate.
 7. Atat declansarea recesiunii in Europa, cat si cresterea competitiei globale in regiune, mai ales cea referitoare la solutii energetice viabile, exercita o presiune financiara crescanda asupra noastra pentru a iesi din inertie, a aduce in joc si competentele multor romani din alte state UE si a le antrena pentru o depasire fluenta si chibzuita a starii de criza prelungita si de apatie cu privire la antrenarea fondurilor europene in spatiul romanesc.

Luand in calcul toate aceste premise, GRUPUL DE ACTIUNE "Dezvoltare integrata: Dunare- Marea Neagra" din cadrul Consiliului Consultativ SUERD, aflat in coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, va cheama sa i va alaturati cat mai curand pentru punerea in comun a acestor atu-uri in cadrul Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX), care sa permita atingerea acestor scopuri.

BENEFICIILE MEMBRILOR RETELEI NATIONALE PROFEX

Membrii Retelei Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti SUERD (PROFEX) vor beneficia de un pachet complex de beneficii:

 • Cooptarea in cadrul RETELEI NATIONALE (pe o perioada de 6 luni) si chiar recomandarea celor mai activi si performanti absolventi catre PARTENERII INSTITUTIONALI pentru a se integra in echipele de proiecte
 • Informarea periodica permanenta gratuita (early warning) cu privire la la OPORTUNITATILE EXISTENTE sau nou aparute de implicare in programe sau proiecte legate de SUERD si Bazinul Marii Negre, prin buletine informative si in mod personalizat, de la caz la caz
 • Consilierea generala gratuita (in prima etapa) a solicitantilor din randul participantilor din sectorul public sau privat referitor la evaluarea preliminara a ofertelor, finantarilor si modului de operare adecvat spre a depune proiecte de succes
 • Consultarea si solicitarea opiniilor/propunerilor in toate etapele activitatii Consiliului Consultativ SUERD la care participa Grupul de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra", pentru a furniza un feed-back cat mai concludent catre Coordonatorul National SUERD, ministerele responsabile de domeniile prioritare si Secretariatul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene
 • Rezervare si regim de participare privilegiata (redusa) la toate evenimentele si formele de pregatire ale Grupului de Actiune
 • Listarea numelui si competentelor dorite in engleza si romana pe pagina de web a Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra", conectata la Portalul "Danube-Region.eu", principalul portal european de informare creeat cu sprijinul INTERACT - DG Regio - Comisia Europeana (Viena)
 • Invitarea preferentiala de participare la consortii, grupuri si evenimente externe marcante interne si europene legate de SUERD in Romania si in regiune
BONUS

Participare gratuita la reuniunile
Clubului Suporterilor Regiunii Dunarii

Clubul reprezinta o arena privilegiata de contacte si interactiune intre oficiali, diplomati, oameni de afaceri, manageri si universitari, motivati sa profite de oportunitatile Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) prin dezvoltarea de proiecte de investitii si parteneriate relevante in domeniu. Reuniunile Clubului vor avea loc periodic si vor fi rezervate exclusiv membrilor Retelei Nationale a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD, precum si ai sponsorilor si membrilor corporativi ai Retelei Regionale pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre - Regiunea Dunarii.Module de specializare interdisciplinara
propuse de Catedra Internationala Onorifica SUERD

1. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - document cardinal pentru integrarea dezvoltarii Romaniei in context dunarean

(Modul destinat Promotorilor si Facilitatorilor SUERD)

 • Cadru general, obiective, cai de actiune si perspective.
 • Noul ciclu de programare si implementare 2014-2020. Surse si posibilitati de finantare europeana / internationala curente si de viitor.

2. Specificul Managementului de Proiect in contextul implementarii SUERD.

(Modul destinat Expertilor SUERD)

 • Intelegerea cadrului general si prezentarea modalitatilor de negociere si planificare strategica in contextul transpunerii exigentelor capitalului teritorial in regiunea Dunarii.
 • Domenii prioritare, axe tehnice si intrunirea standardelor unitare de project management.

3. Specificul comunicarii si activitatilor de networking si lobby in context SUERD

(Modul destinat Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD)

 • Sensibilizarea decidentilor in raport cu oportunitatile SUERD si cai de compatibilizare a agendelor publice in raport cu grupurile de interese economice si sociale din regiune.
 • Lobby-ul institutional in context transfrontalier si european, in special din unghiul de vedere al activarii consortiilor si platformelor de actiune SUERD.
 • Utilizarea Marketingului Social si a instrumentelor Social Media continut, implicatii si consecinte pentru formarea unei autentice arene transparente de actiune in favoarea dezvoltarii regiunii Dunarii.

Module complementare
pentru formarea viitorilor membri ai Retelei Nationale PROFEX-SUERD

 1. Managementul Timpului si al Stresului. Metode alternative/complementare de combatere a hiper-stresului la locul de munca.
 2. Social Media si Marketing Social in era comunicarii in contextul transpunerii SUERD.
 3. Advocacy si Lobby in democratia participativa. Lobby-ist in relatia cu institutiile UE pentru implementarea proiectelor SUERD.
 4. Programe de finantare si sponsorizare a proiectelor / consortiilor internationale in cadrul SUERD.
 5. Eticheta si protocol in afaceri si in sectorul public.

Motivare si context actual

Implementarea Strategiei UE Regiunea Dunarii (SUERD) intra intr-o noua etapa de concretizare!

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (EUSDR) este o initiativa romano-austriaca, lansata in 2008, adoptata in 2011 de catre Consiliul UE drept a doua mare strategie regionala la nivel continental, ca model inovativ de cooperare in favoarea cresterii durabile.

Conform ultimei luari de pozitii a Parlamentului European (septembrie 2012), de jos in sus, toti beneficiarii publici sau privati din cele 14 State de la Dunare sunt incurajati sa inceapa pregatirea proiectelor vizate prin formarea de consortii multi-nationale, demararea studiilor de (pre-) fezabilitate, realizarea de lobby european/intern in favoarea domeniilor si temelor prioritare SUERD. Alaturi de Austria, Romania, mai ales datorita sprijinului de co-finantare, deja oferit landurilor germane Baden-Wurttemberg (care a preluat Presedintia Regiunii UE Rhon-Alpi) ca si Bavaria, are nu numai sansa, ci si obligatia sa profite din plin de aces balon de oxigen si sa demareze cele cateva mari proiecte strategice sau prioritare deja prezentate cu ocazia Forumului organizat de Secretariatul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii si Academia Romana, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii (iunie 2012).

Din fericire, toate judetele din Romania sunt eligibile pentru a primi finantare in viitor, pentru transpunerea in practica a acestui vast program. Tocmai de aceea, ar fi pacat ca aceasta extraordinara oportunitate sa fie irosita, asa cum s-a intamplat, in mare parte, cu Fondurile Structurale. Domenii intregi au nevoie de acesti bani europeni, Romania concentrandu-se, in special, pe transporturi - infrastructura; turism - patrimoniu cultural; mediu - managementul situatiilor de urgenta.

Paleta de finantari si/sau montaje financiare pentru proiecte in Regiunea UE a Dunarii

Exista o gama larga de oportunitati si mecanisme, ce urmeaza a fi clarificate in cel mai scurt timp de catre DG REGIO - Comisia Europeana, prin publicarea procedurilor de accesare si activarea axelor tehnice:

 1. apelurile deja deschise sau in curs de a fi lansate din cadrul programelor traditionale UE, lansate direct de la Bruxelles, tip URBACT, ESPON, INTERREG, etc, cu adaptare specifica pentru termenii SUERD;
 2. programele de cooperare transfrontaliera, in special cele ce urmeaza a fi lansate pentru noul cadru de programare 2014-2020;
 3. proiectele mari de inovare cu parteneri internationali din cadrul Innovation Union Plan.

O linie speciala pentru proiecte mai mici, destinata IMM-urilor dunarene, urmeaza a fi lansata curand de catre Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii. In studiu, la Parlamentul European, se afla si posibilitatea unei linii speciale de finantare SUERD. Cu ocazia sesiunii din 27-28 septembrie 2012, consultanti europeni si experti romani vor prezenta atat programele principale pe care se pot deja concepe proiecte, cat si exemple de bune practici cu initiative si proiecte deja finantate/in curs de implementare.

Prin cooptarea Grupului de Actiune "Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra", a carui responsabilitate a revenit Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, in cadrul Consiliului Consultativ al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, ne-am asumat misiunea de a contribui in mod decisiv si profesionalist la consolidarea formarii interdisciplinare a promotorilor, expertilor si consultantilor care lucreaza sau care intentioneaza sa lucreze in viitor, pe diverse domenii prioritare si in cadrul a variate tipuri de proiecte, pentru implementarea SUERD in Romania, in special in context trans-national.

Reteaua Nationala a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD

Reteaua Nationala a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor SUERD

Prin constituirea acestui prim nucleu de experti si specialisti, vizam in mod expres sensibilizarea liderilor din administratia publica si din sectorul privat in a incuraja formarea de parteneriate multinationale, formularea de proiecte pragmatice in timp util, perfectionarea atragerii de co-finantare de la nivel european si international, precum si intarirea expertizei interne tinand cont de specificul aparte al proiectelor in regiunea Dunarii, in context multi si inter-disciplinar.

Absolventii Sesiunii de formare / participantii la Reteaua Nationala vor fi implicati in cadrul strategiei pe urmatoarele compartimente:

 1. birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor;
 2. administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor;
 3. departamente specializatte de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte transfrontaliere si internationale;
 4. departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare;
 5. asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD;
 6. tineri studiosi, specialisti in relatii internationale, diplomati etc care aspira sa se specializeze in domeniu pentru a lucra in cadru Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene.

Contact:

Catedra Internationala Onorifica SUERD
Secretariat Tehnic - c/o EUROLINK-Casa Europei
Tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723699857
E-mail: info@houseofeurope.ro